Trwa ładowanie...
d18ap0v
oprac. Katarzyna Gileta

Duszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamy

Przepis

Młoda kapusta duszona z marchewka i mięsem to danie, którego choć raz musimy spróbować latem. Sezon na młoda kapustę nie jest zbyt długi, warto więc się pospieszyć. Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej.

d18ap0v
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • ½ szklanki marchewki i pietruszki pokrojonych w drobną w kostkę
  • 120–150 g mięsa z udka kurczaka/indyka bez skóry
  • ⅓–½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2–3 listki laurowe
  • 1–2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • majeranek
  • sól i pieprz
Przepis
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  • Wrzuć drobno pokrojone mięso, oprósz pieprzem i odrobiną soli.
  • Smaż przez minutę (mieszając), następnie dodaj marchewkę i pietruszkę.
  • Po kolejnej minucie mieszania zdejmij z ognia, wrzuć kapustę, liście laurowe, majeranek oraz ziele angielskie.
  • Podlej ostrożnie niewielką ilością wrzątku i duś do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdyby w garnku zrobiło się zbyt sucho, dolej trochę wody.
  • Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany koperek.
  • Dopraw do smaku i lekko zakwaś sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Duszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
Więcej tematów
d18ap0v