Kaloryferki czy korkociągi? Najbardziej osobliwe nazwy makaronów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Znasz je wszystkie?

Obraz
© 123RF

Kolanka, muszelki, świderki – polskie nazwy makaronów brzmią dziwnie? A co powiesz na włoskie nazwy? Avemaria, occhi di pernico (oczy kuropatwy), dischi volanti (latające dyski) czy lingua di suocera (język teściowej)? To tylko niektóre spośród osobliwych nazw włoskich makaronów. Poznaj nasze top 5 makaronów z Italii i dowiedz się, do czego możesz je wykorzystać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Radiatori – kaloryferki

Obraz
© 123RF

Ten włoski makaron w kształcie małych kaloryferów przypominających przepołowione elementy grzewcze rodem z poprzedniej epoki. Kształt tego zabawnego makaronu został dokładnie przemyślany – radiatori mają, dzięki swoim rowkom i zagłębieniom, idealnie chłonąć pyszny sos, np. pomidorowy czy ciężkie sosy śmietanowe. Legenda głosi, że ten typ makaronu zaprojektował włoski inżynier związany z marką Bugatti!

/ 6Cavatappi – korkociągi

Obraz
© 123RF

We Włoszech znany też jako cellentani, amori, spirali. Ma postać stosunkowo długich spiralek z dziurką w środku, dzięki czemu każdy gęsty sos może wniknąć do makaronu. Idealnie nadaje się do ciężkich, serowych sosów i zapiekanek makaronowych z dużą ilością ciągnącego się sera!

/ 6Gemelli – bliźniaki

Obraz
© 123RF

Gemelli to makaron w kształcie dwóch zwiniętych razem wstążek – stąd też nazwa – "bliźniaki". Stosuje się go do zapiekanek, a także różnego rodzaju sałatek. Ma porowatą strukturę, więc dobrze będzie chłonął np. smak dressingu czy samej oliwy w sałatce. Dzięki swej formie pozostaje sprężysty i trudno go rozgotować.

/ 6Strozzapreti – dusiciel księdza

Obraz
© 123RF

Makaron wywodzący się z rejonów Toskanii, zawierający w swym składzie białka jajek oraz parmezan. Jego kształt ma postać zwiniętego ręcznika, który ma nawiązywać do nazwy, w wolnym tłumaczeniu oznaczającej "dusiciel księdza". Makaron miał bowiem przypominać garotę służącą do uśmiercania księży w trakcie walk o wyzwolenie środowych Włoch spod kieratu Watykanu. Ten typ makaronu nadaje się do lekkich sosów, ale także można go podawać ze smażonymi warzywami, mięsem czy w sałatkach.

/ 6Lumaconi – ślimaki

Obraz
© 123RF

To duży makaron, który nie przypomina jednak typowych muszli. Lumaconi ma nieco inny kształt – są to zakręcone rurki, ale z uwagi na rozmiar również świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Będzie idealny z farszem z mielonego mięsa i sosu pomidorowego pod chrupiącą skorupką z sera żółtego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw