Domowe drożdżówki z jabłkami
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie próbowaliście. Są miękkie, puszyste, pięknie pachną cynamonem. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
- Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
- Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
- Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka.
- Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl