Wrzucam do zupy zamiast natki pietruszki. Jest smaczniejsza i pomaga obniżyć ciśnienie
Kiedyś pod hasłem "zielenina" kryła się przede wszystkim natka, koperek czy szczypiorek. Dziś możliwości jest znacznie więcej. Jedną z nich jest trybula ogrodowa. W smaku przypomina pietruszkę, ale ma bogatszy aromat.
Trybula ogrodowa, znana również jako francuska pietruszka, to zioło o delikatnym anyżkowym aromacie, które kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej można ją wyparzyć na straganach, łatwo też kupić sadzonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Trybula przypomina pietruszkę
Trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych, naturalnie występuje w Europie i Azji Zachodniej. Jej delikatne, jasnozielone liście przypominają pietruszkę, a w okresie kwitnienia pojawiają się drobne, białe kwiaty. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim młode liście, które dodają potrawom subtelnego smaku i aromatu. Najłatwiej przekonać się o tym dodając ją do zupy czy sałatki.
Trybula pomaga na wysokie ciśnienie
Ta roślina jest bogata w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B3 i B6. Wspiera odporność organizmu, wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawiera również minerały, m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. A co ciekawe, w jej składzie jest też sporo potasu. Na ten składnik zwracają uwagę wszyscy, którzy borykają się z wysokim ciśnieniem. Potas to ważny elektrolit, który ma dobry wpływ na regulowanie tętna oraz ciśnienia krwi. W jej składzie są też antyoksydanty, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, także nadciśnieniu.
Jak wykorzystać trybulę w kuchni
W sezonie najlepiej wykorzystywać świeże listki trybuli. Doskonale komponują się z one z omletami, jajecznicą, twarogiem oraz lekkimi sosami. Trybula jest również popularna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jednak na co dzień warto po prostu posypywać nią wiosenne zupy, pasuje praktycznie do każdej. Jest też dobrym dodatkiem do sałatek z sezonowych warzyw. Można z niej również przygotowywać napary, które łagodzą wzdęcia i ułatwiają trawienie. Na pewno sprawdzą się po majówkowym grillu.