Doskonałe na śniadanie. Szybkie gofry szpinakowe

Gofry kojarzą si.ę przede wszystkim ze słodką wakacyjną przekąską. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Gofry szpinakoweGofry szpinakowe
Monika Lemko

Składniki

  • 60 g świeżych liści szpinaku,
  • 300 g mąki tortowej orkiszowej typ 450,
  • 3 jajka M,
  • 1 łyżeczka soli (do smaku),
  • na czubek łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego (do smaku),
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 300 ml wody gazowanej.

Przepis

  • Suche składniki: mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pieprz. Szpinak zmiksować z wodą jak najdrobniej.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dużej misce zmiksować olej z żółtkami i cukrem, wlać wodę ze szpinakiem. Dodać suche składniki, całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, odstawić na 10 min.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 5 min lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą na środek gofrownicy, można rozprowadzać ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry nie muszą mieć idealnego kształtu, wówczas wyglądają fantazyjnie.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
  • Można posmarować ulubionym serkiem śmietankowym i dodać do nich jajko sadzone.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości