Domowy krem piernikowy. Można się zakochać w tym smaku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Prosty przepis

Obraz
© 123RF.COM

Przełom listopada i grudnia to czas, kiedy coraz intensywniej myślimy o zbliżających się świętach. Zaczynamy już pierwsze przygotowania – nastawiamy buraczany zakwas czy zagniatamy ciasto na pierniki. A co powiecie na pachnący korzennymi przeprawami krem pierniczkowy? Jest to smakowita alternatywa dla nutelli czy masła orzechowego. Słoiczki pełne tego aromatycznego przysmaku mogą być świetnym prezentem pod choinkę. Przepis jest dziecinnie prosty.

/ 5Potrzebne składniki

Obraz
© 123RF.COM

Bazą dla tego aromatycznego kremu są korzenne ciasteczka lub pierniczki (bez polewy). Potrzebujemy ich ok. 150 g. Do tego 60 g miodu, 30 g brązowego cukru, 100 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady i 50 ml oleju kokosowego.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF.COM

Ciasteczka lub pierniczki rozdrobnij w blenderze. Mleko podgrzej w garnuszku razem z miodem, cukrem i olejem. Dodaj piernikowy pyłek i zmiksuj, by uzyskać gładką konsystencję. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj ją do gorącej masy i mieszaj, aż się rozpuści. Krem ma mieć gładką, aksamitną konsystencję.

/ 5Smakowity prezent

Obraz
© 123RF.COM

Gotowy, jeszcze gorący krem, przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Warto już teraz przygotować podwójną porcję tego przysmaku. Wybierz nieduże słoiczki z fantazyjnymi nakrętkami. Możesz je również ozdobić wstążeczką, sznurkiem, koronką czy naklejkami. Będą słodkim upominkiem dla najbliższych.

/ 5Do czego wykorzystać krem pierniczkowy?

Obraz
© 123RF.COM

Słodki korzenny krem można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Jest przepyszny. Jednak to również doskonały dodatek do deserów i nie tylko. Możecie wykorzystać go też do tostów francuskich, gofrów czy naleśników. Poza tym sprawdzi się jako wypełnienie do kruchych babeczek i tart.

Zobacz też: Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja