Dynia na ostro. Rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody

Dynia to delikatne w smaku warzywo, więc wielu osobom wydaje się nudne. Tymczasem można z niego przygotować naprawdę ogniste dania, które wspaniale rozgrzeją nas w jesienne chłodne dni.

Zupa dyniowaPrzepis na najbardziej popularną wersję pieczonej dyni na ostro nie jest skomplikowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©azurita - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Pieczona na ostro dynia jest idealnym dodatkiem do potraw mięsnych. Może bez problemu zastąpić na przykład ziemniaki, kaszę czy ryż. Tak przyrządzona potrawa jest również świetnym samodzielnym daniem wegetariańskim, które smakować będzie nie tylko miłośnikom diety roślinnej, ale również mięsożercom. Przepis na najbardziej popularną wersję pieczonej dyni na ostro nie jest skomplikowany, a składnikami możemy swobodnie żonglować. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Zacznijmy jednak od wyboru odmiany dyni, która będzie nadawała się najlepiej. Idealne są te odmiany, które są zwarte, dość twarde i nie rozpadają się podczas obróbki, czyli na przykład dynia hokkaido. Dyni nie obieramy, kroimy ją na dość duże kawałki i usuwamy dokładnie pestki, które możemy wykorzystać na przykład piekąc z ostrą papryką i solą. Uzyskamy wtedy pyszną przekąskę.

Wróćmy jednak do naszego dania. Oprócz dyni potrzebny nam będzie wędzony boczek, kilka ząbków czosnku, jedna świeża papryczka chili, kilka gałązek rozmarynu, świeża natka kolendry, sól i pieprz. Jeśli chcemy poeksperymentować, możemy dołożyć jeszcze kmin rzymski, mielone ziele angielskie lub imbir. Wszystko jest w tym przepisie dozwolone.

Pieczona dynia

Najpierw musimy upiec dynię. Jej kawałki smarujemy lekko oliwą, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 30-40 minut. Gdy ostygnie, usuwamy skórkę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekany czosnek, chili i rozmaryn, a po chwili dynię. Podlewamy małą ilością wody, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy mniej więcej 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy posiekaną natką kolendry.

Pikantna zupa dyniowa

Jeśli posmakuje nam przyrządzona w ten sposób dynia, możemy zrobić kolejne danie, czyli pikantną zupę z dyni. Do jej przygotowania również potrzebujemy upieczonej dyni, a także: cebulę, czosnek, świeży imbir, kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku, natkę pietruszki, sól i pieprz. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładką masę. Cebulę, czosnek i imbir siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, dodajemy masę dyniową i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy pół godziny, doprawiamy papryką, solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy z bagietką.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów