Kaloryferki czy korkociągi? Najbardziej osobliwe nazwy makaronów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Znasz je wszystkie?

Obraz
© 123RF

Kolanka, muszelki, świderki – polskie nazwy makaronów brzmią dziwnie? A co powiesz na włoskie nazwy? Avemaria, occhi di pernico (oczy kuropatwy), dischi volanti (latające dyski) czy lingua di suocera (język teściowej)? To tylko niektóre spośród osobliwych nazw włoskich makaronów. Poznaj nasze top 5 makaronów z Italii i dowiedz się, do czego możesz je wykorzystać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Radiatori – kaloryferki

Obraz
© 123RF

Ten włoski makaron w kształcie małych kaloryferów przypominających przepołowione elementy grzewcze rodem z poprzedniej epoki. Kształt tego zabawnego makaronu został dokładnie przemyślany – radiatori mają, dzięki swoim rowkom i zagłębieniom, idealnie chłonąć pyszny sos, np. pomidorowy czy ciężkie sosy śmietanowe. Legenda głosi, że ten typ makaronu zaprojektował włoski inżynier związany z marką Bugatti!

/ 6Cavatappi – korkociągi

Obraz
© 123RF

We Włoszech znany też jako cellentani, amori, spirali. Ma postać stosunkowo długich spiralek z dziurką w środku, dzięki czemu każdy gęsty sos może wniknąć do makaronu. Idealnie nadaje się do ciężkich, serowych sosów i zapiekanek makaronowych z dużą ilością ciągnącego się sera!

/ 6Gemelli – bliźniaki

Obraz
© 123RF

Gemelli to makaron w kształcie dwóch zwiniętych razem wstążek – stąd też nazwa – "bliźniaki". Stosuje się go do zapiekanek, a także różnego rodzaju sałatek. Ma porowatą strukturę, więc dobrze będzie chłonął np. smak dressingu czy samej oliwy w sałatce. Dzięki swej formie pozostaje sprężysty i trudno go rozgotować.

/ 6Strozzapreti – dusiciel księdza

Obraz
© 123RF

Makaron wywodzący się z rejonów Toskanii, zawierający w swym składzie białka jajek oraz parmezan. Jego kształt ma postać zwiniętego ręcznika, który ma nawiązywać do nazwy, w wolnym tłumaczeniu oznaczającej "dusiciel księdza". Makaron miał bowiem przypominać garotę służącą do uśmiercania księży w trakcie walk o wyzwolenie środowych Włoch spod kieratu Watykanu. Ten typ makaronu nadaje się do lekkich sosów, ale także można go podawać ze smażonymi warzywami, mięsem czy w sałatkach.

/ 6Lumaconi – ślimaki

Obraz
© 123RF

To duży makaron, który nie przypomina jednak typowych muszli. Lumaconi ma nieco inny kształt – są to zakręcone rurki, ale z uwagi na rozmiar również świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Będzie idealny z farszem z mielonego mięsa i sosu pomidorowego pod chrupiącą skorupką z sera żółtego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości