Dlaczego warto pić sok brzozowy?

Naturalne sposoby leczenia i profilaktyki zdrowotnej wracają do łask. Ostatnio furorę robi sok z brzozy, która od lat uznawana jest za drzewo wyjątkowe, mające duże pokłady energii korzystnie wpływającej na człowieka. A sok brzozowy ma rzeczywiście szereg leczniczych właściwości - i to prosto z natury.

Obraz
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com

Brzoza w Polsce rośnie powszechnie. Ma zwiewną koronę, a pień w charakterystyczny sposób łuszczy się poziomo cienkimi płatami. Miłośnicy przyrody zachęcają, aby dla zdrowia i lepszego samopoczucia… przytulić się do brzozy. Dla Indian to „drzewo wsparcia”. Surowcem leczniczym są jego liście, pączki, kora oraz sok.

Ten ostatni, pobrany wiosną, nazywa się oskołą lub bzowiną. Jest to bezbarwna, przezroczysta ciecz o delikatnym, przyjemnym, słodkawym smaku. Bezwonna, choć silnie chłonąca zapachy z otoczenia. Po oskołę w celach chłodzących i leczniczych chętnie sięgali Słowianie. Zawiera ona duże ilości cukrów (glukozę i fruktozę), kwasy organiczne, garbniki, peptydy, cenne pierwiastki – m.in. żelazo, potas, cynk, miedź, wapń, fosfor, witaminy z grupy B.

Jak pobrać sok?

Skład soku brzozowego sprawia, że jest on źródłem witamin oraz soli mineralnych niezbędnych dla organizmu człowieka. Oskoła ma szereg prozdrowotnych właściwości. Pomaga leczyć przewlekłe choroby dróg moczowych, obrzęki sercowo-naczyniowe, zapalenie nerek, kamicę nerkową oraz dnę moczanową. Oskoła oczyszcza krew, pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu, leczy schorzenia skórne, korzystnie wpływa na tarczycę, płuca i wątrobę. Sokiem można leczyć też reumatyzm, anemię, obrzęki, szkorbut, wrzody. Przemywajmy nim owrzodzenia, długo gojące się rany, egzemę. Taki sok dostarcza energii, dodaje sił i zapewnia witalność.

By kuracja sokiem z brzozy przyniosła jak najlepsze efekty, powinniśmy zrezygnować z jedzenia czekolady, szpinaku, szczawiu, a także picia alkoholu, mocnej herbaty i kawy. Lepiej ograniczyć też spożywanie mięsa.

Aby pozyskać sok z brzozy, najprostszym sposobem jest obcięcie końca zwisającej gałęzi i przywiązanie do niej butelki. W ten sposób zbierzemy jednak niewielkie ilości oskoły. Można ją też pozyskać, robiąc w pniu lub gałęzi drzewa dość głębokie (do 4 cm) nacięcie. Jeśli sok upuszczamy z pnia, należy to robić mniej więcej na wysokości naszych kolan – w otworek można włożyć rurkę. Nacięcie można też zrobić siekierką albo zrobić otwór np. korbą stolarską. Bądźmy ostrożni, by za bardzo nie pokaleczyć drzewa.

Uwaga – sok brzozowy pobiera się z drzew zdrowych, dorodnych, nierosnących na terenach bagiennych. Z małego drzewa (o średnicy pnia ok. 15 cm) można pozyskać do 5 litrów dziennie, natomiast z większych okazów (średnica ok. 30 cm) – nawet do 15 litrów. Najbardziej obfitująca w zdrowy sok jest brzoza brodawkowata. Sok najlepiej pobierać w pierwszych słonecznych wiosennych dniach. Pamiętajmy też, że po upuszczeniu soku drzewo trzeba koniecznie zabezpieczyć.

Różne smaki

Sok upuszczony z brzozy przechowujemy w chłodzie (w cieple szybko się psuje), w szklanych bądź emaliowanych naczyniach – nie dłużej niż pięć dni. Najrozsądniej jest pobrać tyle soku, ile jesteśmy w stanie wypić w ciągu doby. W tak pobranym płynie nie ma, rzecz jasna, konserwantów, barwników czy żadnych innych sztucznych dodatków. Jednym ze sposobów na wydłużenie nieco jego żywotności jest zakwaszenie, np. kwaskiem cytrynowym.

Walory smakowe soku brzozowego podniesiemy, łącząc go z cytryną, sokiem żurawinowym, jabłkowy, porzeczkowym, malinowym lub z dzikiej róży. Możemy wrzucić do niego miętę, suszone owoce, dodać trochę cukru. Najlepiej różne kompozycje smakowe tworzyć samemu, łącząc oskołę z różnymi sokami, kompotami i innymi naturalnymi dodatkami.

Z soku brzozowego możemy zrobić nalewkę. W tym celu oskołę należy połączyć ze spirytusem (70 proc.) w proporcjach 1:1 (np. szklanka soku na szklankę spirytusu). Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce. Nalewkę pić 3-4 razy dziennie po ok. 50 kropli na szklankę wody. Smaczne i zdrowe będzie też wino z soku brzozowego. W tym celu sok brzozowy mieszamy z cukrem (2,5 kg na 10 litrów oskoły), kwaskiem cytrynowym, pożywką drożdżową i drożdżami winnymi.

Prosto ze sklepu

Jeśli nie mamy możliwości, by na własną rękę upuścić sok z brzozy, możemy kupić go w dobrym sklepie spożywczym, sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. W sprzedaży dostępna jest oskoła m.in. z aronią, stewią (naturalnym słodzikiem), l-karnityną, kwasem chlebowym, wiśnią, żurawiną, granatem, maliną itp.

Na różne dolegliwości sok brzozowy najlepiej pić trzy razy dziennie po szklance. Oskoła znalazła również zastosowanie w kosmetyce jako tzw. woda brzozowa (głównie w pielęgnacji włosów).

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw