Zimą robię "czarny czosnek". Nie dla smaku, ale jako domowy syrop na wzmocnienie

Przy pierwszych objawach osłabienia, warto wypróbować domowe specyfiki regenerujące organizm. Sok z malin czy złote mleko mają konkurencję - to fermentowany czosnek w prozdrowotnym syropie.

Sfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produktSfermentowany w miodzie czosnek to wyjątkowy produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HUMAS KPTK
Magdalena Pomorska

Czosnek to warzywo cenione od wieków, ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania bakteriobójczego i przeciwwirusowego. Wspiera odporność i pomaga w walce z różnorodnymi infekcjami. Stosowany jest na przeziębienie, a dzięki zawartości związku allicyny wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Czosnek fermentowany w miodzie

Fermentacja czosnku prowadzi do powstania czarnego czosnku, który zyskuje jeszcze więcej korzystnych właściwości. Słodki w smaku, bogaty w antyoksydanty, wspiera układ krążenia i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Czarny czosnek, znany z Azji, jest polecany dla osób chcących obniżyć poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. Na początek, ze względu na charakterystyczny smak, lepiej zacząć od małej porcji czosnku. Jedna główka, mały słoik np. po przecierze pomidorowym i porcja miodu. Najlepszy będzie lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Użyty słoik należy odpowiednio przygotować - wyparz zakrętkę i szkło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak zrobić czosnek fermentowany w miodzie

Czosnek obierz, odkrój twarde końcówki. Włóż ząbki bardzo ciasno, ale zostawiając przestrzeń na górze, aby nie wlewać miodu pod samą zakrętkę. Miód przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Odstaw w suche miejsce w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu zauważysz, że zaczyna fermentować. Każdego dnia należy odkręcać na moment słoik i ponownie zakręcać. Po 7 dniach częstotliwość odkręcania zmienić na jeden raz w tygodniu, a po pierwszym miesiącu lub 1,5 miesiąca zobaczysz, że fermentacja powoli zakańcza się - nie widać już pracujących bąbelków. Widoczny będzie też znacznie ciemniejszy kolor czosnku. Możesz go trzymać w miodzie dłużej, aż będzie czarny. W konsystencji będzie miękki.

Jak jeść czosnek fermentowany w miodzie?

Miód można stosować podobnie do syropu, przyjmując go, gdy organizm jest osłabiony. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie lub, w przypadku przeziębienia, zwiększenie dawki do trzech łyżeczek dziennie. Ząbki, zwłaszcza po procesie kiszenia, można spożywać bezpośrednio, ponieważ tracą swoją ostrość, stając się miękkie i przyjemnie słodkie.​ To domowy sposób profilaktyczny i nie stanowi porady lekarskiej. Każdorazowo w przypadku jakichkolwiek nietypowych i niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam