Dietetyczna sałatka wielkanocna. Na pewno nie pójdzie w boczki
Prosta i smaczna sałatka na Wielkanoc i nie tylko. Tę szybką i lekką sałatkę z przepiórczymi jajkami, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret polecamy na wielkanocne śniadanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
Na sos:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 łyżka octu winnego
 - 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
 - 1 łyżeczka miodu akacjowego
 - 2 łyżki drobno posiekanego koperku
 - sól, pieprz
 
Przepis
- Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.
 - Składniki na sos umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy.
 - Warzywa dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie.
 - W miseczce lub na dużym talerzu rozkładamy mix sałat, a na nim rukolę.
 - Przybieramy połówkami pomidorków koktajlowych. Skrapiamy sosem sałatkowym.
 - Sałatkę posypujemy kiełkami rzodkiewki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Układamy przepiórcze jajka. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl