Śródziemnomorski przysmak. Orzeszki piniowe (piniole) w kuchni

Orzeszki piniowe są też znane pod nazwą piniole. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Orzeszki piniowe nie tylko wzbogacą różne dania, ale tez nasz organizm w składniki mineralne i wartości odżywcze. Ponadto, uznawane są przez niektórych za afrodyzjak.

Orzeszki piniowePiniole można wykorzystać na wiele msposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeszki piniowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii, obrane z łusek, posiadają dużą wartość odżywczą. Owa iglasta sosna występuje głównie w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze i we Włoszech. Stąd też orzeszki piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Nasiona można spożywać po uprzednim obraniu z łusek.

Orzeszki piniowe dostarczają 673 kalorie w 100 g. W 68 proc. składają się z tłuszczu. Poza tym, są źródłem białka oraz wielu składników mineralnych takich, jak magnez, cynk, kobalt, miedź, mangan, potas, niacyna, kwas linolenowy oraz witaminy E, A, B1, C, i K.

Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe są miękkie i mają delikatny smak, wykorzystywane są zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie można sobie wyobrazić bez nich włoskiego pesto – sosu powstałego na bazie bazylii, parmezanu, oliwy, soli i właśnie orzeszków piniowych. Powstały sos stosuje się z makaronami, ale też z pieczywem i serami.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Aromatyczny smak orzeszków piniowych doskonale komponuje się z daniami z drobiu – urozmaici smak słynnej potrawki z kurczaka. Można je wykorzystać do wypieków i przygotowywania zapiekanek. Piniole są obecne w ciastach, ciasteczkach, czekoladzie i w deserach. Z powodzeniem można je użyć do dekoracji, np. ciasta bezowego lub keksu.

Można spożywać je w dowolnej formie: solonej, prażonej i surowej. Z orzeszków piniowych wytwarza się olej i miód piniowy.

Orzeszki piniowe – właściwości lecznicze

Duża zawartość białka w orzeszkach piniowych dostarcza niezbędnej energii oraz wspomaga przemianę materii. Obecny w nich magnez usprawnia działanie mózgu oraz działa antystresowo. Ponadto, wzmacnia układ nerwowy oraz pomaga zwalczyć stany zmęczenia lub bezsenności.

Zawarty w orzeszkach piniowych cynk poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, odgrywa istotną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy, wpływa także na żywotność plemników.

Piniole
© 123RF

Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. W dodatku uwapnia kości i chroni organizm przed osteoporozą. Ponadto, zmniejsza nadmierne krwawienia podczas miesiączki i hamuje rozwój nowotworów.

Obecna w orzeszkach piniowych witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminy A i B1 wzmacniają narząd wzroku, a witamina B1 dodatkowo ujednolica bicie serca. Kobalt pobudzi syntezę czerwonych krwinek, a miedź ułatwi przyswajanie żelaza. Mangan, z kolei, wyreguluje metabolizm białek, cukrów i lipidów.

Orzeszki piniowe posiadają kwas linolenowy, który kontroluje apetyt, dlatego warto spożywać go, np. przed kalorycznym posiłkiem lub wieczorem.

Olej z orzeszków piniowych znalazł zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym.

W medycynie ludowej wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, reumatyzmu czy zaburzeń krążenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce