Domowe kruche faworki. Idealne na początek karnawału
Karnawał w pełni. A jak najlepiej uczcić ten czas? Oczywiście zajadając się pysznymi domowymi faworkami. Mamy dla was sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mąki tortowej
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 800 g tłuszczu do smażenia – używam smalcu
- cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania
Przepis
- Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję żółtka, spirytus i sól – zagniatam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Jeżeli jest twarde, dodaję jeszcze 1 łyżkę śmietany. Następnie wybijam wałkiem – będzie kruche i delikatne.
- Odrywam po kawałku ciasta i bardzo cienko wałkuję na minimalnie podsypanym mąką blacie – powinno być prześwitujące. Z ciasta wycinam radełkiem prostokąty o wymiarach około 3x15cm.
- Środek każdego prostokąta nacinam na długość około 5 cm i jeden koniec ciasta przewijam przez środek. Odkładam na ściereczkę.
- W szerokim i płaskim rondlu rozgrzewam tłuszcz. Sprawdzam czy jest dobrze nagrzany – wrzucam kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można smażyć chrust. Powinny być lekko złote z obu stron. Wyjmuję je z rondla łyżka cedzakową i układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
- Faworki układam na paterze i oprószam cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl