Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku

Przepis odnalazła autorka bloga przepisytradycyjne.pl.

Pizza to przysmak, który łączy pokolenia. Zajadały się nim już nasze prababcie. Autorka bloga przepisytradycyjne.pl odszukała przepis na domową margeritę z końca XIX wieku!

Składniki
560 g mąki typu 00
330 ml wody
1 g świeżych drożdży
16 g soli morskiej
50 g passaty pomidorowej
1 szt mozarelli
Kilka listków bazylii
Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie

  1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
  2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
  3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później na najniższych obrotach przez kolejne 15 minut - do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
  4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
  5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu, mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje, na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇