Dlaczego warto pić herbatę?

Większość z nas codziennie wypija minimum jedną filiżankę herbaty. Czy zdajemy sobie sprawę z jej doskonałych właściwości? Sprawdźmy, jakie właściwości posiadają jej poszczególne rodzaje.

Czarna herbata

herbatę zna większość z nas. Jest całkowicie sfermentowana, dzięki czemu ma intensywną barwę, smak i aromat. Metody obróbki liści różnią się w zależności od regionu, zawsze jednak istnieją cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

W pierwszej fazie liście są rozkładane - "leżakują" tak długo, aż będą miękkie, aby przy zwijaniu nie popękały. Następnie są zwijane i rozkładane na kilka godzin w wilgotnym powietrzu, by wchłonęły tlen. Barwa liścia zmienia się z zielonej na rdzawoczerwoną. Zwijanie niekiedy odbywa się jeszcze ręcznie, ale większość zakładów używa maszyn. Sfermentowane liście są poddawane paleniu, któremu herbata zawdzięcza ciemny kolor. Proces odbywa się to w gorących piecach lub tunelach gorącego powietrza. Istnieją jeszcze małe wytwórnie, w których palenie odbywa się tradycyjnie w rondlach na otwartym ogniu.

Biała herbata

Otrzymuje się ją z delikatnych, nierozwiniętych pączków zbieranych wczesną wiosną. W tym stadium listki pokryte są drobniutkimi białymi włoskami. Listki nie są poddawane procesowi fermentacji, a jedynie delikatnie suszone. To sprawia, że wartościowe substancje zostają zachowane w skoncentrowanej formie.

Zielona herbata

Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. To dlatego zielone herbaty inaczej nazywane niefermentowanymi.

Czerwona herbata

Czerwona herbata jest herbatą półfermentowaną. Zaraz po zbiorach poddawana jest krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści, barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar ma ziemisto-korzenny smak i aromat.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości