26 lutego – dzień pistacji. Jak można wykorzystać pistacje w kuchni?
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Są delikatne, maślane, a ich zielony kolor pozwala na przygotowanie potraw, które nie tylko zachwycają aromatem, ale i pięknie wyglądają. Pistacje najczęściej jemy na surowo, prażone lub solone, a w kuchni wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju deserów. Można jednak dodawać je do sałatek lub przygotowywać panierkę do smażenia mięs czy ryb. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z pistacjami.
Pasta pistacjowa
Przygotowywane w domu pasty na kanapki cieszą się coraz większym powodzeniem. Pasta z pistacjami to ciekawa propozycja na oryginalny dodatek do pieczywa. Potrzebujemy: kostkę tłustego twarogu, jajko, szklankę obranych pistacji, cukier i cukier waniliowy. Twaróg przecieramy przez sitko, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Pistacje wrzucamy do miksera i miksujemy na proszek. Dodajemy je do masy twarogowej i jeszcze raz dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a wszystkie smaki połączyły.
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie w ciepłe dni. Lody jedzone zimą mają jednak zbawienny wpływ na nasze gardło, więc przygotujmy je teraz i zachwycajmy się smakiem. Składniki: szklanka orzechów laskowych, szklanka wyłuskanych pistacji, dwie szklanki lodów waniliowych, łyżeczka cukru pudru. Orzechy siekamy bardzo drobno lub mielimy prawie na pył. Dodajemy je razem z cukrem do lodów i bardzo dokładnie mieszamy. Lody przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Są gotowe już po godzinie.
Andruty z pistacjami
Z pistacji możemy również przygotować różnego rodzaju masy do ciast i innych wypieków. My proponujemy ciasteczka z andrutów, czyli płaskich wafli. Potrzebujemy: kilka andrutów, margarynę, cukier, śmietanę 30 procent, żółtka z jajek, szklankę posiekanych drobno pistacji. Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka i powoli wlewamy śmietanę, cały czas ucierając masę. Gdy będzie puszysta, wrzucamy pistacje i dokładnie mieszamy. Schłodzoną masą smarujemy andruty, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Tarta orzechowa
Kulinarny klasyk - tarta. Do ich przygotowania ich słodkiej wersji, możemy użyć najrozmaitszych składników, przede wszystkim owoców. Ale również orzechów. Najlepsze jest połączenie jednych i drugich. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, trzy łyżki cukru, jedno żółtko, pół kostki masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: Kilka moreli, truskawek lub gruszek, kilka łyżek dżemu morelowego, szklanka posiekanych pistacji. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, żółtko, sól i zimne masło. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie do tarty i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Owoce układamy na tarcie, na wierzchu rozsmarowujemy dżem i wszystko posypujemy pistacjami. Pieczemy jeszcze pół godziny.
Sałatka z pistacjami i kurczakiem
I na koniec danie wytrawne, sałatka, która jest świetnym pomysłem na lekki posiłek w ciągu dnia. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, szklanka pistacji, sałata rzymska, mozzarella, majonez, sól i pieprz. Pierś z kurczaka solimy i smażymy na suchej patelni i kroimy w paski. Pistacje grubo siekamy, ser kroimy w kostkę. Sałatę również kroimy w paseczki. Wszystko łączymy w misce, dodajemy majonez i pieprz, solimy do smaku i mieszamy.