Bajaderki

Obraz

Składniki

  • Składniki: 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami); pół szklanki mleka; pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć); pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami); 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g; pół kostki masła (125 g); olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu); 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella) lub, u mnie: masła orzechowego; 3 - 4 łyżki kakao (jeśli jest dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast, można dać mniej)
  • Do obtoczenia: posiekane orzechy (u mnie migdały) lub wiórki kokosowe (imho najlepsze); polewa czekoladowa (u mnie, jak u Dorotuś, 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)

Przepis

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja potłukłam wszystko walłkiem przez worek do mrożonek); wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Przepis

Bardzo fajny, łatwy przepis. Proporcje są na ogromną ilość bajaderek - jak pisałam, z 1/4 wyszło mi 18 sztuk. Zapach/alkohol pominęłam, ze względu na to, że rodzynki były namoczone w alkoholu, i to dość konkretnie - parę tygodni temu nasypałam rodzynek do słoika, zalałam brandy i odstawiłam, by mieć pod ręką w przypadku podobnych wypieków. Moje zastygały na dużym półmisku wyłożonym pergaminem, który potem wstawiłam do lodówki; dobrze zastygnięte, suche kuleczki można umieszczać nawet jedne na drugiej w misce, pojemniku, itp.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯