Duszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamy

Młoda kapusta duszona z marchewka i mięsem to danie, którego choć raz musimy spróbować latem. Sezon na młoda kapustę nie jest zbyt długi, warto więc się pospieszyć. Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej.

Duszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamyDuszona młoda kapusta. Smakuje jak u mamy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • ½ szklanki marchewki i pietruszki pokrojonych w drobną w kostkę
  • 120–150 g mięsa z udka kurczaka/indyka bez skóry
  • ⅓–½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2–3 listki laurowe
  • 1–2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przepis

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  • Wrzuć drobno pokrojone mięso, oprósz pieprzem i odrobiną soli.
  • Smaż przez minutę (mieszając), następnie dodaj marchewkę i pietruszkę.
  • Po kolejnej minucie mieszania zdejmij z ognia, wrzuć kapustę, liście laurowe, majeranek oraz ziele angielskie.
  • Podlej ostrożnie niewielką ilością wrzątku i duś do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdyby w garnku zrobiło się zbyt sucho, dolej trochę wody.
  • Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany koperek.
  • Dopraw do smaku i lekko zakwaś sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości