Dodaj szczyptę do kawy, a nie pożałujesz. Zaskakujące efekty
Ponad 80 procent ludzi deklaruje picie kawy w porze śniadaniowej. Lubimy kawę, to fakt. Ale mało kto wie, że kawa poza pobudzeniem może mieć dobroczynne działanie na nasz organizm. Wystarczy szczypta kurkumy.
Kurkuma – co o niej wiemy?
Wiemy o kurkumie coraz więcej, coraz częściej więc po nią sięgamy. Niegdyś niedoceniana, traktowana właściwie jako barwnik spożywczy – dziś przyprawa o cudownych właściwościach, z której dobrodziejstw korzystamy zwłaszcza w celach zdrowotnych. Ten niepozorny korzeń (a właściwie kłącze lub łodyga) to prawdziwy mocarz – kurkumina jest silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. W rzeczywistości w kurkumie można odnaleźć aż 300 bioaktywnych związków chemicznych, a kurkumina jest tylko jednym z nich. A co poza tym? W kurkumie znajdziemy całe mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor, kwas foliowy czy witamina B6.
Co ciekawe, zdaniem badaczy składniki kurkumy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i mogą powstrzymać rozwój takich chorób jak Alzheimer. Pozytywne działanie kurkumy odnotowano także w przypadku osób z depresją, a nawet z zaburzeniami osobowości.
Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania
Kurkuma – dodaj ją do kawy
Kurkumę warto dodawać do wszystkich dań, gdyż jej działania w perspektywie czasu nie sposób przecenić. To, o czym należy bezwzględnie pamiętać, to dodatek pieprzu. Połączenie piperyny, zawartej w pieprzu, i kurkumy, zwiększa wchłanialność przyprawy w jelitach, a zatem gwarantuje jej lepsze działanie.
Co z tą kawą? Szczypta kurkumy (i kolejna szczypta czarnego pieprzu) wspomaga metabolizm, a także funkcjonowanie układu pokarmowego. Pita w porze śniadaniowej wraz z kawą nie tylko pobudza, ale przyspiesza spalanie tłuszczów, a w skrócie: po prostu odchudza.
Kurkuma – przepis na zimową kawę z kurkumą
Składniki:
- 2 filiżanki espresso
- 1 goździk
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta pieprzu, kardamonu i imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać świeżo zaparzone espresso i delikatnie je podgrzać z przyprawami.
- W międzyczasie rozrobić gorzkie kakao w 3-4 łyżkach wrzącej wody i przelać do kubka.
- Gdy kakao nieco przestygnie, posłodzić je miodem, a następnie wlać korzenne espresso z kurkumą.
- Można podawać ze spienionym napojem roślinnym i posypką z pierniczków.
Zobacz także: