Duszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamy
Młoda kapusta duszona z marchewka i mięsem to danie, którego choć raz musimy spróbować latem. Sezon na młoda kapustę nie jest zbyt długi, warto więc się pospieszyć. Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 4 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
- ½ szklanki marchewki i pietruszki pokrojonych w drobną w kostkę
- 120–150 g mięsa z udka kurczaka/indyka bez skóry
- ⅓–½ pęczka koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2–3 listki laurowe
- 1–2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- majeranek
- sól i pieprz
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
- Wrzuć drobno pokrojone mięso, oprósz pieprzem i odrobiną soli.
- Smaż przez minutę (mieszając), następnie dodaj marchewkę i pietruszkę.
- Po kolejnej minucie mieszania zdejmij z ognia, wrzuć kapustę, liście laurowe, majeranek oraz ziele angielskie.
- Podlej ostrożnie niewielką ilością wrzątku i duś do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdyby w garnku zrobiło się zbyt sucho, dolej trochę wody.
- Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany koperek.
- Dopraw do smaku i lekko zakwaś sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze