Święta alergika. 5 razy BEZ na świątecznym stole

Alergicy i ci, którzy pozostają na diecie wykluczającej, nie mogą zrobić sobie przerwy od choroby i dać dyspensy. To nie oznacza, że święta muszą być dla nich drogą przez mękę. Bez mięsa, bez mleka, bez jaj, bez glutenu, bez cukru – na każde ograniczenie jest sposób!

Wigilijny stół z tradycyjnymi potrawamiŚwięta dla alergika nie muszą być czasem wyrzeczeń
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Święta alergika – bez mięsa.

Choć na mięso nie ma alergii, to jednak w poczet słynnego 5xbez można włączyć dietę wegetariańską. Narzuca całkiem sporo ograniczeń, jednak święta bez mięsa (w tym oczywiście bez mięsa ryb!) są możliwe i są pyszne. Czy da się zastąpić rybę podczas wieczerzy wigilijnej? Tak! Inspiracji w internecie można znaleźć całe mnóstwo, nas szczególnie zaintrygowała seleryba po grecku.

Jedna dorodna bulwa selera wymaga obrania i pokrojenia w około centymetrowe plastry. Wrzucamy je na wrzątek z liściem laurowym, zielem angielskim i mieszanką suszonej włoszczyzny. Gotujemy do miękkości selera, a w międzyczasie 2 marchewki i 1 pietruszkę ścierami na tarce i podsmażamy z jedną poszatkowaną cebulą na oleju. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz i cukier do smaku oraz odrobinę octu i sosu sojowego. Selera studzimy i panierujemy w mące, jajku roztrzepanym z pokruszonymi glonami, solą, pieprzem (można pominąć), oraz w bułce tartej. Smażymy jak schabowe, a na koniec plastry selera obkładamy na półmisku warzywami w pomidorach.

Jak zrobić wegańskie słodkości? To proste!

Święta alergika – bez mleka i bez jaj

Zarówno ci, którzy unikają mleka i jaj ze względów etycznych, jak i ci, którzy z powodu alergii muszą unikać tych produktów, mogą bez większych wyrzeczeń zajadać się świąteczną sałatką jarzynową czy innymi daniami tradycyjnie wymagającymi majonezu. Mimo że w sklepach dostępne są już majonezy wegańskie, my proponujemy wykonać swój własny – wyjątkowy majonez z ziemniaków. Z uwagi na skład odpowiedni będzie nie tylko dla dużych, ale również i małych alergików.

Majonez można wykonać również z nerkowców, tofu czy aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy. My postawiliśmy na wersję z ziemniakami. Do przygotowania kremowego, bezjajecznego i bezmlecznego majonezu potrzebne będą 2 ugotowane ziemniaki o białym miąższu, 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego napoju roślinnego), 1/4 szklanki neutralnego w smaku oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól i odrobina cukru do smaku. Wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki razem, aż do uzyskania kremowej, gładkiej i gęstej konsystencji. Jeżeli majonez będzie zbyt gęsty, wystarczy dodać odrobinę więcej mleka sojowego i ponownie dokładnie zmiksować sos. I gotowe – taki majonez można jeść bez wyrzeczeń i ograniczeń.

Święta alergika – bez glutenu

Niezależnie od tego, czy unikamy glutenu z powodu diety, czy ze względu na celiakię, wybór mąk zastępujących tę z pszenicy jest naprawdę szeroki. Mąka gryczana, owsiana, ryżowa, amarantusowa itd. Niestety nie są one tak uniwersalne, jak mąka pszenna, więc przy wypiekach proporcje mąk oraz ich gramatura są bardzo istotne. My postawiliśmy na klasykę i bardzo popularny, bezglutenowy makowiec. Jest pyszny i banalnie prosty w wykonaniu.

By przygotować, makowiec potrzebne będzie 600 g maku ugotowanego i zmielonego. Miksujemy 200 g miękkiego masła ze szklanką cukru i powoli dodajemy 5 żółtek jaj, jedno po drugim. Do masy po kolei wrzucamy 4 starte na tarce jabłka, 1 szklankę namoczonych w brandy rodzynek, 0,5 szklanki posiekanych migdałów, 200 g skórki pomarańczowej i 4 łyżki miodu oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego). Mieszamy składniki za pomocą łopatki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Dodajemy bakalie z masą jajeczną i delikatnie łączymy wszystko razem. Przekładamy do formy i pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

Święta alergika – bez cukru

Pozostający na diecie oraz mamy małych dzieci będą szukać alternatyw dla świątecznych słodkości. Również przy alergii na miód wigilijne czy bożonarodzeniowe desery i ciasta mogą być problematyczne – pierniki, kutia, makowce – wszystkie one zazwyczaj zawierają pokaźne ilości miodu. Ale pyszne korzenne pierniczki – i do schrupania, i do powieszenia na choince można upiec także bez miodu i cukru.

Do przygotowania ciasteczek potrzeba 400 g mąki pszennej, którą mieszamy z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 2 łyżeczkami karobu (lub kakao) i 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej. 120 g miękkiego masła ucieramy ze 150 g syropu z agawy i dodajemy do masy wymieszane, suche składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i wkładamy je do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wycinamy foremką pierniczki. Pieczemy przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pierniczki można schować do pojemnika z plasterkami jabłek – będą wtedy miękkie, a przechowywane w słoju – skruszeją, nadając się jako ozdoba choinkowa.

Korzenne pierniczki bez cukru
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀