Prosty przepis
Przełom listopada i grudnia to czas, kiedy coraz intensywniej myślimy o zbliżających się świętach. Zaczynamy już pierwsze przygotowania – nastawiamy buraczany zakwas czy zagniatamy ciasto na pierniki. A co powiecie na pachnący korzennymi przeprawami krem pierniczkowy? Jest to smakowita alternatywa dla nutelli czy masła orzechowego. Słoiczki pełne tego aromatycznego przysmaku mogą być świetnym prezentem pod choinkę. Przepis jest dziecinnie prosty.
Potrzebne składniki
Bazą dla tego aromatycznego kremu są korzenne ciasteczka lub pierniczki (bez polewy). Potrzebujemy ich ok. 150 g. Do tego 60 g miodu, 30 g brązowego cukru, 100 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady i 50 ml oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
Ciasteczka lub pierniczki rozdrobnij w blenderze. Mleko podgrzej w garnuszku razem z miodem, cukrem i olejem. Dodaj piernikowy pyłek i zmiksuj, by uzyskać gładką konsystencję. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj ją do gorącej masy i mieszaj, aż się rozpuści. Krem ma mieć gładką, aksamitną konsystencję.
Smakowity prezent
Gotowy, jeszcze gorący krem, przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Warto już teraz przygotować podwójną porcję tego przysmaku. Wybierz nieduże słoiczki z fantazyjnymi nakrętkami. Możesz je również ozdobić wstążeczką, sznurkiem, koronką czy naklejkami. Będą słodkim upominkiem dla najbliższych.
Do czego wykorzystać krem pierniczkowy?
Słodki korzenny krem można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Jest przepyszny. Jednak to również doskonały dodatek do deserów i nie tylko. Możecie wykorzystać go też do tostów francuskich, gofrów czy naleśników. Poza tym sprawdzi się jako wypełnienie do kruchych babeczek i tart.
Zobacz też: Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia