Hokkaido, piżmowa, makaronowa… Jakie są odmiany dyni i co z nich zrobić?
Dynia niejedno ma imię. To warzywo spotkamy w dziesiątkach odmian, różniących się kształtem, kolorem, wielkością i wagą. Są odmiany wielkości średniego pomidora i takie, które mają średnicę prawie dwóch metrów. Są dynie podłużne jak ogórek i takie w kształcie gruszki czy arbuza. Jest ich mnóstwo, ale wszystkie łączy jedno – można z nich stworzyć bardzo smaczne dania.
Warto poznać więc różne odmiany tego warzywa. Nie wszystkie są w naszym kraju popularne, wiele znajdziemy jedynie na targowiskach w egzotycznych krajach. Zajmijmy się więc tymi odmianami, które bez trudu znajdziemy na polskich sklepowych półkach.
Dynia zwyczajna
Najbardziej popularna jest u nas dynia zwyczajna. Jest bardzo prosta w uprawie i daje bardzo bogate plony, dlatego też jej kształt i kolor kojarzy się nam najbardziej z dynią. Owoce tej odmiany mają zazwyczaj okrągły kształt i głęboką, pomarańczową barwę. Dynia ta może ważyć od kilku do nawet kilkuset kilogramów. Największa jest pododmiana nazywana dynią olbrzymią. Rekordzistki ważą nawet ponad pół tony Miąższ tej odmiany dyni jest pomarańczowy lub żółty. Dynia ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest idealna do pieczenia, smażenia, przyrządza się z niej placki, zupy. Można z niej robić przetwory, takie jak konfitury czy marynaty. Choć wiele gatunków dyni używa się do wyrobu słodkich wypieków, dynia zwyczajna nie bardzo się do tego nadaje, bo jest mało słodka.
Dynia Hokkaido
Ta odmiana dyni z kolei zachwyca swoim kolorem i aż zachęca, by ją kupić i w jakiś sposób wykorzystać w kuchni. Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, ale jest uprawiana również w Europie, w tym w Polsce. Ma ona niewielkie rozmiary, wygląda trochę jak spłaszczona dynia zwyczajna. Skórka jest intensywnie pomarańczowa, a miąższ żółty i bardzo twardy. Co ważne, skórka dyni Hokkaido jest bardzo cienka i delikatna, więc tej dyni absolutnie nie musimy obierać. Ta odmiana idealnie nadaje się do zapiekania, gotowania na parze, pieczenia, a także do robienia ciast, bo jest stosunkowo słodka.
Dynia piżmowa
Nie wszystkie dynie są okrągłe. Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, oczywiście bardzo powiększonych rozmiarów. Kolejnymi charakterystycznymi cechami jest jasnożółty kolor skórki i bardzo pomarańczowy, zwarty i twardawy miąższ. W dodatku w tej dyni znajdziemy bardzo mało pestek, co sprawia, że jest ona bardzo ekonomiczna, bo praktycznie nic nie marnujemy. Cienka i miękka skórka ułatwia obieranie, a jej słodki smak sprawia, że pasuje ona zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tej dyni jest pieczenie: wystarczy ją przekroić wzdłuż na pół, wybrać pestki, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i piec kilkanaście minut. Z dyni piżmowej możemy również robić placki oraz bardzo nietypowe dżemy.
Dynia prowansalska
Ta odmiana nazywana jest inaczej dynią muszkatołową. Ma ona kształt spłaszczonej kuli, a kolor skórki różni się w zależności od stopnia dojrzałości dyni – może być ona zielona, żółta lub pomarańczowa. Miąższ dyni prowansalskiej jest intensywnie pomarańczowy i soczysty. Dlatego też to warzywo nadaje się idealnie na zupy i przetwory, a także na kluski czy bułeczki
Dynia makaronowa
I na koniec odmiana dyni, która swą nazwę zawdzięcza bardzo charakterystycznemu miąższowi. Ta pochodząca z Japonii dynia ma zazwyczaj podłużny kształt i różne kolory – od zielonego, przez żółty do prawie czerwonego. Po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ rozpada się na włókna, przypominające makaron spaghetti. Jest bardzo delikatna, idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów, makaronów, potrawek warzywnych czy do marynowania. Z powodu swojej włóknistości nie daje się jednak do przyrządzania zup lub wypieków.