Trwa ładowanie...
18-10-2016 09:48

Dlaczego warto pić herbatę?

Większość z nas codziennie wypija minimum jedną filiżankę herbaty. Czy zdajemy sobie sprawę z jej doskonałych właściwości? Sprawdźmy, jakie właściwości posiadają jej poszczególne rodzaje.

d3zrlz5
d3zrlz5

Czarna herbata

herbatę zna większość z nas. Jest całkowicie sfermentowana, dzięki czemu ma intensywną barwę, smak i aromat. Metody obróbki liści różnią się w zależności od regionu, zawsze jednak istnieją cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

W pierwszej fazie liście są rozkładane - "leżakują" tak długo, aż będą miękkie, aby przy zwijaniu nie popękały. Następnie są zwijane i rozkładane na kilka godzin w wilgotnym powietrzu, by wchłonęły tlen. Barwa liścia zmienia się z zielonej na rdzawoczerwoną. Zwijanie niekiedy odbywa się jeszcze ręcznie, ale większość zakładów używa maszyn. Sfermentowane liście są poddawane paleniu, któremu herbata zawdzięcza ciemny kolor. Proces odbywa się to w gorących piecach lub tunelach gorącego powietrza. Istnieją jeszcze małe wytwórnie, w których palenie odbywa się tradycyjnie w rondlach na otwartym ogniu.

Biała herbata

Otrzymuje się ją z delikatnych, nierozwiniętych pączków zbieranych wczesną wiosną. W tym stadium listki pokryte są drobniutkimi białymi włoskami. Listki nie są poddawane procesowi fermentacji, a jedynie delikatnie suszone. To sprawia, że wartościowe substancje zostają zachowane w skoncentrowanej formie.

Zielona herbata

Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. To dlatego zielone herbaty inaczej nazywane niefermentowanymi.

d3zrlz5

Czerwona herbata

Czerwona herbata jest herbatą półfermentowaną. Zaraz po zbiorach poddawana jest krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści, barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar ma ziemisto-korzenny smak i aromat.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj