Dieta owocowo-warzywna pomaga w leczeniu nowotworów

Związek naturalnie występujący w owocach i warzywach, tzw. apigenina, pomaga uśmiercać komórki nowotworów złośliwych i może poprawić skuteczność chemioterapii raka - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Związek naturalnie występujący w owocach i warzywach, tzw. apigenina, pomaga uśmiercać komórki nowotworów złośliwych i może poprawić skuteczność chemioterapii raka - informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences".

Apigenina jest flawonoidem roślinnym. Występuje głównie w owocach, takich jak jabłka, wiśnie i winogrona; w warzywach, np. w pietruszce, karczochach, bazylii czy selerze oraz w orzechach i napojach robionych ze składników roślinnych, jak wino czy herbata.

Wcześniejsze badania wskazywały, że hamuje ona wzrost komórek różnych nowotworów złośliwych, m.in. raka piersi, skóry i tarczycy oraz białaczki. Wykazano też, że hamuje podziały komórek groźnego raka trzustki.

Strażnik genomu

W swojej najnowszej pracy biochemicy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside opisali mechanizm przeciwnowotworowego działania apigeniny. Doszli też do wniosku, że dzięki swoim właściwościom związek ten może poprawić skuteczność chemioterapii. Obecnie uważa się, że spadek wrażliwości komórek nowotworu na leki chemioterapeutyczne jest główną przyczyną zgonów pacjentów leczonych na raka.

Jak wykazali naukowcy, korzystne działanie apigeniny zależy od jej wpływu na białko p53, nazywane „strażnikiem genomu". Białko to chroni nas przed rakiem, gdyż powstrzymuje podziały komórek z niebezpiecznymi mutacjami w DNA i wywołuje ich samobójczą śmierć (tzw. apoptozę).

Normalnie, gdy dochodzi do uszkodzenia DNA, p53 gromadzi się w jądrze komórkowym, gdzie aktywuje geny odpowiedzialne za te procesy. Dzięki temu komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym zostają wyeliminowane z organizmu i nie zmieniają się w nowotworowe.

Lepsza odporność

Jednak w komórkach wielu ludzkich raków p53 pozostaje nieaktywne. Najnowsza praca wykazała, że apigenina bardzo skutecznie pomaga aktywować p53 i przetransportować je do jądra, co jest niezbędnym krokiem do zniszczenia komórek nowotworowych.

Naukowcy uważają, że odkrycie to pomoże opracować nowe sposoby radzenia sobie z opornością nowotworów na leki, a może nawet zaowocować rozwojem nowej, bezpieczniejszej chemioterapii wykorzystującej naturalne składniki roślinne, takie jak apigenina.

Badania te potwierdzają też, że włączenie owoców i warzyw do codziennej diety może zapobiegać rozwojowi nowotworów, podsumowują autorzy pracy.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja