Trwa ładowanie...
dc2bitl
Paulina Michalak

Domowe drożdżówki z serem. Smakują lepiej niż z piekarni

Przepis

Mięciutkie i pulchne drożdżowe bułeczki z serem to doskonały pomysł na deser, śniadanie lub dodatek do kawy. Zamiast iść do piekarni, przygotujcie je w domu. To naprawdę proste. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

dc2bitl
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 220 g ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Masa Serowa:

  • 1 jajko
  • 60-80 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 100 g gęstej śmietany
  • 500 g twarogu
  • jedno białko lub trochę mleka do posmarowania bułeczek
Przepis
  • Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i podzielić na 14 części. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Z każdej części ciasta uformować okrągłe placki (około 8-10 cm średnicy). Ułożyć je na wcześniej przygotowanej blaszce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min.
  • W tym czasie przygotować nadzienie serowe.
  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
  • W placuszkach za pomocą szklanki uformować wgłębienie, następnie wypełnić je masą serową. Bułeczki posmarować białkiem lub mlekiem.
  • Piec około 20 min w 200 st C.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowe drożdżówki z serem. Smakują lepiej niż z piekarni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl