Domowa kostka rosołowa. Jak zrobić? Najlepszy dodatek do zup i sosów

Po kostki rosołowe sięgamy, gdy brakuje nam czasu, a chcemy ugotować zupę, sos czy gulasz - stanowią wtedy łatwą w przygotowaniu i niedrogą bazę. Kostki rosołowe niektórzy spożywają także samodzielnie, jako bulion. Niestety ich skład przypomina tablicę Mendelejewa. Zamiast używać sklepowych kostek, możemy przygotować domową wersję.

Kostki rosołowePo kostki sięgamy, gdy brakuje nam czasu, a chcemy ugotować zupę, sos czy gulasz
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Kostka rosołowa – skład

Na samym początku są te składniki, które dodano w największych ilościach, czyli: sól, utwardzone tłuszcze, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach (między innymi glutaminian sodu), a dopiero na szarym końcu, czyli w najmniejszych ilościach: natka pietruszki, lubczyk, ekstrakt z mięsa kurzego, marchew, nasiona selera, kurkuma. W kostce sprzedawanej jako "rosół drobiowy" suszonego mięsa z kury jest... 0,1 proc.

Co dodać do rosołu?

Kostka rosołowa – kalorie

Nie dość, że skład kostki rosołowej pozostawia wiele do życzenia, to jeszcze dostarcza ona całkiem sporo kalorii. W jednej kostce rosołowej, czyli ok. 10 g produktu jest 30 kcal. Większość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny. Nierzadko pod tą nazwą kryje się najtańszy z możliwych, czyli tłuszcz palmowy.

Ekologiczne kostki rosołowe

Od czasu do czasu możemy sięgnąć po ekologiczne kostki rosołowe, które nie zawierają konserwantów, tłuszczów utwardzonych, cholesterolu, a niektóre nie mają też soli. Robi się je wyłącznie z naturalnych składników, np. suszonych warzyw – kupimy je w punktach ze zdrową żywnością, również w internecie. W sklepach dostępne są także "ulepszone" bulionetki – bez konserwantów i sztucznych barwników, a często również bez glutaminianu sodu.

Kostki rosołowe
© Getty Images

Domowa kostka rosołowa – jak zrobić?

Składniki:

  1. 1 pęczek lubczyku
  2. 1 pęczek natki pietruszki
  3. 2 marchewki
  4. 1 pietruszka
  5. 1 cebula
  6. 2 łodygi selera naciowego
  7. 2 łyżki oleju
  8. 2 łyżki sosu sojowego
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1/2 pora
  11. 1 liść laurowy
  12. 1 suszony grzyb
  13. 1 łyżeczka kurkumy
  14. 1 łyżeczka ziaren kolendry
  15. 4 kulki ziela angielskiego
  16. 6 ziaren pieprzu
  17. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  18. 3-4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z łodygą selera.
  2. Pora, cebulę, natkę lubczyku i pietruszki siekamy. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, grzybka, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. W rondelku rozgrzewamy olej.
  3. Dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy, aż nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy i dusimy.
  4. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę i lubczyk.
  5. Blendujemy na gładką masę.
  6. Gdy przestygnie, przekładamy płyn do foremek na lód i przechowujemy w zamrażalniku.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru