Domowy likier kajmakowy
Rozgrzewający i pyszny likier z kilku składników.
Likiery doskonale komponują się z zimowymi, chłodniejszymi wieczorami. Idealnie smakują zwłaszcza te domowe wyroby o słodkim smaku. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje likier kajmakowy z kilku składników.
Składniki na likier kajmakowy:
pół litra wódki
1 puszka masy kajmakowej
200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 proc.
3 łyżki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Masę kajmakową z puszki przekładamy do garnuszka, dodajemy śmietankę. Podgrzewając mieszamy aż do połączenia składników - masa powinna być dobrze ciepła, nie musi się gotować. Przestudzamy całość, dodajemy esencję waniliową i wódkę. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby smaki "przegryzły się". Likier nie jest za mocny, można polewać nim również desery lodowe.
Zobacz także: domowa esencja waniliowa - bez chemii