Dieta owocowo-warzywna pomaga w leczeniu nowotworów
Związek naturalnie występujący w owocach i warzywach, tzw. apigenina, pomaga uśmiercać komórki nowotworów złośliwych i może poprawić skuteczność chemioterapii raka - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Związek naturalnie występujący w owocach i warzywach, tzw. apigenina, pomaga uśmiercać komórki nowotworów złośliwych i może poprawić skuteczność chemioterapii raka - informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences".
Wcześniejsze badania wskazywały, że hamuje ona wzrost komórek różnych nowotworów złośliwych, m.in. raka piersi, skóry i tarczycy oraz białaczki. Wykazano też, że hamuje podziały komórek groźnego raka trzustki.
Strażnik genomu
W swojej najnowszej pracy biochemicy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside opisali mechanizm przeciwnowotworowego działania apigeniny. Doszli też do wniosku, że dzięki swoim właściwościom związek ten może poprawić skuteczność chemioterapii. Obecnie uważa się, że spadek wrażliwości komórek nowotworu na leki chemioterapeutyczne jest główną przyczyną zgonów pacjentów leczonych na raka.
Jak wykazali naukowcy, korzystne działanie apigeniny zależy od jej wpływu na białko p53, nazywane „strażnikiem genomu". Białko to chroni nas przed rakiem, gdyż powstrzymuje podziały komórek z niebezpiecznymi mutacjami w DNA i wywołuje ich samobójczą śmierć (tzw. apoptozę).
Normalnie, gdy dochodzi do uszkodzenia DNA, p53 gromadzi się w jądrze komórkowym, gdzie aktywuje geny odpowiedzialne za te procesy. Dzięki temu komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym zostają wyeliminowane z organizmu i nie zmieniają się w nowotworowe.
Lepsza odporność
Jednak w komórkach wielu ludzkich raków p53 pozostaje nieaktywne. Najnowsza praca wykazała, że apigenina bardzo skutecznie pomaga aktywować p53 i przetransportować je do jądra, co jest niezbędnym krokiem do zniszczenia komórek nowotworowych.
Naukowcy uważają, że odkrycie to pomoże opracować nowe sposoby radzenia sobie z opornością nowotworów na leki, a może nawet zaowocować rozwojem nowej, bezpieczniejszej chemioterapii wykorzystującej naturalne składniki roślinne, takie jak apigenina.
Badania te potwierdzają też, że włączenie owoców i warzyw do codziennej diety może zapobiegać rozwojowi nowotworów, podsumowują autorzy pracy.
(PAP)