Ludzie uważają za zdrowe, a to ściema. Lekarz tłumaczy, dlaczego szkodzą

Lekarz ginekolog Tadeusz Oleszczuk wymienia 3 produkty, które powszechnie uważane są za zdrowe, a w praktyce takie nie są. W wywiadzie z Maciejem Wieczorkiem z cyklu "Expert w Rolls-Royce" opowiada o profilaktyce, błędach lekarskich i zdrowej diecie. To, o czym mówi, jest dużym zaskoczeniem.

Ludzie uważają za zdrowe, a to ściema. Lekarz tłumaczy, dlaczego szkodząTadeusz Oleszczuk zwraca uwagę na soki owocowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Anna Galuhn
31

Wolny rynek przerzuca odpowiedzialność za wybory żywieniowe na konsumenta. Producenci umywają ręce – zgodnie z obowiązującymi przepisami zamieszczają informację o składzie i zawartości cukru. Jednak nie zawsze te etykiety są czytelne. To prawda, że jest na nich wyszczególniony biały cukier, czyli sacharoza, jednak składników pokarmowych z tej grupy jest o wiele więcej. Lekarz zwraca uwagę na produkty bogate we fruktozę i węglowodany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta jajeczna z awokado

Soki owocowe, czyli pierwsza ściema

Wiele osób uważa, że jabłko w całości i wyciśnięty sok z tego samego owocu to praktycznie to samo – nic bardziej mylnego. Podczas wyciskania lub tłoczenia soku powstaje napój o wysokim zagęszczeniu fruktozy. To, co najcenniejsze – błonnik – ląduje w pojemniku na odpadki. W ten sposób zamiast zdrowego pożywienia otrzymujesz słodki produkt, który natychmiast działa pobudzająco. Cukier jest pożywką dla mózgu, więc czujesz nagły wzrost energii. Jednak – o czym rzadko mówi się w kontekście fruktozy – może prowadzić do uzależnienia.

Druga ściema – chleb pełnoziarnisty

Tadeusz Oleszczuk zwraca uwagę na pieczywo, które na półkach w marketach lub piekarniach występuje pod szyldem "chleb pełnoziarnisty". Twierdzi, że w wielu przypadkach nie jest to prawdziwa informacja, ponieważ często takie pieczywo jest zrobione z przetworzonej mąki, pozbawionej łuski. Jedynie z wierzchu jest ono posypane odrobiną ziaren. Takie pieczywo w większości składa się z węglowodanów, które również należą do grupy cukrów – tylko ze względu na złożoną budowę wolniej wchłaniają się do organizmu, nie powodując nagłego skoku insulinowego.

Trzecią ściemą jest jogurt

Największym zaskoczeniem w wypowiedzi lekarza jest jogurt, po który wiele osób sięga w przekonaniu, że jest zdrowy. W końcu jogurt zawiera kultury bakterii, wapń i fosfor – dostarczając wielu cennych składników odżywczych. Tymczasem Tadeusz Oleszczuk zauważa, że kultury bakterii zawarte w jogurtach nie są tożsame z tymi, które znajdują się w jelitach. Mówi także o połączeniu wapnia z fosforem, które jest tak silne, że organizm nie jest w stanie sobie z nim poradzić. W rezultacie te cenne pierwiastki nie zostają wchłonięte do krwi. Lekarz podsumowuje, że nie zna nikogo, kto jogurtem wyleczyłby się z osteoporozy:

"Na to są probiotyki, a nie jogurt" – podkreśla w wywiadzie z Maciejem Wieczorkiem.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

Po fali krytyki przychodzi czas na konstruktywne przykłady. Co warto jeść, aby odżywić organizm? Lekarz stawia na ekologiczne produkty, które nie zawierają metali ciężkich. Przyznaje, że nie jest łatwe takie kupić, ponieważ w marketach dostępny jest niewielki wybór zdrowych produktów. Z tych dostępnych w sklepach poleca kiszonki, orzechy, awokado, oliwę z oliwek. Zwraca też uwagę na różnorodność w codziennej diecie. Organizm potrzebuje wielu różnych składników, aby prawidłowo funkcjonować.

Co z fruktozą?

Tadeusz Oleszczuk sugeruje, żeby zrezygnować z picia soków owocowych na korzyść zwykłej wody czy naparów ziołowych. Nie oznacza to jednak całkowitego wykluczenia owoców z diety. Nadal pozostają one wartościowym źródłem witamin i minerałów. Świeże owoce zawierają też błonnik, który jest pożywką dla bakterii w jelitach. Jednak po jabłko lub banana warto sięgnąć dopiero po posiłku. Wtedy zastrzyk fruktozy nie jest już tak odczuwalny, jak w przypadku spożywania owoców na czczo.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć