Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienie

Przy pierwszych objawach osłabienia, warto wypróbować domowe specyfiki regenerujące organizm. Sok z malin czy złote mleko mają konkurencję - to fermentowany czosnek w prozdrowotnym syropie.

Sfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produktSfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HUMAS KPTK
Magdalena Pomorska

Czosnek to warzywo cenione od wieków, ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania bakteriobójczego i przeciwwirusowego. Wspiera odporność i pomaga w walce z różnorodnymi infekcjami. Stosowany jest na przeziębienie, a dzięki zawartości związku allicyny wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Czosnek fermentowany w miodzie

Fermentacja czosnku prowadzi do powstania czarnego czosnku, który zyskuje jeszcze więcej korzystnych właściwości. Słodki w smaku, bogaty w antyoksydanty, wspiera układ krążenia i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Czarny czosnek, znany z Azji, jest polecany dla osób chcących obniżyć poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. Na początek, ze względu na charakterystyczny smak, lepiej zacząć od małej porcji czosnku. Jedna główka, mały słoik np. po przecierze pomidorowym i porcja miodu. Najlepszy będzie lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Użyty słoik należy odpowiednio przygotować - wyparz zakrętkę i szkło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak zrobić czosnek fermentowany w miodzie

Czosnek obierz, odkrój twarde końcówki. Włóż ząbki bardzo ciasno, ale zostawiając przestrzeń na górze, aby nie wlewać miodu pod samą zakrętkę. Miód przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu zauważysz, że zaczyna fermentować. Każdego dnia należy odkręcać na moment słoik i ponownie zakręcać. Po 7 dniach częstotliwość odkręcania zmienić na jeden raz w tygodniu, a po pierwszym miesiącu lub 1,5 miesiąca zobaczysz, że fermentacja powoli zakańcza się - nie widać już pracujących bąbelków. Widoczny będzie też znacznie ciemniejszy kolor czosnku. Możesz go trzymać w miodzie dłużej, aż będzie czarny. W konsystencji będzie miękki.

Jak jeść czosnek fermentowany w miodzie?

Miód można stosować podobnie do syropu, przyjmując go, gdy organizm jest osłabiony. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie lub, w przypadku przeziębienia, zwiększenie dawki do trzech łyżeczek dziennie. Ząbki, zwłaszcza po procesie kiszenia, można spożywać bezpośrednio, ponieważ tracą swoją ostrość, stając się miękkie i przyjemnie słodkie.​ To domowy sposób profilaktyczny i nie stanowi porady lekarskiej. Każdorazowo w przypadku jakichkolwiek nietypowych i niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia