Zimowe przyprawy. Do czego warto ich używać?

Zimą chętnie sięgamy po przyprawy, które działają rozgrzewająco. Warto ich używać, bo dzięki ich właściwościom możemy ustrzec się przed atakującymi nas o tej porze roku infekcjami. Niektóre przyprawy swoim smakiem i zapachem są jakby przywiązane do zimy – kojarzą nam się z okresem świątecznym i śniegiem. Jakie to przyprawy?

PrzyprawyKorzenne przyprawy nieodłącznie kojarzą się z zimowymi miesiącami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Magda Bukowska

Goździki

Goździki rosną przede wszystkim w Azji i Afryce, ale najczęściej kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją bowiem do rozgrzewających kompotów i wypieków, a nawet aromatyzujemy nimi potrawy mięsne. Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw. Działają bakteriobójczo, wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów i wykazują działanie przeciwgrzybiczne.

Imbir

Imbir jako przyprawa ceniony jest od wieków. Już podobno starożytni Grecy poznali jego dobroczynne właściwości. Oprócz tego, że imbir niszczy bakterie, ma więcej walorów, wśród których wymienić można wspomaganie leczenia chorób stawów, działanie przeciwmigrenowe, zapobieganie chorobom nowotworowym. Ma on także silne właściwości przeciwzapalne.

Kardamon

Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy zimą. Ma on bardzo charakterystyczny smak i zapach, dlatego pasuje świetnie do herbatek czy słodkich wypieków. Warto szukać go używać, bo zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić wzmacnianie odporności, łagodzenie kaszlu czy pomoc w walce z dolegliwościami układu pokarmowego

Cynamon

Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dawna. Jest to jedna z najdłużej używanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin, nazywano cynamon nawet "pokarmem bogów". To przyprawa, która pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi, stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, wykazuje działanie bakteriobójcze i ma działanie przeciwzapalne.

Kurkuma

I na koniec kolejna z "zimowych" przypraw, czyli kurkuma, przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Może ona nadać naszym posiłkom nie tylko ciekawego koloru, ale i wzbogacić je o wiele cennych składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości kurkumy jest kurkumina, dzięki której przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga procesy trawienne i wzmacnia odporność.

Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita