Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem do lodówki? Zaskakujące fakty o przechowywaniu jajek

Kto się zastanawia nad higienicznością skorupek jaj? Chyba każdy z nas. Jak je przechowywać? Czy należy je myć przed umieszczeniem w lodówce? Czy, a może dlaczego jajko w skorupce chłonie zapachy oraz w jaki sposób układać jajka w pojemniku? Sprawdźcie sami, będziecie zaskoczeni!

Jajka w lodówceJajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Myć czy nie myć – dlaczego jajek nie wolno myć przed włożeniem do lodówki

Według norm Unii Europejskiej skorupek jaj nie wolno myć na żadnym etapie produkcji czy dystrybucji. Stąd ani producenci, ani pracownicy zakładów pakowania nie myją kurzych skorupek. To budzi uzasadnione obawy klienta o zagrożenie bakteriologiczne.

Czy skorupki jajek trzeba zatem myć? Tak, oczywiście – koniecznie należy je opłukać, ale dopiero przed planowanym użyciem jajka, a nie od razu po zakupie. Dlaczego? Na jajkach poza bakteriami znajduje się powłoka ochronna, która przedłuża świeżość jaj, natomiast ich umycie sprawi, że jajka trzeba będzie spożyć w krótkim czasie.

Kiedy i dlaczego myć jajka?

Podstawą czy czubkiem do góry – jak układać jajka w lodówce

Z uwagi na zanieczyszczenia i ewentualne groźne patogeny mogące znajdować się na skorupce jajka należy przechowywać w osobnym pojemniku, z dala od innych produktów spożywczych, zwłaszcza takich, które zjadamy bez obróbki cieplnej (wędliny, sery).

Mało kto jednak wie, że jajka w pojemniku należy układać "do góry nogami", czyli szeroką podstawą jajka ku górze, dzięki czemu tzw. komora powietrzna będzie się powiększać dużo wolniej i jajko pozostaną świeże dłużej.

Dlaczego jajka chłoną zapachy z lodówki?

Nie każdy ma świadomość tego, że jajka chłoną zapachy w takim samym stopniu, jak np. pozostawione w lodówce bez przykrycia masło czy śmietana. Skorupka jaja, mimo pozornej gładkości, jest porowata i z łatwością wchłania zapachy z innych produktów w lodówce. Dlatego jajka można trzymać w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu dłużej pozostaną smaczne.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji