Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste

Przez cały rok czekamy na jagodzianki. Słodkie drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy letni przysmak. Joanna, autorka bloga opietruszka.pl proponuje przepyszne jagodzianki z różowym lukrem zamiast klasycznej kruszonki. Wypróbujcie koniecznie.

Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszysteDomowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 500 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 1 paczka drożdży instant (7 g)
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier cytrynowo-jagodowy:

  • 2 łyżki jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6-8 łyżek cukru pudru

Do podania:

  • jagody
  • mięta

Przepis

  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże. Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
  • Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.
  • Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.
  • Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.
  • Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.
  • Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
  • Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.
  • Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki, aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)
  • Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości