Domowe nuggetsy w prostym przepisie. Lepsze niż z McDonald's?
Dzieci uwielbiają fast foody, niestety nie jest to najzdrowsze rozwiązanie. O wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Będzie równie smacznie, ale znacznie bardziej zdrowo. Mięciutkie i soczyste nuggetsy w chrupiącej panierce sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podczas przyjęć dla dzieci. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany)
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- płatki kukurydziane
- kawałek twardego żółtego sera
- olej do smażenia
- Pierś z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój w średniej wielkości kawałki. Przypraw ulubionymi przyprawami i odstaw do lodówki na przynajmniej 15 minut.
- Płatki kukurydziane wsyp do mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owiń czystą ściereczką i potłucz je drobno za pomocą wałka do ciasta.
- Ser zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, wymieszaj z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Przyprawione kawałki kurczaka obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem.
- Smaż w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z ulubionym sosami.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze