WAŻNE
TERAZ

Bodnar pisze do Manowskiej. "Rażące naruszenie zasad"

Dietetyczna pułapka. Uważaj na ten rodzaj pieczywa

Dużą popularnością cieszy się chleb tostowy. Atutem jest tu niewątpliwie odporność na wysychanie i twardnienie. Idealnie nadaje się na grzanki, tosty i kanapki na ciepło. Niektórzy zadają sobie pytanie czym on właściwie różni się od tradycyjnego chleba i czy jest zdrowy?

Chleb tostowy (123RF)Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soli
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Chleb tostowy – właściwości

Porównanie składników chleba tostowego i chleba razowego pokazuje, że chleb tostowy posiada ich więcej, a jak wiemy, im mniej składników, tym bardziej naturalny produkt. Chleb tostowy charakteryzuje się dodatkami, które ulepszają smak i przedłużają okres trwałości. Warto dodać, że nie zawiera on jednak szkodliwych substancji. Dietetycy podkreślają jednak, że zdrowszym produktem jest chleb w tradycyjnej formie. Jak dodają eksperci, chleb tostowy to puste kalorie, co za tym idzie po zjedzeniu go szybciej pojawia się głód i chęć podjadania. Jest on bowiem produktem wysokokalorycznym. Najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest chleb pełnoziarnisty bogaty w składniki mineralne.

W wyniku procesów technologicznych pieczywo tostowe zostało pozbawione wielu wartości odżywczych. Mianowicie, ziarno wykorzystane do pieczenia takiego chleba jest początkowo pełne, ze stosunkowo dużą ilością witamin i składników mineralnych, jednak przy uzyskiwaniu mąki pszennej wyżej wspomniane wartości są tracone. Dietetycy wielokrotnie podkreślają przewagę pieczywa razowego nad pszennym i tostowym.

Warto w tym miejscu dodać kilka słów o miękiszu chleba tostowego. Jest on nadzwyczajnie miękki i elastyczny. A po wyjęciu z tostera kusząco chrupiący.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Chleb tostowy – smaczny ale czy zdrowy?

Na rynku można spotkać różne kształty i typy chleba tostowego. Choć przeważają te o kształcie prostokąta, to znajdziemy też trójkątne czy w kształcie gwiazdy. Kromki charakteryzują się jednakową cienką skórką na wszystkich bokach. Chleb tostowy wypiekany jest o masie: 250 g, 450 g, 500 g, 600 g, 750 g, 800 g a nawet więcej. Jak zauważyliśmy pakowane są w specjalne folie, które pozwalają zachować trwałość mikrobiologiczną nawet 14 dni ! Dzięki temu konsumenci nie muszą codziennie kupować świeżego pieczywa.

Chleb tostowy powstaje w piekarniach, które stosują ukwaszone ciasto, w pomieszczeniach o wysokiej czystości, gdzie należy przebywać wyłącznie w specjalnym ochronnym ubraniu. Niegdyś do produkcji chleba tostowego wykorzystywano duże ilości drożdży, ale negatywie wpływały one na jego smak. Dzisiaj dostępne są drożdże tolerujące wysokie poziomy dodawania kwasu propionowego i jego soli.

Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soli. Drożdże pełnią funkcję zakwasu – dzięki nim chleb tostowy szybciej urośnie. Utwardzony tłuszcz roślinny dodaje miękkości i sprawia, że chleb się nie kruszy. W składnikach tostu można też odnaleźć mąkę sojową, która ma silne właściwości spulchniające i wiążące. Czytając etykiety dowolnych chlebów tostowych zauważymy szeroki zakres substancji konserwujących oraz wzmacniających smak i zapach chleba tostowego.

Chleb tostowy – wartość odżywcza na 100 g:

  • 247 kcal (jedna kromka może mieć nawet do 90 kcal)
  • 8,0 g białka
  • 47,6 g węglowodanów
  • 1,6 g tłuszczu
  • 0,54 g sodu
  • 1,1 g cukru
  • 5 g błonnika

Zdaniem dietetyków chleb tostowy jest pułapką dietetyczną. Biorąc pod uwagę jego składniki oraz wartości odżywcze należy zastanowić się nad jego regularnym spożywaniem. Zdecydowanie godne polecenia jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie