Śródziemnomorski przysmak. Orzeszki piniowe (piniole) w kuchni

Orzeszki piniowe są też znane pod nazwą piniole. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Orzeszki piniowe nie tylko wzbogacą różne dania, ale tez nasz organizm w składniki mineralne i wartości odżywcze. Ponadto, uznawane są przez niektórych za afrodyzjak.

Orzeszki piniowePiniole można wykorzystać na wiele msposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeszki piniowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii, obrane z łusek, posiadają dużą wartość odżywczą. Owa iglasta sosna występuje głównie w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze i we Włoszech. Stąd też orzeszki piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Nasiona można spożywać po uprzednim obraniu z łusek.

Orzeszki piniowe dostarczają 673 kalorie w 100 g. W 68 proc. składają się z tłuszczu. Poza tym, są źródłem białka oraz wielu składników mineralnych takich, jak magnez, cynk, kobalt, miedź, mangan, potas, niacyna, kwas linolenowy oraz witaminy E, A, B1, C, i K.

Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe są miękkie i mają delikatny smak, wykorzystywane są zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie można sobie wyobrazić bez nich włoskiego pesto – sosu powstałego na bazie bazylii, parmezanu, oliwy, soli i właśnie orzeszków piniowych. Powstały sos stosuje się z makaronami, ale też z pieczywem i serami.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Aromatyczny smak orzeszków piniowych doskonale komponuje się z daniami z drobiu – urozmaici smak słynnej potrawki z kurczaka. Można je wykorzystać do wypieków i przygotowywania zapiekanek. Piniole są obecne w ciastach, ciasteczkach, czekoladzie i w deserach. Z powodzeniem można je użyć do dekoracji, np. ciasta bezowego lub keksu.

Można spożywać je w dowolnej formie: solonej, prażonej i surowej. Z orzeszków piniowych wytwarza się olej i miód piniowy.

Orzeszki piniowe – właściwości lecznicze

Duża zawartość białka w orzeszkach piniowych dostarcza niezbędnej energii oraz wspomaga przemianę materii. Obecny w nich magnez usprawnia działanie mózgu oraz działa antystresowo. Ponadto, wzmacnia układ nerwowy oraz pomaga zwalczyć stany zmęczenia lub bezsenności.

Zawarty w orzeszkach piniowych cynk poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, odgrywa istotną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy, wpływa także na żywotność plemników.

Piniole
© 123RF

Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. W dodatku uwapnia kości i chroni organizm przed osteoporozą. Ponadto, zmniejsza nadmierne krwawienia podczas miesiączki i hamuje rozwój nowotworów.

Obecna w orzeszkach piniowych witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminy A i B1 wzmacniają narząd wzroku, a witamina B1 dodatkowo ujednolica bicie serca. Kobalt pobudzi syntezę czerwonych krwinek, a miedź ułatwi przyswajanie żelaza. Mangan, z kolei, wyreguluje metabolizm białek, cukrów i lipidów.

Orzeszki piniowe posiadają kwas linolenowy, który kontroluje apetyt, dlatego warto spożywać go, np. przed kalorycznym posiłkiem lub wieczorem.

Olej z orzeszków piniowych znalazł zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym.

W medycynie ludowej wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, reumatyzmu czy zaburzeń krążenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw