Dip czosnkowo-ziołowy. Idealny do grillowanych mięs

Bez sosów i dipów trudno wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię. Dodają smak, a często decydują o charakterze potrawy. Są również niezastąpione podczas spotkań przy grillu. Mamy dla was rewelacyjny przepis na gęsty i aromatyczny dip ziołowo-czosnkowy.

Dip czosnkowo-ziołowyDip czosnkowo-ziołowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g białego sera (pół kostki)
  • ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • mała szczypta cukru

Przepis

  • Ser rozdrobnij widelcem, czosnek przeciśnij przez praskę, zioła drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Zioła dodaj w takiej ilości, żeby w sumie wyszła mała garść. Odrobina cukru ma przełamać kwaśny smak sera.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości