Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym

Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki, a w lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie zupełnie nowe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.

Świąteczne obżarstwo już za nami. Jeśli przeceniliście swoje żołądki i lodówka wciąż jest pełna wielkanocnych przysmaków, zamiast wyrzucać do kosza przyrządźcie z nich ciekawe potrawy. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta Piotr Kucharski przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Zobaczcie przepis na drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki soli
120 ml mleka
20 g drożdży
80 g masła
2 żółtka
2 jajka

Masa jajeczna:

6-8 jajek ugotowanych na twardo
gęsta śmietana
2 pęczki szczypiorku
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
olej

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać roztrzepane jajka, żółtka i rozpuszczone masło, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, przełożyć na lekko obsypany blat. Zagnieść ciasto, jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką. Następnie ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jajka. Dodać posiekany szczypiorek, musztardę przyprawić solą i duża ilością pieprzu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, lekko rozwałkować nakładać po łyżce farszu, zlepić dokładnie formując podłużny pieróg. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać olej i smażyć pierogi na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie