Dietetyczny hit. Jedne z najzdrowszych orzechów na świecie
Nerkowce to orzechy nerkowca zachodniego, które są uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata – mają delikatny, słodkawy smak.
Nerkowce – charakterystyka
Nerkowce pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są rośnie nanercz zachodni (również nerkowiec zachodni i orzech cashew), drzewo blisko spokrewnione z mango. Uprawia się je na dużą skalę w Brazylii, Wietnamie, Tanzanii, Nigerii i Mozambiku. Drzewa nerkowców pojawiły się w Europie w XVI wieku i początkowo ich najcenniejszą częścią było drewno, ich kulinarne zastosowanie doceniono o wiele później, w XX wieku.
W smaku orzech nerkowca jest lekko słodki, nieco migdałowy, mają delikatny aromat, wyróżniają się charakterystycznym kształtem przypominającym – jak wskazuje nazwa – nerkę. Odmiany brazylijskie nerkowca są większe i słodsze od odmian brazylijskich, które za to są bardziej chrupkie.
Nerkowce – zastosowanie
Orzechy nerkowca stosuje się podobnie jak inne orzechy – mogą być składnikiem mieszanek bakaliowych i są bardzo smaczne jako przekąska jedzona na surowo. Dodaje się je do potraw zarówno słodkich, ciast, tortów i deserów, jak i wytrawnych: sałatek, mięs i farszów. Zyskały popularność w kuchni wegańskiej jako podstawowy składnik wielu ciast, szczególnie masy sernikowej, a także jako alternatywa dla mleka zwierzęcego – mleko z nerkowców jest produktem bardzo wartościowym. Mogą one też posłużyć do zrobienia sera z orzechów nerkowca.
Orzechy na długo zachowają świeżość
Z nerkowców można też wyrabiać pasty, na przykład pesto, idealne do makaronów lub sałatek. Zamiast po tradycyjne masło orzechowe z orzeszków ziemnych można sięgnąć po masło z nerkowców – stopniowo nerkowce zyskują w Polsce na popularności, dlatego coraz łatwiej znaleźć wyrabiane z nich produkty na półkach sklepowych. Można też oczywiście kupić surowe nerkowce i przygotować wybrane produkty samodzielnie. Kolejnym produktem produkowanym z tych orzechów jest olej – ciemnożółty olej z orzechów nerkowca jest dobry do gotowania i sałatek, a używa się go także w kosmetyce.
Nerkowce – składniki odżywcze
Nerkowce zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Zawierają witaminy K, E i PP, witaminy z grupy B, niacynę, ryboflawinę, a także błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i znaczne ilości składników mineralnych: fosforu, magnezu, manganu, cynku oraz żelaza. W nerkowcach znaleźć można kwas gamma-linolenowy. Nerkowce są przekąską kaloryczną, ale mają mnie kalorii niż wiele orzechów, jak choćby: orzechy laskowe, ziemne, włoskie, makadamia czy pistacje i migdały.
Nerkowce – właściwości
Dzięki wielu składnikom odżywczym orzechy nerkowca zyskują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Nerkowce działają korzystnie na układ krwionośny – obniżają ciśnienie, usprawniają pracę serca, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawałów, a także wpływają pozytywnie na procesy odpowiedzialne za krzepnięcie krwi.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, regulują poziom cholesterolu i chronią przed cukrzycą. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, a minerały poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Orzechy są jednym z najpopularniejszych alergenów i nerkowce nie stanowią tutaj wyjątku. Nerkowce dość rzadko powodują reakcje alergiczne, ale jeżeli do nich dojdzie, mogą mieć ciężki przebieg i grozić wstrząsem anafilaktycznym.