Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Domowe batoniki owsiane z malinami

Przepis

Pyszne batoniki owsiane. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Z wierzchu chrupiące, a w środku troszkę miękkie, wilgotne od konfitury malinowej i owoców. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

0.7
(3 głosy)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Domowe batoniki owsiane z malinami
Mała Cukierenka
Domowe batoniki owsiane z malinami
Składniki
  • 170 g masła – roztopionego i ostygniętego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 190 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 110 g płatków owsianych
  • 120 g ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g malin
  • 120 g konfitury malinowej
Przepis

Do miski wyspać płatki owsiane, dodać mąkę, sodę, sól, orzechy, cukier i wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, można rękoma, powstaną wilgotne okruchy. Do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć 2/3 masy owsianej, wyrównać i docisnąć. Wierzch posmarować konfiturą malinową i poukładać maliny. Na maliny wyłożyć pozostałą masę owsianą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty deser ostrożnie wyjąć z blaszki (chwytając za papier do pieczenia) i pokroić go na prostokąty.

Domowe batoniki owsiane z malinami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2isyz5

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5