Dolmades, czyli greckie gołąbki

Wyjątkowy farsz w liściach winogron. Ich smak cię zaskoczy!

Dolmades, czyli greckie gołąbki
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Dolmades, czyli greckie gołąbki, są malutkie, o charakterystycznym dość intensywnym smaku, w którym bardzo wyróżnia się cytryna i smak oraz aromat koperku, mięty i natki pietruszki. Podaje się je na zimno, są zatem idealne jako przekąska szczególnie podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", ich przygotowanie jest odrobinę pracochłonne, ale przyjemne.

Składniki:
1 szklanka ryżu
6 łyżek oliwy
1 duża cebula
pęczek świeżego koperku
pęczek świeżej mięty
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
pieprz czarny do smaku
sok z dwóch cytryn
ok. 40 liści winogron z solanki
ok. 1 l bulionu drobiowego

Cebulę zblenduj na mniejsze cząstki. Wymieszaj ją z suchym ryżem, trzema łyżkami oliwy, posiekanym koperkiem, miętą oraz natką pietruszki. Dodaj do tego sól, pieprz i sok z jednej cytryny. Teraz farszem wypełnij liście winogron (około 1 płaska łyżka na liść). Liść złóż po bokach i zwiń w rulon (jak w przypadku krokietów lub tradycyjnych gołąbków). Powtórz z resztą do wyczerpania farszu. Zostaw sobie kilka liści do wyłożenia nimi jedną warstwą dna garnka, aby zapobiec przywieraniu do niego gołąbków. Teraz gołąbki ułóż ściśle w garnku, przykryj je talerzykiem, aby zapobiec ich migracji, następnie zalej je bulionem z dodatkiem soku z jednej cytryny i trzema łyżkami oliwy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40-50 minut.

Sugestie autorki: farsz nakładaj na mniej lśniącą stronę liścia. Dolmades podaj z zalewą i/lub greckim sosem tzatziki, gęstym jogurtem greckim lub po prostu gęstą, kwaśną śmietaną. Jeśli nie masz liści winogron w solance możesz przygotować je samodzielnie. W okolicach czerwca zerwij liście, oczyść pod bieżącą wodą, zblanszuj, odcedź, włóż do słoika, zalej solanką powstałą ze zmieszania trzech łyżek soli z wodą. Zakręć i już.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory