Warstwowe ciasto "cielaczek". Prosty wypiek do kawy lub herbaty
Ciasto cielaczek ma nie tylko wdzięczną nazwę, ale też świetny smak. Jego bazą jest intensywnie kakaowe ciasto, na którego wierzchu nierównomiernie rozłożone zostały łatki z kremowego twarogu. Warstwowy wypiek prosto z bloga "Just my delicious" zasmakuje wszystkim fanom serników i czekoladowych ciast.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciemne ciasto:
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szkl oleju
Składniki na masę serową:
- 500 g sera na serniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
Wszystkie składniki na czekoladową masę połącz ze sobą przy pomocy miksera, dodając je w takiej kolejności, w jakiej zostały podane. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie wszystkie składniki na serową masę połącz ze sobą mikserem, a gdy masa będzie gotowa, nakładaj ją na nieupieczoną czekoladową bazę tworząc kleksy. Całość piecz w 180 stopniach C przez ok. 60 minut, do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasto 3bit bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/118417743-1941553551/ci.jpg"/>
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze