Wrzucam do zupy zamiast natki pietruszki. Jest smaczniejsza i pomaga obniżyć ciśnienie

Kiedyś pod hasłem "zielenina" kryła się przede wszystkim natka, koperek czy szczypiorek. Dziś możliwości jest znacznie więcej. Jedną z nich jest trybula ogrodowa. W smaku przypomina pietruszkę, ale ma bogatszy aromat.

Trybula ogrodowa przypomina natkę pietruszkiTrybula ogrodowa przypomina natkę pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Trybula ogrodowa, znana również jako francuska pietruszka, to zioło o delikatnym anyżkowym aromacie, które kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej można ją wyparzyć na straganach, łatwo też kupić sadzonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Trybula przypomina pietruszkę

Trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, naturalnie występuje w Europie i Azji Zachodniej. Jej delikatne, jasnozielone liście przypominają pietruszkę, a w okresie kwitnienia pojawiają się drobne, białe kwiaty. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim młode liście, które dodają potrawom subtelnego smaku i aromatu. Najłatwiej przekonać się o tym dodając ją do zupy czy sałatki.

Trybula pomaga na wysokie ciśnienie

Ta roślina jest bogata w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B3 i B6. Wspiera odporność organizmu, wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawiera również minerały, m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. A co ciekawe, w jej składzie jest też sporo potasu. Na ten składnik zwracają uwagę wszyscy, którzy borykają się z wysokim ciśnieniem. Potas to ważny elektrolit, który ma dobry wpływ na regulowanie tętna oraz ciśnienia krwi. W jej składzie są też antyoksydanty, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, także nadciśnieniu.

Jak wykorzystać trybulę w kuchni

W sezonie najlepiej wykorzystywać świeże listki trybuli. Doskonale komponują się z one z omletami, jajecznicą, twarogiem oraz lekkimi sosami. Trybula jest również popularna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jednak na co dzień warto po prostu posypywać nią wiosenne zupy, pasuje praktycznie do każdej. Jest też dobrym dodatkiem do sałatek z sezonowych warzyw. Można z niej również przygotowywać napary, które łagodzą wzdęcia i ułatwiają trawienie. Na pewno sprawdzą się po majówkowym grillu.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały