Śródziemnomorski przysmak. Orzeszki piniowe (piniole) w kuchni

Orzeszki piniowe są też znane pod nazwą piniole. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Orzeszki piniowe nie tylko wzbogacą różne dania, ale tez nasz organizm w składniki mineralne i wartości odżywcze. Ponadto, uznawane są przez niektórych za afrodyzjak.

Orzeszki piniowePiniole można wykorzystać na wiele msposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeszki piniowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii, obrane z łusek, posiadają dużą wartość odżywczą. Owa iglasta sosna występuje głównie w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze i we Włoszech. Stąd też orzeszki piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Nasiona można spożywać po uprzednim obraniu z łusek.

Orzeszki piniowe dostarczają 673 kalorie w 100 g. W 68 proc. składają się z tłuszczu. Poza tym, są źródłem białka oraz wielu składników mineralnych takich, jak magnez, cynk, kobalt, miedź, mangan, potas, niacyna, kwas linolenowy oraz witaminy E, A, B1, C, i K.

Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe są miękkie i mają delikatny smak, wykorzystywane są zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie można sobie wyobrazić bez nich włoskiego pesto – sosu powstałego na bazie bazylii, parmezanu, oliwy, soli i właśnie orzeszków piniowych. Powstały sos stosuje się z makaronami, ale też z pieczywem i serami.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Aromatyczny smak orzeszków piniowych doskonale komponuje się z daniami z drobiu – urozmaici smak słynnej potrawki z kurczaka. Można je wykorzystać do wypieków i przygotowywania zapiekanek. Piniole są obecne w ciastach, ciasteczkach, czekoladzie i w deserach. Z powodzeniem można je użyć do dekoracji, np. ciasta bezowego lub keksu.

Można spożywać je w dowolnej formie: solonej, prażonej i surowej. Z orzeszków piniowych wytwarza się olej i miód piniowy.

Orzeszki piniowe – właściwości lecznicze

Duża zawartość białka w orzeszkach piniowych dostarcza niezbędnej energii oraz wspomaga przemianę materii. Obecny w nich magnez usprawnia działanie mózgu oraz działa antystresowo. Ponadto, wzmacnia układ nerwowy oraz pomaga zwalczyć stany zmęczenia lub bezsenności.

Zawarty w orzeszkach piniowych cynk poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, odgrywa istotną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy, wpływa także na żywotność plemników.

Piniole
© 123RF

Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. W dodatku uwapnia kości i chroni organizm przed osteoporozą. Ponadto, zmniejsza nadmierne krwawienia podczas miesiączki i hamuje rozwój nowotworów.

Obecna w orzeszkach piniowych witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminy A i B1 wzmacniają narząd wzroku, a witamina B1 dodatkowo ujednolica bicie serca. Kobalt pobudzi syntezę czerwonych krwinek, a miedź ułatwi przyswajanie żelaza. Mangan, z kolei, wyreguluje metabolizm białek, cukrów i lipidów.

Orzeszki piniowe posiadają kwas linolenowy, który kontroluje apetyt, dlatego warto spożywać go, np. przed kalorycznym posiłkiem lub wieczorem.

Olej z orzeszków piniowych znalazł zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym.

W medycynie ludowej wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, reumatyzmu czy zaburzeń krążenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru