Hokkaido, piżmowa, makaronowa… Jakie są odmiany dyni i co z nich zrobić?

Dynia niejedno ma imię. To warzywo spotkamy w dziesiątkach odmian, różniących się kształtem, kolorem, wielkością i wagą. Są odmiany wielkości średniego pomidora i takie, które mają średnicę prawie dwóch metrów. Są dynie podłużne jak ogórek i takie w kształcie gruszki czy arbuza. Jest ich mnóstwo, ale wszystkie łączy jedno – można z nich stworzyć bardzo smaczne dania.

Różne rodzaje dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Slusarczyk Krzysztof
Magda Bukowska

Warto poznać więc różne odmiany tego warzywa. Nie wszystkie są w naszym kraju popularne, wiele znajdziemy jedynie na targowiskach w egzotycznych krajach. Zajmijmy się więc tymi odmianami, które bez trudu znajdziemy na polskich sklepowych półkach.

Dynia zwyczajna

Najbardziej popularna jest u nas dynia zwyczajna. Jest bardzo prosta w uprawie i daje bardzo bogate plony, dlatego też jej kształt i kolor kojarzy się nam najbardziej z dynią. Owoce tej odmiany mają zazwyczaj okrągły kształt i głęboką, pomarańczową barwę. Dynia ta może ważyć od kilku do nawet kilkuset kilogramów. Największa jest pododmiana nazywana dynią olbrzymią. Rekordzistki ważą nawet ponad pół tony Miąższ tej odmiany dyni jest pomarańczowy lub żółty. Dynia ta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest idealna do pieczenia, smażenia, przyrządza się z niej placki, zupy. Można z niej robić przetwory, takie jak konfitury czy marynaty. Choć wiele gatunków dyni używa się do wyrobu słodkich wypieków, dynia zwyczajna nie bardzo się do tego nadaje, bo jest mało słodka.

Dynia Hokkaido

Ta odmiana dyni z kolei zachwyca swoim kolorem i aż zachęca, by ją kupić i w jakiś sposób wykorzystać w kuchni. Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, ale jest uprawiana również w Europie, w tym w Polsce. Ma ona niewielkie rozmiary, wygląda trochę jak spłaszczona dynia zwyczajna. Skórka jest intensywnie pomarańczowa, a miąższ żółty i bardzo twardy. Co ważne, skórka dyni Hokkaido jest bardzo cienka i delikatna, więc tej dyni absolutnie nie musimy obierać. Ta odmiana idealnie nadaje się do zapiekania, gotowania na parze, pieczenia, a także do robienia ciast, bo jest stosunkowo słodka.

Dynia
© Adobe Stock | ©bondarillia - stock.adobe.com

Dynia piżmowa

Nie wszystkie dynie są okrągłe. Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, oczywiście bardzo powiększonych rozmiarów. Kolejnymi charakterystycznymi cechami jest jasnożółty kolor skórki i bardzo pomarańczowy, zwarty i twardawy miąższ. W dodatku w tej dyni znajdziemy bardzo mało pestek, co sprawia, że jest ona bardzo ekonomiczna, bo praktycznie nic nie marnujemy. Cienka i miękka skórka ułatwia obieranie, a jej słodki smak sprawia, że pasuje ona zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tej dyni jest pieczenie: wystarczy ją przekroić wzdłuż na pół, wybrać pestki, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i piec kilkanaście minut. Z dyni piżmowej możemy również robić placki oraz bardzo nietypowe dżemy.

Dynia prowansalska

Ta odmiana nazywana jest inaczej dynią muszkatołową. Ma ona kształt spłaszczonej kuli, a kolor skórki różni się w zależności od stopnia dojrzałości dyni – może być ona zielona, żółta lub pomarańczowa. Miąższ dyni prowansalskiej jest intensywnie pomarańczowy i soczysty. Dlatego też to warzywo nadaje się idealnie na zupy i przetwory, a także na kluski czy bułeczki

Dynia makaronowa

I na koniec odmiana dyni, która swą nazwę zawdzięcza bardzo charakterystycznemu miąższowi. Ta pochodząca z Japonii dynia ma zazwyczaj podłużny kształt i różne kolory – od zielonego, przez żółty do prawie czerwonego. Po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ rozpada się na włókna, przypominające makaron spaghetti. Jest bardzo delikatna, idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów, makaronów, potrawek warzywnych czy do marynowania. Z powodu swojej włóknistości nie daje się jednak do przyrządzania zup lub wypieków.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy