Domowe drożdżówki z serem. Smakują lepiej niż z piekarni
Mięciutkie i pulchne drożdżowe bułeczki z serem to doskonały pomysł na deser, śniadanie lub dodatek do kawy. Zamiast iść do piekarni, przygotujcie je w domu. To naprawdę proste. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Ciasto drożdżowe:
- 220 g ciepłego mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Masa Serowa:
- 1 jajko
- 60-80 g cukru pudru
- cukier waniliowy lub aromat
- 100 g gęstej śmietany
- 500 g twarogu
- jedno białko lub trochę mleka do posmarowania bułeczek
- Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i podzielić na 14 części. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Z każdej części ciasta uformować okrągłe placki (około 8-10 cm średnicy). Ułożyć je na wcześniej przygotowanej blaszce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
- W tym czasie przygotować nadzienie serowe.
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
- W placuszkach za pomocą szklanki uformować wgłębienie, następnie wypełnić je masą serową. Bułeczki posmarować białkiem lub mlekiem.
- Piec około 20 min w 200 st C.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze