Śródziemnomorski przysmak. Orzeszki piniowe (piniole) w kuchni

Orzeszki piniowe są też znane pod nazwą piniole. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Orzeszki piniowe nie tylko wzbogacą różne dania, ale tez nasz organizm w składniki mineralne i wartości odżywcze. Ponadto, uznawane są przez niektórych za afrodyzjak.

Orzeszki piniowePiniole można wykorzystać na wiele msposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeszki piniowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii, obrane z łusek, posiadają dużą wartość odżywczą. Owa iglasta sosna występuje głównie w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze i we Włoszech. Stąd też orzeszki piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Nasiona można spożywać po uprzednim obraniu z łusek.

Orzeszki piniowe dostarczają 673 kalorie w 100 g. W 68 proc. składają się z tłuszczu. Poza tym, są źródłem białka oraz wielu składników mineralnych takich, jak magnez, cynk, kobalt, miedź, mangan, potas, niacyna, kwas linolenowy oraz witaminy E, A, B1, C, i K.

Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe są miękkie i mają delikatny smak, wykorzystywane są zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie można sobie wyobrazić bez nich włoskiego pesto – sosu powstałego na bazie bazylii, parmezanu, oliwy, soli i właśnie orzeszków piniowych. Powstały sos stosuje się z makaronami, ale też z pieczywem i serami.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Aromatyczny smak orzeszków piniowych doskonale komponuje się z daniami z drobiu – urozmaici smak słynnej potrawki z kurczaka. Można je wykorzystać do wypieków i przygotowywania zapiekanek. Piniole są obecne w ciastach, ciasteczkach, czekoladzie i w deserach. Z powodzeniem można je użyć do dekoracji, np. ciasta bezowego lub keksu.

Można spożywać je w dowolnej formie: solonej, prażonej i surowej. Z orzeszków piniowych wytwarza się olej i miód piniowy.

Orzeszki piniowe – właściwości lecznicze

Duża zawartość białka w orzeszkach piniowych dostarcza niezbędnej energii oraz wspomaga przemianę materii. Obecny w nich magnez usprawnia działanie mózgu oraz działa antystresowo. Ponadto, wzmacnia układ nerwowy oraz pomaga zwalczyć stany zmęczenia lub bezsenności.

Zawarty w orzeszkach piniowych cynk poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, odgrywa istotną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy, wpływa także na żywotność plemników.

Piniole
© 123RF

Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. W dodatku uwapnia kości i chroni organizm przed osteoporozą. Ponadto, zmniejsza nadmierne krwawienia podczas miesiączki i hamuje rozwój nowotworów.

Obecna w orzeszkach piniowych witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminy A i B1 wzmacniają narząd wzroku, a witamina B1 dodatkowo ujednolica bicie serca. Kobalt pobudzi syntezę czerwonych krwinek, a miedź ułatwi przyswajanie żelaza. Mangan, z kolei, wyreguluje metabolizm białek, cukrów i lipidów.

Orzeszki piniowe posiadają kwas linolenowy, który kontroluje apetyt, dlatego warto spożywać go, np. przed kalorycznym posiłkiem lub wieczorem.

Olej z orzeszków piniowych znalazł zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym.

W medycynie ludowej wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, reumatyzmu czy zaburzeń krążenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm