Trwa ładowanie...
d2slbiy
19-10-2008 16:49

Bajaderki

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2slbiy
Składniki
  • Składniki: 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami); pół szklanki mleka; pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć); pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami); 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g; pół kostki masła (125 g); olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu); 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella) lub, u mnie: masła orzechowego; 3 - 4 łyżki kakao (jeśli jest dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast, można dać mniej)
  • Do obtoczenia: posiekane orzechy (u mnie migdały) lub wiórki kokosowe (imho najlepsze); polewa czekoladowa (u mnie, jak u Dorotuś, 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Przepis

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja potłukłam wszystko walłkiem przez worek do mrożonek); wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Bardzo fajny, łatwy przepis. Proporcje są na ogromną ilość bajaderek - jak pisałam, z 1/4 wyszło mi 18 sztuk. Zapach/alkohol pominęłam, ze względu na to, że rodzynki były namoczone w alkoholu, i to dość konkretnie - parę tygodni temu nasypałam rodzynek do słoika, zalałam brandy i odstawiłam, by mieć pod ręką w przypadku podobnych wypieków. Moje zastygały na dużym półmisku wyłożonym pergaminem, który potem wstawiłam do lodówki; dobrze zastygnięte, suche kuleczki można umieszczać nawet jedne na drugiej w misce, pojemniku, itp.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2slbiy
d2slbiy
d2slbiy
Więcej tematów
d2slbiy