Domowe nuggetsy w prostym przepisie. Lepsze niż z McDonald's?
Dzieci uwielbiają fast foody, niestety nie jest to najzdrowsze rozwiązanie. O wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Będzie równie smacznie, ale znacznie bardziej zdrowo. Mięciutkie i soczyste nuggetsy w chrupiącej panierce sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podczas przyjęć dla dzieci. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany)
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- płatki kukurydziane
- kawałek twardego żółtego sera
- olej do smażenia
Przepis
- Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój w średniej wielkości kawałki. Przypraw ulubionymi przyprawami i odstaw do lodówki na przynajmniej 15 minut.
- Płatki kukurydziane wsyp do mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owiń czystą ściereczką i potłucz je drobno za pomocą wałka do ciasta.
- Ser zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, wymieszaj z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Przyprawione kawałki kurczaka obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem.
- Smaż w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z ulubionym sosami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl