Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste

Przez cały rok czekamy na jagodzianki. Słodkie drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy letni przysmak. Joanna, autorka bloga opietruszka.pl proponuje przepyszne jagodzianki z różowym lukrem zamiast klasycznej kruszonki. Wypróbujcie koniecznie.

Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszysteDomowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 500 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 1 paczka drożdży instant (7 g)
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier cytrynowo-jagodowy:

  • 2 łyżki jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6-8 łyżek cukru pudru

Do podania:

  • jagody
  • mięta

Przepis

  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże. Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
  • Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.
  • Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.
  • Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.
  • Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.
  • Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
  • Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.
  • Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki, aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)
  • Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu