Zimowe przyprawy. Do czego warto ich używać?

Zimą chętnie sięgamy po przyprawy, które działają rozgrzewająco. Warto ich używać, bo dzięki ich właściwościom możemy ustrzec się przed atakującymi nas o tej porze roku infekcjami. Niektóre przyprawy swoim smakiem i zapachem są jakby przywiązane do zimy – kojarzą nam się z okresem świątecznym i śniegiem. Jakie to przyprawy?

PrzyprawyKorzenne przyprawy nieodłącznie kojarzą się z zimowymi miesiącami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Magda Bukowska

Goździki

Goździki rosną przede wszystkim w Azji i Afryce, ale najczęściej kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją bowiem do rozgrzewających kompotów i wypieków, a nawet aromatyzujemy nimi potrawy mięsne. Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw. Działają bakteriobójczo, wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów i wykazują działanie przeciwgrzybiczne.

Imbir

Imbir jako przyprawa ceniony jest od wieków. Już podobno starożytni Grecy poznali jego dobroczynne właściwości. Oprócz tego, że imbir niszczy bakterie, ma więcej walorów, wśród których wymienić można wspomaganie leczenia chorób stawów, działanie przeciwmigrenowe, zapobieganie chorobom nowotworowym. Ma on także silne właściwości przeciwzapalne.

Kardamon

Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy zimą. Ma on bardzo charakterystyczny smak i zapach, dlatego pasuje świetnie do herbatek czy słodkich wypieków. Warto szukać go używać, bo zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić wzmacnianie odporności, łagodzenie kaszlu czy pomoc w walce z dolegliwościami układu pokarmowego

Cynamon

Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dawna. Jest to jedna z najdłużej używanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin, nazywano cynamon nawet "pokarmem bogów". To przyprawa, która pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi, stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, wykazuje działanie bakteriobójcze i ma działanie przeciwzapalne.

Kurkuma

I na koniec kolejna z "zimowych" przypraw, czyli kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Może ona nadać naszym posiłkom nie tylko ciekawego koloru, ale i wzbogacić je o wiele cennych składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości kurkumy jest kurkumina, dzięki której przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga procesy trawienne i wzmacnia odporność.

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia