Kaloryferki czy korkociągi? Najbardziej osobliwe nazwy makaronów
Znasz je wszystkie?
Kolanka, muszelki, świderki – polskie nazwy makaronów brzmią dziwnie? A co powiesz na włoskie nazwy? Avemaria, occhi di pernico (oczy kuropatwy), dischi volanti (latające dyski) czy lingua di suocera (język teściowej)? To tylko niektóre spośród osobliwych nazw włoskich makaronów. Poznaj nasze top 5 makaronów z Italii i dowiedz się, do czego możesz je wykorzystać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Radiatori – kaloryferki
Ten włoski makaron w kształcie małych kaloryferów przypominających przepołowione elementy grzewcze rodem z poprzedniej epoki. Kształt tego zabawnego makaronu został dokładnie przemyślany – radiatori mają, dzięki swoim rowkom i zagłębieniom, idealnie chłonąć pyszny sos, np. pomidorowy czy ciężkie sosy śmietanowe. Legenda głosi, że ten typ makaronu zaprojektował włoski inżynier związany z marką Bugatti!
Cavatappi – korkociągi
We Włoszech znany też jako cellentani, amori, spirali. Ma postać stosunkowo długich spiralek z dziurką w środku, dzięki czemu każdy gęsty sos może wniknąć do makaronu. Idealnie nadaje się do ciężkich, serowych sosów i zapiekanek makaronowych z dużą ilością ciągnącego się sera!
Gemelli – bliźniaki
Gemelli to makaron w kształcie dwóch zwiniętych razem wstążek – stąd też nazwa – "bliźniaki". Stosuje się go do zapiekanek, a także różnego rodzaju sałatek. Ma porowatą strukturę, więc dobrze będzie chłonął np. smak dressingu czy samej oliwy w sałatce. Dzięki swej formie pozostaje sprężysty i trudno go rozgotować.
Strozzapreti – dusiciel księdza
Makaron wywodzący się z rejonów Toskanii, zawierający w swym składzie białka jajek oraz parmezan. Jego kształt ma postać zwiniętego ręcznika, który ma nawiązywać do nazwy, w wolnym tłumaczeniu oznaczającej "dusiciel księdza". Makaron miał bowiem przypominać garotę służącą do uśmiercania księży w trakcie walk o wyzwolenie środowych Włoch spod kieratu Watykanu. Ten typ makaronu nadaje się do lekkich sosów, ale także można go podawać ze smażonymi warzywami, mięsem czy w sałatkach.
Lumaconi – ślimaki
To duży makaron, który nie przypomina jednak typowych muszli. Lumaconi ma nieco inny kształt – są to zakręcone rurki, ale z uwagi na rozmiar również świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Będzie idealny z farszem z mielonego mięsa i sosu pomidorowego pod chrupiącą skorupką z sera żółtego.