Domowe batoniki owsiane z malinami
Pyszne batoniki owsiane. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Z wierzchu chrupiące, a w środku troszkę miękkie, wilgotne od konfitury malinowej i owoców. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- 170 g masła – roztopionego i ostygniętego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 190 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 110 g płatków owsianych
- 120 g ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g malin
- 120 g konfitury malinowej
Do miski wyspać płatki owsiane, dodać mąkę, sodę, sól, orzechy, cukier i wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, można rękoma, powstaną wilgotne okruchy. Do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć 2/3 masy owsianej, wyrównać i docisnąć. Wierzch posmarować konfiturą malinową i poukładać maliny. Na maliny wyłożyć pozostałą masę owsianą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty deser ostrożnie wyjąć z blaszki (chwytając za papier do pieczenia) i pokroić go na prostokąty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze