Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienie

Przy pierwszych objawach osłabienia, warto wypróbować domowe specyfiki regenerujące organizm. Sok z malin czy złote mleko mają konkurencję - to fermentowany czosnek w prozdrowotnym syropie.

Sfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produktSfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HUMAS KPTK
Magdalena Pomorska

Czosnek to warzywo cenione od wieków, ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania bakteriobójczego i przeciwwirusowego. Wspiera odporność i pomaga w walce z różnorodnymi infekcjami. Stosowany jest na przeziębienie, a dzięki zawartości związku allicyny wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Czosnek fermentowany w miodzie

Fermentacja czosnku prowadzi do powstania czarnego czosnku, który zyskuje jeszcze więcej korzystnych właściwości. Słodki w smaku, bogaty w antyoksydanty, wspiera układ krążenia i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Czarny czosnek, znany z Azji, jest polecany dla osób chcących obniżyć poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. Na początek, ze względu na charakterystyczny smak, lepiej zacząć od małej porcji czosnku. Jedna główka, mały słoik np. po przecierze pomidorowym i porcja miodu. Najlepszy będzie lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Użyty słoik należy odpowiednio przygotować - wyparz zakrętkę i szkło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak zrobić czosnek fermentowany w miodzie

Czosnek obierz, odkrój twarde końcówki. Włóż ząbki bardzo ciasno, ale zostawiając przestrzeń na górze, aby nie wlewać miodu pod samą zakrętkę. Miód przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu zauważysz, że zaczyna fermentować. Każdego dnia należy odkręcać na moment słoik i ponownie zakręcać. Po 7 dniach częstotliwość odkręcania zmienić na jeden raz w tygodniu, a po pierwszym miesiącu lub 1,5 miesiąca zobaczysz, że fermentacja powoli zakańcza się - nie widać już pracujących bąbelków. Widoczny będzie też znacznie ciemniejszy kolor czosnku. Możesz go trzymać w miodzie dłużej, aż będzie czarny. W konsystencji będzie miękki.

Jak jeść czosnek fermentowany w miodzie?

Miód można stosować podobnie do syropu, przyjmując go, gdy organizm jest osłabiony. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie lub, w przypadku przeziębienia, zwiększenie dawki do trzech łyżeczek dziennie. Ząbki, zwłaszcza po procesie kiszenia, można spożywać bezpośrednio, ponieważ tracą swoją ostrość, stając się miękkie i przyjemnie słodkie.​ To domowy sposób profilaktyczny i nie stanowi porady lekarskiej. Każdorazowo w przypadku jakichkolwiek nietypowych i niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm