Dietetyczka wskazała najzdrowszy ser. Nie ma cienia wątpliwości
Polacy kochają sery – nie tylko na pizzy i w zapiekankach. Coraz częściej stanowią one wartościowy element diety bogatej w białko. Dla wielu osób pozwalają również ograniczyć spożywanie mięsa. Asortyment jest tak bogaty, że można wybierać wśród wszystkich serów świata. Dietetyczka Natalie Rizzo w artykule dla magazynu today.com podaje, jaki jest najzdrowszy rodzaj sera.
Ekspertka zauważa, że niektórzy rezygnują z serów ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Jednak ich ilość jest różna w zależności od rodzaju sera. Więcej tłuszczów nasyconych będą miały sery żółte. Niewskazane są produkty wysoko przetworzone, produkowane na bazie serów, takie jak serki topione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Jaki jest najzdrowszy ser według Natalie Rizzo?
Zdaniem dietetyczki najzdrowszym serem jest zwykły twaróg wiejski:
"Twaróg jest dobrym źródłem białka, dzięki czemu wspomaga wzrost i regenerację mięśni. W badaniu przeprowadzonym na próbie 20 zdrowych dorosłych osób podawano po ćwiczeniach fizycznych 30 gramów białka pochodzącego z sera lub mleka. Okazało się, że obie formy nabiału skutkowały zwiększonym tempem potreningowej syntezy białek mięśniowych. Trzeba jednak spożyć 1,5 szklanki twarogu, aby uzyskać 30 gramów białka, czyli więcej niż większość ludzi spożywa podczas jednego posiłku" – pisze Natalie Rizzo.
Dietetyczka zauważa trend polegający na zamianie ciężkostrawnej śmietany, na przykład w deserach, na zmiksowany twaróg, który ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka. Jak grzyby po deszczu rodzą się przepisy na placuszki z serka wiejskiego, gofry, a nawet lody. Procedura jest bardzo prosta – wystarczy zblendować serek, aby uzyskać pożądaną gładką konsystencję.
Jakie sery znajdują się na drugim miejscu?
Kluczem do zdrowego odżywiania jest wybór produktów, które zawierają mniej tłuszczów nasyconych:
"W kategorii najzdrowszych serów na drugim miejscu plasują się zazwyczaj sery miękkie, takie jak ricotta czy mozzarella, które wytwarzane są z mleka odtłuszczonego, dzięki czemu zawierają mniej tłuszczów nasyconych i są ogólnie zdrowsze" – zaznacza dietetyczka (za: twojezdrowie.rmf24.pl).
Uważaj na proporcje w jedzeniu sera
Produkty wysokobiałkowe, takie jak serek wiejski, są wartościowym uzupełnieniem diety. Jednak należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje zróżnicowanych produktów spożywczych.
"Ser należy używać jako dodatek do potraw, a nie główny składnik naszej diety. Ser połączony z warzywami, produktami pełnoziarnistymi świetnie sprawdzi się jako sycący posiłek. Zdrowym początkiem dnia będzie też ricotta w połączeniu z płatkami owsianymi i owocami. Dobrym połączeniem będzie również ser szwajcarski położony na pełnoziarnistej bułce" – zaznacza Louder Castro Martorano, dyrektor NYU Food Lab (za: ann-zdrowie.pl).