26 lutego – dzień pistacji. Jak można wykorzystać pistacje w kuchni?

Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Są delikatne, maślane, a ich zielony kolor pozwala na przygotowanie potraw, które nie tylko zachwycają aromatem, ale i pięknie wyglądają. Pistacje najczęściej jemy na surowo, prażone lub solone, a w kuchni wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju deserów. Można jednak dodawać je do sałatek lub przygotowywać panierkę do smażenia mięs czy ryb. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z pistacjami.

pistacjePistacje to smaczne i zdrowe orzechy
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Pasta pistacjowa

Przygotowywane w domu pasty na kanapki cieszą się coraz większym powodzeniem. Pasta z pistacjami to ciekawa propozycja na oryginalny dodatek do pieczywa. Potrzebujemy: kostkę tłustego twarogu, jajko, szklankę obranych pistacji, cukier i cukier waniliowy. Twaróg przecieramy przez sitko, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Pistacje wrzucamy do miksera i miksujemy na proszek. Dodajemy je do masy twarogowej i jeszcze raz dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, żeby pasta się schłodziła, a wszystkie smaki połączyły.

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie w ciepłe dni. Lody jedzone zimą mają jednak zbawienny wpływ na nasze gardło, więc przygotujmy je teraz i zachwycajmy się smakiem. Składniki: szklanka orzechów laskowych, szklanka wyłuskanych pistacji, dwie szklanki lodów waniliowych, łyżeczka cukru pudru. Orzechy siekamy bardzo drobno lub mielimy prawie na pył. Dodajemy je razem z cukrem do lodów i bardzo dokładnie mieszamy. Lody przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Są gotowe już po godzinie.

Andruty z pistacjami

Z pistacji możemy również przygotować różnego rodzaju masy do ciast i innych wypieków. My proponujemy ciasteczka z andrutów, czyli płaskich wafli. Potrzebujemy: kilka andrutów, margarynę, cukier, śmietanę 30 procent, żółtka z jajek, szklankę posiekanych drobno pistacji. Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka i powoli wlewamy śmietanę, cały czas ucierając masę. Gdy będzie puszysta, wrzucamy pistacje i dokładnie mieszamy. Schłodzoną masą smarujemy andruty, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Tarta orzechowa

Kulinarny klasyk - tarta. Do ich przygotowania ich słodkiej wersji, możemy użyć najrozmaitszych składników, przede wszystkim owoców. Ale również orzechów. Najlepsze jest połączenie jednych i drugich. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, trzy łyżki cukru, jedno żółtko, pół kostki masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: Kilka moreli, truskawek lub gruszek, kilka łyżek dżemu morelowego, szklanka posiekanych pistacji. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, żółtko, sól i zimne masło. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie do tarty i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Owoce układamy na tarcie, na wierzchu rozsmarowujemy dżem i wszystko posypujemy pistacjami. Pieczemy jeszcze pół godziny. 


Sałatka z pistacjami i kurczakiem

I na koniec danie wytrawne, sałatka, która jest świetnym pomysłem na lekki posiłek w ciągu dnia. Potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, szklanka pistacji, sałata rzymska, mozzarella, majonez, sól i pieprz. Pierś z kurczaka solimy i smażymy na suchej patelni i kroimy w paski. Pistacje grubo siekamy, ser kroimy w kostkę. Sałatę również kroimy w paseczki. Wszystko łączymy w misce, dodajemy majonez i pieprz, solimy do smaku i mieszamy.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu