Śródziemnomorski przysmak. Orzeszki piniowe (piniole) w kuchni

Orzeszki piniowe są też znane pod nazwą piniole. Zachwycają niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Orzeszki piniowe nie tylko wzbogacą różne dania, ale tez nasz organizm w składniki mineralne i wartości odżywcze. Ponadto, uznawane są przez niektórych za afrodyzjak.

Orzeszki piniowePiniole można wykorzystać na wiele msposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeszki piniowe – charakterystyka i wartości odżywcze

Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii, obrane z łusek, posiadają dużą wartość odżywczą. Owa iglasta sosna występuje głównie w Hiszpanii, Grecji, na Cyprze i we Włoszech. Stąd też orzeszki piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Nasiona można spożywać po uprzednim obraniu z łusek.

Orzeszki piniowe dostarczają 673 kalorie w 100 g. W 68 proc. składają się z tłuszczu. Poza tym, są źródłem białka oraz wielu składników mineralnych takich, jak magnez, cynk, kobalt, miedź, mangan, potas, niacyna, kwas linolenowy oraz witaminy E, A, B1, C, i K.

Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni

Orzeszki piniowe są miękkie i mają delikatny smak, wykorzystywane są zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie można sobie wyobrazić bez nich włoskiego pesto – sosu powstałego na bazie bazylii, parmezanu, oliwy, soli i właśnie orzeszków piniowych. Powstały sos stosuje się z makaronami, ale też z pieczywem i serami.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Aromatyczny smak orzeszków piniowych doskonale komponuje się z daniami z drobiu – urozmaici smak słynnej potrawki z kurczaka. Można je wykorzystać do wypieków i przygotowywania zapiekanek. Piniole są obecne w ciastach, ciasteczkach, czekoladzie i w deserach. Z powodzeniem można je użyć do dekoracji, np. ciasta bezowego lub keksu.

Można spożywać je w dowolnej formie: solonej, prażonej i surowej. Z orzeszków piniowych wytwarza się olej i miód piniowy.

Orzeszki piniowe – właściwości lecznicze

Duża zawartość białka w orzeszkach piniowych dostarcza niezbędnej energii oraz wspomaga przemianę materii. Obecny w nich magnez usprawnia działanie mózgu oraz działa antystresowo. Ponadto, wzmacnia układ nerwowy oraz pomaga zwalczyć stany zmęczenia lub bezsenności.

Zawarty w orzeszkach piniowych cynk poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed infekcjami. Ponadto, odgrywa istotną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy, wpływa także na żywotność plemników.

Piniole
© 123RF

Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, odpowiedzialną za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. W dodatku uwapnia kości i chroni organizm przed osteoporozą. Ponadto, zmniejsza nadmierne krwawienia podczas miesiączki i hamuje rozwój nowotworów.

Obecna w orzeszkach piniowych witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Witaminy A i B1 wzmacniają narząd wzroku, a witamina B1 dodatkowo ujednolica bicie serca. Kobalt pobudzi syntezę czerwonych krwinek, a miedź ułatwi przyswajanie żelaza. Mangan, z kolei, wyreguluje metabolizm białek, cukrów i lipidów.

Orzeszki piniowe posiadają kwas linolenowy, który kontroluje apetyt, dlatego warto spożywać go, np. przed kalorycznym posiłkiem lub wieczorem.

Olej z orzeszków piniowych znalazł zastosowanie w kosmetyce i w przemyśle cukierniczym.

W medycynie ludowej wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych, jelitowych, reumatyzmu czy zaburzeń krążenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów