Domowe naleśniki z serem i borówkami
Naleśniki z serem i borówkami to idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. - Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Placki naleśnikowe:
Nadzienie:
- 200 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- 1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1-2 łyżki śmietany/jogurtu
- około 100 g borówek
*Ponadto: *
- masło do smażenia
- śmietana/jogurt naturalny
- borówki
- cukier/ksylitol do posypania
Przepis
- Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
- Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
- Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
- Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.
- Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
- Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
- Twaróg połączyć z cukrem/ksylitolem, cukrem waniliowym, śmietaną/jogurtem oraz opcjonalnie żółtkiem.
- Na każdym z placków położyć twarożek i borówki.
- Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl