Domowa konfitura z truskawek. Bez zbędnej chemii i zagęstników
Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura truskawkowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do deserów, naleśników, placuszków czy omletów. Sekret smaku to dość długie gotowanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wodę wlać do szerokiego rondla, zagotować. Wsypać cukier, podgrzewać cały czas mieszając, aż całkowicie cukier się rozpuści i powstanie syrop.
- Łyżeczką nabrać trochę syropu, kroplę spuścić na talerz, jeżeli ciągnie się tworząc cienką nitkę, syrop jest odpowiednio gęsty.
- Umyte i osuszone truskawki partiami wrzucać do gorącego syropu, gotować 3 minuty, zestawić na kilka godzin, powtórzyć gotowanie 3 razy.
- Podczas gotowania lekko potrząsnąć rondlem i zdejmować pianę, gorącymi konfiturami napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl