Hokkaido, piżmowa, makaronowa… Jakie są odmiany dyni i co z nich zrobić?

Dynia niejedno ma imię. To warzywo spotkamy w dziesiątkach odmian, różniących się kształtem, kolorem, wielkością i wagą. Są odmiany wielkości średniego pomidora i takie, które mają średnicę prawie dwóch metrów. Są dynie podłużne jak ogórek i takie w kształcie gruszki czy arbuza. Jest ich mnóstwo, ale wszystkie łączy jedno – można z nich stworzyć bardzo smaczne dania.

Różne rodzaje dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Slusarczyk Krzysztof
Magda Bukowska

Warto poznać więc różne odmiany tego warzywa. Nie wszystkie są w naszym kraju popularne, wiele znajdziemy jedynie na targowiskach w egzotycznych krajach. Zajmijmy się więc tymi odmianami, które bez trudu znajdziemy na polskich sklepowych półkach.

Dynia zwyczajna

Najbardziej popularna jest u nas dynia zwyczajna. Jest bardzo prosta w uprawie i daje bardzo bogate plony, dlatego też jej kształt i kolor kojarzy się nam najbardziej z dynią. Owoce tej odmiany mają zazwyczaj okrągły kształt i głęboką, pomarańczową barwę. Dynia ta może ważyć od kilku do nawet kilkuset kilogramów. Największa jest pododmiana nazywana dynią olbrzymią. Rekordzistki ważą nawet ponad pół tony Miąższ tej odmiany dyni jest pomarańczowy lub żółty. Dynia ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest idealna do pieczenia, smażenia, przyrządza się z niej placki, zupy. Można z niej robić przetwory, takie jak konfitury czy marynaty. Choć wiele gatunków dyni używa się do wyrobu słodkich wypieków, dynia zwyczajna nie bardzo się do tego nadaje, bo jest mało słodka.

Dynia Hokkaido

Ta odmiana dyni z kolei zachwyca swoim kolorem i aż zachęca, by ją kupić i w jakiś sposób wykorzystać w kuchni. Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, ale jest uprawiana również w Europie, w tym w Polsce. Ma ona niewielkie rozmiary, wygląda trochę jak spłaszczona dynia zwyczajna. Skórka jest intensywnie pomarańczowa, a miąższ żółty i bardzo twardy. Co ważne, skórka dyni Hokkaido jest bardzo cienka i delikatna, więc tej dyni absolutnie nie musimy obierać. Ta odmiana idealnie nadaje się do zapiekania, gotowania na parze, pieczenia, a także do robienia ciast, bo jest stosunkowo słodka.

Dynia
© Adobe Stock | ©bondarillia - stock.adobe.com

Dynia piżmowa

Nie wszystkie dynie są okrągłe. Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, oczywiście bardzo powiększonych rozmiarów. Kolejnymi charakterystycznymi cechami jest jasnożółty kolor skórki i bardzo pomarańczowy, zwarty i twardawy miąższ. W dodatku w tej dyni znajdziemy bardzo mało pestek, co sprawia, że jest ona bardzo ekonomiczna, bo praktycznie nic nie marnujemy. Cienka i miękka skórka ułatwia obieranie, a jej słodki smak sprawia, że pasuje ona zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tej dyni jest pieczenie: wystarczy ją przekroić wzdłuż na pół, wybrać pestki, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i piec kilkanaście minut. Z dyni piżmowej możemy również robić placki oraz bardzo nietypowe dżemy.

Dynia prowansalska

Ta odmiana nazywana jest inaczej dynią muszkatołową. Ma ona kształt spłaszczonej kuli, a kolor skórki różni się w zależności od stopnia dojrzałości dyni – może być ona zielona, żółta lub pomarańczowa. Miąższ dyni prowansalskiej jest intensywnie pomarańczowy i soczysty. Dlatego też to warzywo nadaje się idealnie na zupy i przetwory, a także na kluski czy bułeczki

Dynia makaronowa

I na koniec odmiana dyni, która swą nazwę zawdzięcza bardzo charakterystycznemu miąższowi. Ta pochodząca z Japonii dynia ma zazwyczaj podłużny kształt i różne kolory – od zielonego, przez żółty do prawie czerwonego. Po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ rozpada się na włókna, przypominające makaron spaghetti. Jest bardzo delikatna, idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów, makaronów, potrawek warzywnych czy do marynowania. Z powodu swojej włóknistości nie daje się jednak do przyrządzania zup lub wypieków.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie