Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienie

Przy pierwszych objawach osłabienia, warto wypróbować domowe specyfiki regenerujące organizm. Sok z malin czy złote mleko mają konkurencję - to fermentowany czosnek w prozdrowotnym syropie.

Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienieSfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HUMAS KPTK
Magdalena Pomorska
1

Czosnek to warzywo cenione od wieków, ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania bakteriobójczego i przeciwwirusowego. Wspiera odporność i pomaga w walce z różnorodnymi infekcjami. Stosowany jest na przeziębienie, a dzięki zawartości związku allicyny wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Czosnek fermentowany w miodzie

Fermentacja czosnku prowadzi do powstania czarnego czosnku, który zyskuje jeszcze więcej korzystnych właściwości. Słodki w smaku, bogaty w antyoksydanty, wspiera układ krążenia i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Czarny czosnek, znany z Azji, jest polecany dla osób chcących obniżyć poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. Na początek, ze względu na charakterystyczny smak, lepiej zacząć od małej porcji czosnku. Jedna główka, mały słoik np. po przecierze pomidorowym i porcja miodu. Najlepszy będzie lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Użyty słoik należy odpowiednio przygotować - wyparz zakrętkę i szkło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak zrobić czosnek fermentowany w miodzie

Czosnek obierz, odkrój twarde końcówki. Włóż ząbki bardzo ciasno, ale zostawiając przestrzeń na górze, aby nie wlewać miodu pod samą zakrętkę. Miód przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu zauważysz, że zaczyna fermentować. Każdego dnia należy odkręcać na moment słoik i ponownie zakręcać. Po 7 dniach częstotliwość odkręcania zmienić na jeden raz w tygodniu, a po pierwszym miesiącu lub 1,5 miesiąca zobaczysz, że fermentacja powoli zakańcza się - nie widać już pracujących bąbelków. Widoczny będzie też znacznie ciemniejszy kolor czosnku. Możesz go trzymać w miodzie dłużej, aż będzie czarny. W konsystencji będzie miękki.

Jak jeść czosnek fermentowany w miodzie?

Miód można stosować podobnie do syropu, przyjmując go, gdy organizm jest osłabiony. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie lub, w przypadku przeziębienia, zwiększenie dawki do trzech łyżeczek dziennie. Ząbki, zwłaszcza po procesie kiszenia, można spożywać bezpośrednio, ponieważ tracą swoją ostrość, stając się miękkie i przyjemnie słodkie.​ To domowy sposób profilaktyczny i nie stanowi porady lekarskiej. Każdorazowo w przypadku jakichkolwiek nietypowych i niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka