Domowa konfitura z truskawek. Bez zbędnej chemii i zagęstników

Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura truskawkowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do deserów, naleśników, placuszków czy omletów. Sekret smaku to dość długie gotowanie.

Konfitury truskawkoweKonfitury truskawkowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Wodę wlać do szerokiego rondla, zagotować. Wsypać cukier, podgrzewać cały czas mieszając, aż całkowicie cukier się rozpuści i powstanie syrop.
  • Łyżeczką nabrać trochę syropu, kroplę spuścić na talerz, jeżeli ciągnie się tworząc cienką nitkę, syrop jest odpowiednio gęsty.
  • Umyte i osuszone truskawki partiami wrzucać do gorącego syropu, gotować 3 minuty, zestawić na kilka godzin, powtórzyć gotowanie 3 razy.
  • Podczas gotowania lekko potrząsnąć rondlem i zdejmować pianę, gorącymi konfiturami napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru