Trwa ładowanie...
zioła
Dorota Gepert
Wczoraj, 28 kwietnia 2025, 18:08

Wrzucam do zupy zamiast natki pietruszki. Jest smaczniejsza i pomaga obniżyć ciśnienie

Kiedyś pod hasłem "zielenina" kryła się przede wszystkim natka, koperek czy szczypiorek. Dziś możliwości jest znacznie więcej. Jedną z nich jest trybula ogrodowa. W smaku przypomina pietruszkę, ale ma bogatszy aromat.

Trybula ogrodowa przypomina natkę pietruszkiTrybula ogrodowa przypomina natkę pietruszkiŹródło: Adobe Stock
d2i1pgx
d2i1pgx

Trybula ogrodowa, znana również jako francuska pietruszka, to zioło o delikatnym anyżkowym aromacie, które kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej można ją wyparzyć na straganach, łatwo też kupić sadzonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Trybula przypomina pietruszkę

Trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, naturalnie występuje w Europie i Azji Zachodniej. Jej delikatne, jasnozielone liście przypominają pietruszkę, a w okresie kwitnienia pojawiają się drobne, białe kwiaty. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim młode liście, które dodają potrawom subtelnego smaku i aromatu. Najłatwiej przekonać się o tym dodając ją do zupy czy sałatki.

d2i1pgx

Trybula pomaga na wysokie ciśnienie

Ta roślina jest bogata w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B3 i B6. Wspiera odporność organizmu, wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawiera również minerały, m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. A co ciekawe, w jej składzie jest też sporo potasu. Na ten składnik zwracają uwagę wszyscy, którzy borykają się z wysokim ciśnieniem. Potas to ważny elektrolit, który ma dobry wpływ na regulowanie tętna oraz ciśnienia krwi. W jej składzie są też antyoksydanty, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, także nadciśnieniu.

Jak wykorzystać trybulę w kuchni

W sezonie najlepiej wykorzystywać świeże listki trybuli. Doskonale komponują się z one z omletami, jajecznicą, twarogiem oraz lekkimi sosami. Trybula jest również popularna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jednak na co dzień warto po prostu posypywać nią wiosenne zupy, pasuje praktycznie do każdej. Jest też dobrym dodatkiem do sałatek z sezonowych warzyw. Można z niej również przygotowywać napary, które łagodzą wzdęcia i ułatwiają trawienie. Na pewno sprawdzą się po majówkowym grillu.

d2i1pgx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i1pgx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj