Domowe specyfiki na przeziębienie. Przez te błędy nie działają
Podgrzewanie czosnku
W przeziębieniu w pierwszej kolejności sięgamy po domowe specyfiki z nadzieją na szybki powrót do zdrowia. Niestety, bardzo często popełniamy błędy, przez które zdrowe produkty tracą swoje cenne właściwości.
W przeziębieniu w pierwszej kolejności sięgamy po domowe specyfiki z nadzieją na szybki powrót do zdrowia. Niestety, bardzo często popełniamy błędy, przez które zdrowe produkty tracą swoje cenne właściwości.
Pierwszy, częstym błędem jest podgrzewanie czosnku. Jeśli chcemy zachować antybiotyczne właściwości czosnku, pamiętajmy, by nie poddawać go obróbce termicznej - wtedy traci swoje właściwości bakteriobójcze i działa jedynie grzybobójczo. Dlatego w przeziębieniu zamiast czosnku gotowanego czy smażonego lepiej jeść go na surowo. Pamiętajmy, że czosnek przed spożyciem należy zmiażdżyć (nożem, zębami) - wtedy obecna w nim allina przechodzi w allicynę i w ten sposób czosnek staje się prozdrowotną bombą przeciw chorobie. Najlepiej zmiażdżyć czosnek na ok. 10 minut przed spożyciem. Wskazówka: czosnek drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę, umieść na chlebie z dodatkiem natki pietruszki (która zneutralizuje jego zapach, poza tym jest bogata w witaminę C) i zjedz.
POLECAMY: