WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Święta alergika. 5 razy BEZ na świątecznym stole

Alergicy i ci, którzy pozostają na diecie wykluczającej, nie mogą zrobić sobie przerwy od choroby i dać dyspensy. To nie oznacza, że święta muszą być dla nich drogą przez mękę. Bez mięsa, bez mleka, bez jaj, bez glutenu, bez cukru – na każde ograniczenie jest sposób!

Wigilijny stół z tradycyjnymi potrawamiŚwięta dla alergika nie muszą być czasem wyrzeczeń
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Święta alergika – bez mięsa.

Choć na mięso nie ma alergii, to jednak w poczet słynnego 5xbez można włączyć dietę wegetariańską. Narzuca całkiem sporo ograniczeń, jednak święta bez mięsa (w tym oczywiście bez mięsa ryb!) są możliwe i są pyszne. Czy da się zastąpić rybę podczas wieczerzy wigilijnej? Tak! Inspiracji w internecie można znaleźć całe mnóstwo, nas szczególnie zaintrygowała seleryba po grecku.

Jedna dorodna bulwa selera wymaga obrania i pokrojenia w około centymetrowe plastry. Wrzucamy je na wrzątek z liściem laurowym, zielem angielskim i mieszanką suszonej włoszczyzny. Gotujemy do miękkości selera, a w międzyczasie 2 marchewki i 1 pietruszkę ścierami na tarce i podsmażamy z jedną poszatkowaną cebulą na oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz i cukier do smaku oraz odrobinę octu i sosu sojowego. Selera studzimy i panierujemy w mące, jajku roztrzepanym z pokruszonymi glonami, solą, pieprzem (można pominąć), oraz w bułce tartej. Smażymy jak schabowe, a na koniec plastry selera obkładamy na półmisku warzywami w pomidorach.

Jak zrobić wegańskie słodkości? To proste!

Święta alergika – bez mleka i bez jaj

Zarówno ci, którzy unikają mleka i jaj ze względów etycznych, jak i ci, którzy z powodu alergii muszą unikać tych produktów, mogą bez większych wyrzeczeń zajadać się świąteczną sałatką jarzynową czy innymi daniami tradycyjnie wymagającymi majonezu. Mimo że w sklepach dostępne są już majonezy wegańskie, my proponujemy wykonać swój własny – wyjątkowy majonez z ziemniaków. Z uwagi na skład odpowiedni będzie nie tylko dla dużych, ale również i małych alergików.

Majonez można wykonać również z nerkowców, tofu czy aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy. My postawiliśmy na wersję z ziemniakami. Do przygotowania kremowego, bezjajecznego i bezmlecznego majonezu potrzebne będą 2 ugotowane ziemniaki o białym miąższu, 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego napoju roślinnego), 1/4 szklanki neutralnego w smaku oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól i odrobina cukru do smaku. Wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki razem, aż do uzyskania kremowej, gładkiej i gęstej konsystencji. Jeżeli majonez będzie zbyt gęsty, wystarczy dodać odrobinę więcej mleka sojowego i ponownie dokładnie zmiksować sos. I gotowe – taki majonez można jeść bez wyrzeczeń i ograniczeń.

Święta alergika – bez glutenu

Niezależnie od tego, czy unikamy glutenu z powodu diety, czy ze względu na celiakię, wybór mąk zastępujących tę z pszenicy jest naprawdę szeroki. Mąka gryczana, owsiana, ryżowa, amarantusowa itd. Niestety nie są one tak uniwersalne, jak mąka pszenna, więc przy wypiekach proporcje mąk oraz ich gramatura są bardzo istotne. My postawiliśmy na klasykę i bardzo popularny, bezglutenowy makowiec. Jest pyszny i banalnie prosty w wykonaniu.

By przygotować, makowiec potrzebne będzie 600 g maku ugotowanego i zmielonego. Miksujemy 200 g miękkiego masła ze szklanką cukru i powoli dodajemy 5 żółtek jaj, jedno po drugim. Do masy po kolei wrzucamy 4 starte na tarce jabłka, 1 szklankę namoczonych w brandy rodzynek, 0,5 szklanki posiekanych migdałów, 200 g skórki pomarańczowej i 4 łyżki miodu oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego). Mieszamy składniki za pomocą łopatki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Dodajemy bakalie z masą jajeczną i delikatnie łączymy wszystko razem. Przekładamy do formy i pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

Święta alergika – bez cukru

Pozostający na diecie oraz mamy małych dzieci będą szukać alternatyw dla świątecznych słodkości. Również przy alergii na miód wigilijne czy bożonarodzeniowe desery i ciasta mogą być problematyczne – pierniki, kutia, makowce – wszystkie one zazwyczaj zawierają pokaźne ilości miodu. Ale pyszne korzenne pierniczki – i do schrupania, i do powieszenia na choince można upiec także bez miodu i cukru.

Do przygotowania ciasteczek potrzeba 400 g mąki pszennej, którą mieszamy z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 2 łyżeczkami karobu (lub kakao) i 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej. 120 g miękkiego masła ucieramy ze 150 g syropu z agawy i dodajemy do masy wymieszane, suche składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i wkładamy je do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wycinamy foremką pierniczki. Pieczemy przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pierniczki można schować do pojemnika z plasterkami jabłek – będą wtedy miękkie, a przechowywane w słoju – skruszeją, nadając się jako ozdoba choinkowa.

Korzenne pierniczki bez cukru
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia