26 lutego – dzień pistacji. Jak można wykorzystać pistacje w kuchni?

Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Są delikatne, maślane, a ich zielony kolor pozwala na przygotowanie potraw, które nie tylko zachwycają aromatem, ale i pięknie wyglądają. Pistacje najczęściej jemy na surowo, prażone lub solone, a w kuchni wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju deserów. Można jednak dodawać je do sałatek lub przygotowywać panierkę do smażenia mięs czy ryb. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z pistacjami.

pistacjePistacje to smaczne i zdrowe orzechy
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Pasta pistacjowa

Przygotowywane w domu pasty na kanapki cieszą się coraz większym powodzeniem. Pasta z pistacjami to ciekawa propozycja na oryginalny dodatek do pieczywa. Potrzebujemy: kostkę tłustego twarogu, jajko, szklankę obranych pistacji, cukier i cukier waniliowy. Twaróg przecieramy przez sitko, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Pistacje wrzucamy do miksera i miksujemy na proszek. Dodajemy je do masy twarogowej i jeszcze raz dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a wszystkie smaki połączyły.

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie w ciepłe dni. Lody jedzone zimą mają jednak zbawienny wpływ na nasze gardło, więc przygotujmy je teraz i zachwycajmy się smakiem. Składniki: szklanka orzechów laskowych, szklanka wyłuskanych pistacji, dwie szklanki lodów waniliowych, łyżeczka cukru pudru. Orzechy siekamy bardzo drobno lub mielimy prawie na pył. Dodajemy je razem z cukrem do lodów i bardzo dokładnie mieszamy. Lody przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Są gotowe już po godzinie.

Andruty z pistacjami

Z pistacji możemy również przygotować różnego rodzaju masy do ciast i innych wypieków. My proponujemy ciasteczka z andrutów, czyli płaskich wafli. Potrzebujemy: kilka andrutów, margarynę, cukier, śmietanę 30 procent, żółtka z jajek, szklankę posiekanych drobno pistacji. Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka i powoli wlewamy śmietanę, cały czas ucierając masę. Gdy będzie puszysta, wrzucamy pistacje i dokładnie mieszamy. Schłodzoną masą smarujemy andruty, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Tarta orzechowa

Kulinarny klasyk - tarta. Do ich przygotowania ich słodkiej wersji, możemy użyć najrozmaitszych składników, przede wszystkim owoców. Ale również orzechów. Najlepsze jest połączenie jednych i drugich. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, trzy łyżki cukru, jedno żółtko, pół kostki masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: Kilka moreli, truskawek lub gruszek, kilka łyżek dżemu morelowego, szklanka posiekanych pistacji. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, żółtko, sól i zimne masło. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie do tarty i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Owoce układamy na tarcie, na wierzchu rozsmarowujemy dżem i wszystko posypujemy pistacjami. Pieczemy jeszcze pół godziny. 


Sałatka z pistacjami i kurczakiem

I na koniec danie wytrawne, sałatka, która jest świetnym pomysłem na lekki posiłek w ciągu dnia. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, szklanka pistacji, sałata rzymska, mozzarella, majonez, sól i pieprz. Pierś z kurczaka solimy i smażymy na suchej patelni i kroimy w paski. Pistacje grubo siekamy, ser kroimy w kostkę. Sałatę również kroimy w paseczki. Wszystko łączymy w misce, dodajemy majonez i pieprz, solimy do smaku i mieszamy.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć