Duszona w białym winie pierś indyka

Pierś z indyka duszona w białym winie z warzywami i kremową śmietanką to przepyszna propozycja na świąteczny obiad lub inne rodzinne uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Tak przygotowany indyk to prawdziwa poezja smaku. Mięso jest miękkie i aromatyczny, a sos aksamitny i delikatny.

Duszona w białym winie pierś indykaDuszona w białym winie pierś indyka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 marchew
  • 0,5 selera
  • biała część pora
  • 300 ml rosołu
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • ziarna jałowca
  • lubczyk
  • 250 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • chili
  • 150 g zielonego groszku
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy w młynku
  • ocet winny z białego wina
  • solidna garść rukoli

Przepis

  • Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36 proc. i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
  • Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
  • Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
  • Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku. Ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
  • Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść