WP

Warstwowe ciasto "cielaczek". Prosty wypiek do kawy lub herbaty - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.justmydelicious.com
Podziel się

Ciasto cielaczek ma nie tylko wdzięczną nazwę, ale też świetny smak. Jego bazą jest intensywnie kakaowe ciasto, na którego wierzchu nierównomiernie rozłożone zostały łatki z kremowego twarogu. Warstwowy wypiek prosto z bloga "Just my delicious" zasmakuje wszystkim fanom serników i czekoladowych ciast.

Składniki

Ciemne ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szkl oleju

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera na serniki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
Przepis

Wszystkie składniki na czekoladową masę połącz ze sobą przy pomocy miksera, dodając je w takiej kolejności, w jakiej zostały podane. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie wszystkie składniki na serową masę połącz ze sobą mikserem, a gdy masa będzie gotowa, nakładaj ją na nieupieczoną czekoladową bazę tworząc kleksy. Całość piecz w 180 stopniach C przez ok. 60 minut, do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasto 3bit bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

WP

Polecamy wideo: sernik z ricottą i malinami

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP