Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym
Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki, a w lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie zupełnie nowe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.
Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki i lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie z nich ciekawe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g drożdży
80 g masła
2 żółtka
2 jajka
Masa jajeczna:
6-8 jajek ugotowanych na twardo
gęsta śmietana
2 pęczki szczypiorku
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
olej
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka, żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść ciasto, jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką. Następnie ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.