Dietetyczny hit. Jedne z najzdrowszych orzechów na świecie

Nerkowce to orzechy nerkowca zachodniego, które są uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata – mają delikatny, słodkawy smak.

Orzechy nerkowcaNerkowce zawierają wiele wartościowych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Nerkowce – charakterystyka

Nerkowce pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są rośnie nanercz zachodni (również nerkowiec zachodni i orzech cashew), drzewo blisko spokrewnione z mango. Uprawia się je na dużą skalę w Brazylii, Wietnamie, Tanzanii, Nigerii i Mozambiku. Drzewa nerkowców pojawiły się w Europie w XVI wieku i początkowo ich najcenniejszą częścią było drewno, ich kulinarne zastosowanie doceniono o wiele później, w XX wieku.

W smaku orzech nerkowca jest lekko słodki, nieco migdałowy, mają delikatny aromat, wyróżniają się charakterystycznym kształtem przypominającym – jak wskazuje nazwa – nerkę. Odmiany brazylijskie nerkowca są większe i słodsze od odmian brazylijskich, które za to są bardziej chrupkie.

Nerkowce – zastosowanie

Orzechy nerkowca stosuje się podobnie jak inne orzechy – mogą być składnikiem mieszanek bakaliowych i są bardzo smaczne jako przekąska jedzona na surowo. Dodaje się je do potraw zarówno słodkich, ciast, tortów i deserów, jak i wytrawnych: sałatek, mięs i farszów. Zyskały popularność w kuchni wegańskiej jako podstawowy składnik wielu ciast, szczególnie masy sernikowej, a także jako alternatywa dla mleka zwierzęcego – mleko z nerkowców jest produktem bardzo wartościowym. Mogą one też posłużyć do zrobienia sera z orzechów nerkowca.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Z nerkowców można też wyrabiać pasty, na przykład pesto, idealne do makaronów lub sałatek. Zamiast po tradycyjne masło orzechowe z orzeszków ziemnych można sięgnąć po masło z nerkowców – stopniowo nerkowce zyskują w Polsce na popularności, dlatego coraz łatwiej znaleźć wyrabiane z nich produkty na półkach sklepowych. Można też oczywiście kupić surowe nerkowce i przygotować wybrane produkty samodzielnie. Kolejnym produktem produkowanym z tych orzechów jest olej – ciemnożółty olej z orzechów nerkowca jest dobry do gotowania i sałatek, a używa się go także w kosmetyce.

Nerkowce – składniki odżywcze

Nerkowce zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Zawierają witaminy K, E i PP, witaminy z grupy B, niacynę, ryboflawinę, a także błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i znaczne ilości składników mineralnych: fosforu, magnezu, manganu, cynku oraz żelaza. W nerkowcach znaleźć można kwas gamma-linolenowy. Nerkowce są przekąską kaloryczną, ale mają mnie kalorii niż wiele orzechów, jak choćby: orzechy laskowe, ziemne, włoskie, makadamia czy pistacje i migdały.

Nerkowce – właściwości

Dzięki wielu składnikom odżywczym orzechy nerkowca zyskują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Nerkowce działają korzystnie na układ krwionośny – obniżają ciśnienie, usprawniają pracę serca, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawałów, a także wpływają pozytywnie na procesy odpowiedzialne za krzepnięcie krwi.

Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, regulują poziom cholesterolu i chronią przed cukrzycą. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, a minerały poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Orzechy są jednym z najpopularniejszych alergenów i nerkowce nie stanowią tutaj wyjątku. Nerkowce dość rzadko powodują reakcje alergiczne, ale jeżeli do nich dojdzie, mogą mieć ciężki przebieg i grozić wstrząsem anafilaktycznym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości