Trwa ładowanie...
d26g8c4
Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku
x-news/Uwaga TVN
kuchenne nowości

Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku

Przepis odnalazła autorka bloga przepisytradycyjne.pl.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d26g8c4

Pizza to przysmak, który łączy pokolenia. Zajadały się nim już nasze prababcie. Autorka bloga przepisytradycyjne.pl odszukała przepis na domową margeritę z końca XIX wieku!

Składniki
560 g mąki typu 00
330 ml wody
1 g świeżych drożdży
16 g soli morskiej
50 g passaty pomidorowej
1 szt mozarelli
Kilka listków bazylii
Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie
1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później na najniższych obrotach przez kolejne 15 minut - do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu, mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
6. Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje, na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.

d26g8c4

POLECAMY:

Domowy czy ze sklepu? Ketchup pod lupą

Jak ugotować perfekcyjny makaron?

Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 r.

d26g8c4

Podziel się opinią

Share

d26g8c4

d26g8c4