Dodaj szczyptę do kawy, a nie pożałujesz. Zaskakujące efekty

Ponad 80 procent ludzi deklaruje picie kawy w porze śniadaniowej. Lubimy kawę, to fakt. Ale mało kto wie, że kawa poza pobudzeniem może mieć dobroczynne działanie na nasz organizm. Wystarczy szczypta kurkumy.

Kawa z kurkumą i korzennymi przyprawamiKawa z kurkumą pobudza metabolizm i wspomaga odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kurkuma – co o niej wiemy?

Wiemy o kurkumie coraz więcej, coraz częściej więc po nią sięgamy. Niegdyś niedoceniana, traktowana właściwie jako barwnik spożywczy – dziś przyprawa o cudownych właściwościach, z której dobrodziejstw korzystamy zwłaszcza w celach zdrowotnych. Ten niepozorny korzeń (a właściwie kłącze lub łodyga) to prawdziwy mocarz – kurkumina jest silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. W rzeczywistości w kurkumie można odnaleźć aż 300 bioaktywnych związków chemicznych, a kurkumina jest tylko jednym z nich. A co poza tym? W kurkumie znajdziemy całe mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, kwas foliowy czy witamina B6.

Co ciekawe, zdaniem badaczy składniki kurkumy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i mogą powstrzymać rozwój takich chorób jak Alzheimer. Pozytywne działanie kurkumy odnotowano także w przypadku osób z depresją, a nawet z zaburzeniami osobowości.

Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Kurkuma – dodaj ją do kawy

Kurkumę warto dodawać do wszystkich dań, gdyż jej działania w perspektywie czasu nie sposób przecenić. To, o czym należy bezwzględnie pamiętać, to dodatek pieprzu. Połączenie piperyny, zawartej w pieprzu, i kurkumy, zwiększa wchłanialność przyprawy w jelitach, a zatem gwarantuje jej lepsze działanie.

Co z tą kawą? Szczypta kurkumy (i kolejna szczypta czarnego pieprzu) wspomaga metabolizm, a także funkcjonowanie układu pokarmowego. Pita w porze śniadaniowej wraz z kawą nie tylko pobudza, ale przyspiesza spalanie tłuszczów, a w skrócie: po prostu odchudza.

Kurkuma – przepis na zimową kawę z kurkumą

Składniki:

  • 2 filiżanki espresso
  • 1 goździk
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu, kardamonu i imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlać świeżo zaparzone espresso i delikatnie je podgrzać z przyprawami.
  2. W międzyczasie rozrobić gorzkie kakao w 3-4 łyżkach wrzącej wody i przelać do kubka.
  3. Gdy kakao nieco przestygnie, posłodzić je miodem, a następnie wlać korzenne espresso z kurkumą.
  4. Można podawać ze spienionym napojem roślinnym i posypką z pierniczków.
Kurkuma w proszku i kłącze kurkumy
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany