Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku

Przepis odnalazła autorka bloga przepisytradycyjne.pl.

Pizza to przysmak, który łączy pokolenia. Zajadały się nim już nasze prababcie. Autorka bloga przepisytradycyjne.pl odszukała przepis na domową margeritę z końca XIX wieku!

Składniki
560 g mąki typu 00
330 ml wody
1 g świeżych drożdży
16 g soli morskiej
50 g passaty pomidorowej
1 szt mozarelli
Kilka listków bazylii
Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie

  1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
  2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
  3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później na najniższych obrotach przez kolejne 15 minut - do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
  4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
  5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu, mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje, na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia