Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Popularny szczypiorek to tak naprawdę czosnek szczypiorek lub szczypiorek czosnkowy. Należy więc on do jednej rodziny z czosnkiem, porem i cebulą. Szczypior znany jest nam również właśnie jako liść cebuli. Jest on nieco grubszy i dłuższy od zwykłego szczypiorku, ale właściwości obu roślin są praktycznie jednakowe. Dlaczego więc warto jeść szczypiorek?

Szczypiorek Szczypiorek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Właściwości szczypiorku

Szczypiorek ma wyrazisty, ostry smak i zapach, a także charakterystyczne puste w środku rurkowate liście zakończone ostro. Nie sposób pomylić go z innym warzywem. Najlepiej smakuje na surowo jako dodatek do jajek, pomidorów, rzodkiewki, sałaty. Świetnie sprawdza się na kanapkach i łączy z twarożkiem, jogurtem albo śmietaną. Wysuszony i sproszkowany może stanowić zdrowszy zamiennik soli.

W ustach pozostawia posmak siarki, który niektórym osobom jednak przeszkadza. Jednocześnie jest bogaty w liczne witaminy i składniki mineralne, przez co jest bardzo zdrowy.

W 100 g szczypiorku znajdziemy zaledwie 30 kcal, ale też: potas, sód i fosfor, wapń, selen, cynk i miedź, a także witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, A i K.

Ekspert radzi, czy warto jeść nowalijki. Obalamy mity

W związku z tym, że warzywo to zawiera tak wiele mikro i makroelementów, ma też liczne właściwości prozdrowotne. Jakie?

  • Wspiera kości.
  • Oczyszcza układ pokarmowy.
  • Korzystnie wpływa na odporność.
  • Poprawia trawienie – zapobiega występowaniu zaparć.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego.
  • Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
  • Reguluje poziom cholesterolu w organizmie.
  • Wspomaga działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Wspiera pracę oczu – zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Potencjalnie działa przeciwnowotworowo – może zmniejszać ryzyko raka żołądka i raka prostaty.
  • Wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi.
  • Stosowany zewnętrznie jako okłady łagodzi bóle reumatyczne.
  • Wspomaga walkę z kaszlem i chrypką.
  • Ma korzystny wpływ na włosy i skórę.
  • Pobudza apetyt.

Uprawa szczypiorku

Szczypiorek jest jednym z najprostszych warzyw do uprawy. Nie ma wielkich wymagań, jest rośliną wieloletnią i raczej dobrze znosi zmiany temperatur, a nawet słabe nawodnienie gleby. Można go zasiać zarówno w ogródku, jak i w doniczce. Tym sposobem można się nim cieszyć przez praktycznie cały rok.

Szczypiorek rośnie kępkami. Ma rurkowate, cienkie i drobne jadalne liście, a w czerwcu rozkwita na biało albo fioletowo, dlatego też często znajdziemy go w ogródkach jako roślina ozdobna. Warto pamiętać, by co 2 lata wykopywać go i rozdzielać cebulki. Tym sposobem nie będzie zbyt gęsty i zachowa swój najlepszy smak.

Szczypiorek najlepiej wysiewać w maju prosto do gruntu lub w lutym do doniczek. Początkowo należy go regularnie podlewać. Już po 3 tygodniach można się cieszyć pierwszymi liśćmi. Na wiosnę szczypiorek z doniczki można spokojnie przesadzić do gruntu. Najlepiej do uprawy wybrać miejsce w półcieniu.

Zimą szczypior bez problemu wyrośnie też z cebuli. Wystarczy włożyć ją w naczynie z wodą albo wsadzić w ziemię, by już po kilku dniach szczypior zaczął rosnąć – szczególnie, jeśli wsadzimy cebulę, która zaczyna puszczać zielone listki.

Dziko rosnący szczypiorek występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Dawniej wykorzystywany był zazwyczaj w celach leczniczych, np. na ból gardła lub jako produkt moczopędny. Z czasem częściej zaczęto używać go w kuchni jako dodatek smakowy i ozdobny do potraw. Od XVI wieku jest uprawiany na szerszą skalę.

Kto nie powinien jeść szczypiorku?

Pomimo korzystnego wpływu szczypiorku na organizm, są grupy, które powinny unikać jego spożywania. Przede wszystkim chodzi o osoby, które nie tolerują cebuli i czosnku. Jeśli po zjedzeniu tych warzyw, na ich ciele pojawia się pokrzywka, powinny zrezygnować również z włączania do swojej diety szczypiorku.

Duże ilości spożywanego szczypiorku mogą też powodować dolegliwości związane z układem pokarmowym, dlatego też tego warzywa powinni unikać pacjenci z wrzodami żołądka, dwunastnicy albo jelit, nadkwasotą, stanami zapalnymi żołądka, zapaleniem woreczka żółciowego albo trzustki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji