Zimowe przyprawy. Do czego warto ich używać?
Zimą chętnie sięgamy po przyprawy, które działają rozgrzewająco. Warto ich używać, bo dzięki ich właściwościom możemy ustrzec się przed atakującymi nas o tej porze roku infekcjami. Niektóre przyprawy swoim smakiem i zapachem są jakby przywiązane do zimy – kojarzą nam się z okresem świątecznym i śniegiem. Jakie to przyprawy?
Goździki
Goździki rosną przede wszystkim w Azji i Afryce, ale najczęściej kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją bowiem do rozgrzewających kompotów i wypieków, a nawet aromatyzujemy nimi potrawy mięsne. Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw. Działają bakteriobójczo, wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów i wykazują działanie przeciwgrzybiczne.
Imbir
Imbir jako przyprawa ceniony jest od wieków. Już podobno starożytni Grecy poznali jego dobroczynne właściwości. Oprócz tego, że imbir niszczy bakterie, ma więcej walorów, wśród których wymienić można wspomaganie leczenia chorób stawów, działanie przeciwmigrenowe, zapobieganie chorobom nowotworowym. Ma on także silne właściwości przeciwzapalne.
Kardamon
Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy zimą. Ma on bardzo charakterystyczny smak i zapach, dlatego pasuje świetnie do herbatek czy słodkich wypieków. Warto szukać go używać, bo zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić wzmacnianie odporności, łagodzenie kaszlu czy pomoc w walce z dolegliwościami układu pokarmowego
Cynamon
Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dawna. Jest to jedna z najdłużej używanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin, nazywano cynamon nawet "pokarmem bogów". To przyprawa, która pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi, stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, wykazuje działanie bakteriobójcze i ma działanie przeciwzapalne.
Kurkuma
I na koniec kolejna z "zimowych" przypraw, czyli kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Może ona nadać naszym posiłkom nie tylko ciekawego koloru, ale i wzbogacić je o wiele cennych składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości kurkumy jest kurkumina, dzięki której przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga procesy trawienne i wzmacnia odporność.