Trwa ładowanie...
abc gotowania
28-10-2016 10:20

Domowa pizza wg przepisu z 1889 roku

Przepis odnalazła autorka bloga przepisytradycyjne.pl.

d3hkajc
d3hkajc

Pizza to przysmak, który łączy pokolenia. Zajadały się nim już nasze prababcie. Autorka bloga przepisytradycyjne.pl odszukała przepis na domową margeritę z końca XIX wieku!

Składniki
560 g mąki typu 00
330 ml wody
1 g świeżych drożdży
16 g soli morskiej
50 g passaty pomidorowej
1 szt mozarelli
Kilka listków bazylii
Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie

  1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
  2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu, aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
  3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później na najniższych obrotach przez kolejne 15 minut - do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
  4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
  5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu, mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzewam do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje, na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.
d3hkajc
d3hkajc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hkajc
Więcej tematów