Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem do lodówki? Zaskakujące fakty o przechowywaniu jajek
Kto się zastanawia nad higienicznością skorupek jaj? Chyba każdy z nas. Jak je przechowywać? Czy należy je myć przed umieszczeniem w lodówce? Czy, a może dlaczego jajko w skorupce chłonie zapachy oraz w jaki sposób układać jajka w pojemniku? Sprawdźcie sami, będziecie zaskoczeni!
Myć czy nie myć – dlaczego jajek nie wolno myć przed włożeniem do lodówki
Według norm Unii Europejskiej skorupek jaj nie wolno myć na żadnym etapie produkcji czy dystrybucji. Stąd ani producenci, ani pracownicy zakładów pakowania nie myją kurzych skorupek. To budzi uzasadnione obawy klienta o zagrożenie bakteriologiczne.
Czy skorupki jajek trzeba zatem myć? Tak, oczywiście – koniecznie należy je opłukać, ale dopiero przed planowanym użyciem jajka, a nie od razu po zakupie. Dlaczego? Na jajkach poza bakteriami znajduje się powłoka ochronna, która przedłuża świeżość jaj, natomiast ich umycie sprawi, że jajka trzeba będzie spożyć w krótkim czasie.
Kiedy i dlaczego myć jajka?
Podstawą czy czubkiem do góry – jak układać jajka w lodówce
Z uwagi na zanieczyszczenia i ewentualne groźne patogeny mogące znajdować się na skorupce jajka należy przechowywać w osobnym pojemniku, z dala od innych produktów spożywczych, zwłaszcza takich, które zjadamy bez obróbki cieplnej (wędliny, sery).
Mało kto jednak wie, że jajka w pojemniku należy układać "do góry nogami", czyli szeroką podstawą jajka ku górze, dzięki czemu tzw. komora powietrzna będzie się powiększać dużo wolniej i jajko pozostaną świeże dłużej.
Dlaczego jajka chłoną zapachy z lodówki?
Nie każdy ma świadomość tego, że jajka chłoną zapachy w takim samym stopniu, jak np. pozostawione w lodówce bez przykrycia masło czy śmietana. Skorupka jaja, mimo pozornej gładkości, jest porowata i z łatwością wchłania zapachy z innych produktów w lodówce. Dlatego jajka można trzymać w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu dłużej pozostaną smaczne.
Zobacz także: