Trwa ładowanie...
07-06-2016 09:55

Domowy serek topiony

Współczesny przemysł spożywczy niesie za sobą nie tylko nowe smaki, ale i szereg ulepszaczy oraz sztucznych dodatków. Jednym z produktów, który wzbudza największe kontrowersje jest serek topiony. Małgorzata Kijowska, autora bloga www.daylicooking.pl, proponuje własnoręcznie przygotowany, co oznacza pełną świadomość dodatków, a wiec bez chemii.

Domowy serek topionyŹródło: www.daylicooking.pl
d17y012
d17y012

Współczesny przemysł spożywczy niesie za sobą nie tylko nowe smaki, ale i szereg ulepszaczy oraz sztucznych dodatków. Jednym z produktów, który wzbudza największe kontrowersje jest serek topiony. Małgorzata Kijowska, autora bloga www.daylicooking.pl, proponuje własnoręcznie przygotowany, co oznacza pełną świadomość dodatków, a wiec bez chemii.

Składniki:

200 g twarogu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
sól, dowolne przyprawy do smaku,
1 łyżka masła,
około 100 ml mleka

Twaróg pokruszyć do miseczki. Przesypać go sodą, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się - tak to wizualnie wygląda. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe. W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.

Ser topiony bez mleka jest twardy, można go kroić. Dodatek mleka nadaje mu miękkości i smarowności. Jeśli lubicie miękkie sery, wtedy mleka można dodać więcej. Ci, którzy wolą sery twarde niech w ogóle z mleka zrezygnują.

d17y012

Jako przyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką i ostra paprykę, zioła, chrzan czy musztardę. Można też pokusić się o wytopienie drobno pokrojonego boczku i przesmażenie go z serem.

Więcej inspirujących przepisów autorki na: www.daylicooking.pl

d17y012
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17y012
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj