Zimowe przyprawy. Do czego warto ich używać?

Zimą chętnie sięgamy po przyprawy, które działają rozgrzewająco. Warto ich używać, bo dzięki ich właściwościom możemy ustrzec się przed atakującymi nas o tej porze roku infekcjami. Niektóre przyprawy swoim smakiem i zapachem są jakby przywiązane do zimy – kojarzą nam się z okresem świątecznym i śniegiem. Jakie to przyprawy?

PrzyprawyKorzenne przyprawy nieodłącznie kojarzą się z zimowymi miesiącami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Magda Bukowska

Goździki

Goździki rosną przede wszystkim w Azji i Afryce, ale najczęściej kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją bowiem do rozgrzewających kompotów i wypieków, a nawet aromatyzujemy nimi potrawy mięsne. Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw. Działają bakteriobójczo, wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów i wykazują działanie przeciwgrzybiczne.

Imbir

Imbir jako przyprawa ceniony jest od wieków. Już podobno starożytni Grecy poznali jego dobroczynne właściwości. Oprócz tego, że imbir niszczy bakterie, ma więcej walorów, wśród których wymienić można wspomaganie leczenia chorób stawów, działanie przeciwmigrenowe, zapobieganie chorobom nowotworowym. Ma on także silne właściwości przeciwzapalne.

Kardamon

Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy zimą. Ma on bardzo charakterystyczny smak i zapach, dlatego pasuje świetnie do herbatek czy słodkich wypieków. Warto szukać go używać, bo zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić wzmacnianie odporności, łagodzenie kaszlu czy pomoc w walce z dolegliwościami układu pokarmowego

Cynamon

Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dawna. Jest to jedna z najdłużej używanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin, nazywano cynamon nawet "pokarmem bogów". To przyprawa, która pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi, stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, wykazuje działanie bakteriobójcze i ma działanie przeciwzapalne.

Kurkuma

I na koniec kolejna z "zimowych" przypraw, czyli kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Może ona nadać naszym posiłkom nie tylko ciekawego koloru, ale i wzbogacić je o wiele cennych składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości kurkumy jest kurkumina, dzięki której przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga procesy trawienne i wzmacnia odporność.

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę