Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym

Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki, a w lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie zupełnie nowe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.

Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki i lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie z nich ciekawe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g drożdży
80 g masła
2 żółtka
2 jajka

Masa jajeczna:

6-8 jajek ugotowanych na twardo
gęsta śmietana
2 pęczki szczypiorku
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
olej

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka, żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść ciasto, jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką. Następnie ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja