Dlaczego zawodowi kucharze to częściej faceci?

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego szefami kuchni w restauracjach są głównie panowie? Czemu to również oni najczęściej prowadzą programy kulinarne? Wreszcie, co najważniejsze: kto gotuje lepiej - mężczyźni czy kobiety?

Dlaczego zawodowi kucharze to częściej faceci?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego szefami kuchni w restauracjach są głównie panowie? Czemu to również oni najczęściej prowadzą programy kulinarne? Wreszcie, co najważniejsze: kto gotuje lepiej - mężczyźni czy kobiety?

Wypowiadanie opinii typu „miejsce kobiety jest w kuchni", to mówiąc delikatnie... duży nietakt. Jednak w historii to głównie kobiety od zawsze zajmowały się gotowaniem. W czasach prehistorycznych podział obowiązków był jasny i prosty: mężczyźni odpowiadali za to, żeby było co do garnka włożyć, a kobiety strzegły domowego ogniska i gotowały strawę.

Spróbujmy jednak sięgnąć pamięcią w mniej odległą przeszłość. Wspomnijcie przysmaki z dzieciństwa. Nikt nie robił takiej zupy buraczkowej jak mama i kotletów schabowych jak babcia. Większość potraw przygotowywały one. Dziadkowie i ojcowie trzymali się z daleka od kuchni i uważali, żeby nie przypalić wody na herbatę. Tak mówili.

Pomagają kubeczki

Jak to więc jest, że to panowie mają opinię lepszych kucharzy? Spory wpływ ma na to liczba kubeczków smakowych. Mężczyźni mają ich o 60 proc. więcej niż kobiety. Mają nie tylko lepszy smak, ale też lepiej znoszą trudne warunki (w tym wysoką temperaturę panującą w kuchni), stres i napięty czas pracy. Pomaga im także siła fizyczna. Poza tym facet przygotowuje posiłki zgodnie z przepisami, stara się w perfekcyjny sposób oddać smak przygotowywanej potrawy. Kobiety pozwalają sobie w kuchni na znacznie większe szaleństwo i fantazję. Ich potrawy nie są i nie muszą być takie same.

Skoro mężczyźni tak świetnie gotują, to dlaczego nie robią tego na co dzień? - zapyta pewnie niejedna kobieta czytająca ten tekst. W tym miejscu warto przypomnieć o wspomnianej już tradycyjnej hierarchii ustalonej jeszcze w czasach prehistorycznych. Panowie mają zakodowane w głowach (a wielu twierdzi, że także w genach) przekonanie, że zostali stworzeni do utrzymywania rodziny. Oczywiście zdarza się, że poświęcają się gotowaniu. Jednak wtedy traktują to raczej jako zawód niż część domowych obowiązków. Po prostu muszą pracować i zarabiać pieniądze.

Kobiecie trudno jest przełamać ten stereotyp. Chociaż teoretycznie „obowiązuje" (także wspominane) równouprawnienie i płeć piękna coraz częściej przynosi do domu spore pieniądze, to i tak często staje „do garów". Głównie z poczucia obowiązku, choć czasem dla... relaksu - przyjemności stworzenia czegoś smacznego.

Podzielcie się talentem

Wypada więc przyznać, że mężczyźni gotują lepiej, ale to kobiety mają większe doświadczenie w przyrządzaniu potraw. Według badań statystyczna przedstawicielka płci pięknej spędza na przygotowywaniu posiłków ok. 4,5 godziny tygodniowo. Połowę tego czasu poświęcają na pichcenie faceci. Zresztą panowie w ogóle rzadziej pojawiają się w kuchni. Weźmy na przykład zmywanie: kobiety spędzają na nim średnio dwie godziny tygodniowo, mężczyźni - zaledwie 48 minut...

Gorąco namawiamy do tego, aby przyrządzanie posiłków nie było domeną kobiet. Mężczyźni, którzy mają talent do gotowania, niech podzielą się nim ze swoimi partnerkami. A ci, którzy naprawdę boją się przypalić wodę na herbatę, niech chociaż obiorą ziemniaki, pochwalą za przepyszny obiad i pozmywają naczynia.

qk

fot: iStockphoto/Thinksto

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki