Trwa ładowanie...

Domowy likier kajmakowy

Rozgrzewający i pyszny likier z kilku składników.

Domowy likier kajmakowyŹródło: www.daylicooking.pl
d3af52z
d3af52z

Likiery doskonale komponują się z zimowymi, chłodniejszymi wieczorami. Idealnie smakują zwłaszcza te domowe wyroby o słodkim smaku. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje likier kajmakowy z kilku składników.

Składniki na likier kajmakowy:
pół litra wódki
1 puszka masy kajmakowej
200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
3 łyżki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Masę kajmakową z puszki przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę. Podgrzewając mieszamy aż do połączenia składników - masa powinna być dobrze ciepła, nie musi się gotować. Przestudzamy całość, dodajemy esencję waniliową i wódkę. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby smaki "przegryzły się". Likier nie jest za mocny, można polewać nim również desery lodowe.

d3af52z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3af52z
Więcej tematów