Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienie

Przy pierwszych objawach osłabienia, warto wypróbować domowe specyfiki regenerujące organizm. Sok z malin czy złote mleko mają konkurencję - to fermentowany czosnek w prozdrowotnym syropie.

Sfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produktSfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HUMAS KPTK
Magdalena Pomorska

Czosnek to warzywo cenione od wieków, ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania bakteriobójczego i przeciwwirusowego. Wspiera odporność i pomaga w walce z różnorodnymi infekcjami. Stosowany jest na przeziębienie, a dzięki zawartości związku allicyny wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Czosnek fermentowany w miodzie

Fermentacja czosnku prowadzi do powstania czarnego czosnku, który zyskuje jeszcze więcej korzystnych właściwości. Słodki w smaku, bogaty w antyoksydanty, wspiera układ krążenia i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Czarny czosnek, znany z Azji, jest polecany dla osób chcących obniżyć poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. Na początek, ze względu na charakterystyczny smak, lepiej zacząć od małej porcji czosnku. Jedna główka, mały słoik np. po przecierze pomidorowym i porcja miodu. Najlepszy będzie lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Użyty słoik należy odpowiednio przygotować - wyparz zakrętkę i szkło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak zrobić czosnek fermentowany w miodzie

Czosnek obierz, odkrój twarde końcówki. Włóż ząbki bardzo ciasno, ale zostawiając przestrzeń na górze, aby nie wlewać miodu pod samą zakrętkę. Miód przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu zauważysz, że zaczyna fermentować. Każdego dnia należy odkręcać na moment słoik i ponownie zakręcać. Po 7 dniach częstotliwość odkręcania zmienić na jeden raz w tygodniu, a po pierwszym miesiącu lub 1,5 miesiąca zobaczysz, że fermentacja powoli zakańcza się - nie widać już pracujących bąbelków. Widoczny będzie też znacznie ciemniejszy kolor czosnku. Możesz go trzymać w miodzie dłużej, aż będzie czarny. W konsystencji będzie miękki.

Jak jeść czosnek fermentowany w miodzie?

Miód można stosować podobnie do syropu, przyjmując go, gdy organizm jest osłabiony. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie lub, w przypadku przeziębienia, zwiększenie dawki do trzech łyżeczek dziennie. Ząbki, zwłaszcza po procesie kiszenia, można spożywać bezpośrednio, ponieważ tracą swoją ostrość, stając się miękkie i przyjemnie słodkie.​ To domowy sposób profilaktyczny i nie stanowi porady lekarskiej. Każdorazowo w przypadku jakichkolwiek nietypowych i niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę