Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku

Przepis odnalazła autorka bloga przepisytradycyjne.pl.

29

Pizza to przysmak, który łączy pokolenia. Zajadały się nim już nasze prababcie. Autorka bloga przepisytradycyjne.pl odszukała przepis na domową margeritę z końca XIX wieku!

Składniki
560 g mąki typu 00
330 ml wody
1 g świeżych drożdży
16 g soli morskiej
50 g passaty pomidorowej
1 szt mozarelli
Kilka listków bazylii
Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie

  1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
  2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
  3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później na najniższych obrotach przez kolejne 15 minut - do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
  4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
  5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu, mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje, na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny