Dieta przeciwzapalna. Sposób na dłuższe życie
Zdaniem naukowców odpowiednia dieta zwalcza stan zapalny i zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o prawie 20 proc.
Jadłospis powinien być bogaty w warzywa i owoce, chleb pełnoziarnisty, niskotłuszczowy ser, oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz orzechy.
W badaniu wzięło udział ponad 68 000 uczestników, w wieku od 45 do 83 lat. Osoby, które regularnie stosowały dietę przeciwzapalną mają o 18 proc. mniejsze prawdopodobieństwo śmierci w ciągu następnych 16 lat. Zmniejszyło się także ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych i raka. Co ciekawe, palacze, którzy stosowali dietę doświadczyli jeszcze większych korzyści.
"Przestrzeganie diety o wysokim potencjale przeciwzapalnym może zmniejszyć śmiertelność z przyczyn ogólnych, sercowo-naczyniowych i nowotworowych oraz przedłużyć czas przeżycia, szczególnie wśród obecnych i byłych palaczy" – powiedziała dr inż. Joanna Kałuża dla metro.co.uk