Wrzucam do zupy zamiast natki pietruszki. Jest smaczniejsza i pomaga obniżyć ciśnienie

Kiedyś pod hasłem "zielenina" kryła się przede wszystkim natka, koperek czy szczypiorek. Dziś możliwości jest znacznie więcej. Jedną z nich jest trybula ogrodowa. W smaku przypomina pietruszkę, ale ma bogatszy aromat.

Trybula ogrodowa przypomina natkę pietruszkiTrybula ogrodowa przypomina natkę pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Trybula ogrodowa, znana również jako francuska pietruszka, to zioło o delikatnym anyżkowym aromacie, które kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej można ją wyparzyć na straganach, łatwo też kupić sadzonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Trybula przypomina pietruszkę

Trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, naturalnie występuje w Europie i Azji Zachodniej. Jej delikatne, jasnozielone liście przypominają pietruszkę, a w okresie kwitnienia pojawiają się drobne, białe kwiaty. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim młode liście, które dodają potrawom subtelnego smaku i aromatu. Najłatwiej przekonać się o tym dodając ją do zupy czy sałatki.

Trybula pomaga na wysokie ciśnienie

Ta roślina jest bogata w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B3 i B6. Wspiera odporność organizmu, wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawiera również minerały, m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. A co ciekawe, w jej składzie jest też sporo potasu. Na ten składnik zwracają uwagę wszyscy, którzy borykają się z wysokim ciśnieniem. Potas to ważny elektrolit, który ma dobry wpływ na regulowanie tętna oraz ciśnienia krwi. W jej składzie są też antyoksydanty, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, także nadciśnieniu.

Jak wykorzystać trybulę w kuchni

W sezonie najlepiej wykorzystywać świeże listki trybuli. Doskonale komponują się z one z omletami, jajecznicą, twarogiem oraz lekkimi sosami. Trybula jest również popularna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jednak na co dzień warto po prostu posypywać nią wiosenne zupy, pasuje praktycznie do każdej. Jest też dobrym dodatkiem do sałatek z sezonowych warzyw. Można z niej również przygotowywać napary, które łagodzą wzdęcia i ułatwiają trawienie. Na pewno sprawdzą się po majówkowym grillu.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał