26 lutego – dzień pistacji. Jak można wykorzystać pistacje w kuchni?

Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Są delikatne, maślane, a ich zielony kolor pozwala na przygotowanie potraw, które nie tylko zachwycają aromatem, ale i pięknie wyglądają. Pistacje najczęściej jemy na surowo, prażone lub solone, a w kuchni wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju deserów. Można jednak dodawać je do sałatek lub przygotowywać panierkę do smażenia mięs czy ryb. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z pistacjami.

pistacjePistacje to smaczne i zdrowe orzechy
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Pasta pistacjowa

Przygotowywane w domu pasty na kanapki cieszą się coraz większym powodzeniem. Pasta z pistacjami to ciekawa propozycja na oryginalny dodatek do pieczywa. Potrzebujemy: kostkę tłustego twarogu, jajko, szklankę obranych pistacji, cukier i cukier waniliowy. Twaróg przecieramy przez sitko, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Pistacje wrzucamy do miksera i miksujemy na proszek. Dodajemy je do masy twarogowej i jeszcze raz dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a wszystkie smaki połączyły.

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie w ciepłe dni. Lody jedzone zimą mają jednak zbawienny wpływ na nasze gardło, więc przygotujmy je teraz i zachwycajmy się smakiem. Składniki: szklanka orzechów laskowych, szklanka wyłuskanych pistacji, dwie szklanki lodów waniliowych, łyżeczka cukru pudru. Orzechy siekamy bardzo drobno lub mielimy prawie na pył. Dodajemy je razem z cukrem do lodów i bardzo dokładnie mieszamy. Lody przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Są gotowe już po godzinie.

Andruty z pistacjami

Z pistacji możemy również przygotować różnego rodzaju masy do ciast i innych wypieków. My proponujemy ciasteczka z andrutów, czyli płaskich wafli. Potrzebujemy: kilka andrutów, margarynę, cukier, śmietanę 30 procent, żółtka z jajek, szklankę posiekanych drobno pistacji. Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka i powoli wlewamy śmietanę, cały czas ucierając masę. Gdy będzie puszysta, wrzucamy pistacje i dokładnie mieszamy. Schłodzoną masą smarujemy andruty, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Tarta orzechowa

Kulinarny klasyk - tarta. Do ich przygotowania ich słodkiej wersji, możemy użyć najrozmaitszych składników, przede wszystkim owoców. Ale również orzechów. Najlepsze jest połączenie jednych i drugich. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, trzy łyżki cukru, jedno żółtko, pół kostki masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: Kilka moreli, truskawek lub gruszek, kilka łyżek dżemu morelowego, szklanka posiekanych pistacji. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, żółtko, sól i zimne masło. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie do tarty i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Owoce układamy na tarcie, na wierzchu rozsmarowujemy dżem i wszystko posypujemy pistacjami. Pieczemy jeszcze pół godziny. 


Sałatka z pistacjami i kurczakiem

I na koniec danie wytrawne, sałatka, która jest świetnym pomysłem na lekki posiłek w ciągu dnia. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, szklanka pistacji, sałata rzymska, mozzarella, majonez, sól i pieprz. Pierś z kurczaka solimy i smażymy na suchej patelni i kroimy w paski. Pistacje grubo siekamy, ser kroimy w kostkę. Sałatę również kroimy w paseczki. Wszystko łączymy w misce, dodajemy majonez i pieprz, solimy do smaku i mieszamy.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟