Domowe naleśniki z serem i borówkami

Naleśniki z serem i borówkami to idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. - Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

Domowe naleśniki z serem i borówkamiDomowe naleśniki z serem i borówkami
Diana Rusiłowicz

Placki naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej (ew. mniej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju/roztopionego masła

Nadzienie:

  • 200 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany/jogurtu
  • około 100 g borówek

*Ponadto: *

  • masło do smażenia
  • śmietana/jogurt naturalny
  • borówki
  • cukier/ksylitol do posypania

Przepis

  • Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
  • Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
  • Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
  • Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.
  • Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
  • Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
  • Twaróg połączyć z cukrem/ksylitolem, cukrem waniliowym, śmietaną/jogurtem oraz opcjonalnie żółtkiem.
  • Na każdym z placków położyć twarożek i borówki.
  • Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu