Dieta na obniżenie cholesterolu. Sięgaj po te produkty

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 11Organizm ci podziękuje

Obraz
© iStock.com

Jego nadmiar odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i prowadzi do ich zwężenia, czego konsekwencją są groźne choroby układu krążenia. Wysoki poziom "złego" cholesterolu LDL często zawdzięczamy diecie. Na szczęście nie brakuje też produktów, które go obniżają.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Długo można wyliczać zalety owocu wiecznie zielonego drzewa zwanego smaczliwką wdzięczną. Awokado to produkt o imponujących walorach odżywczych, który powinien gościć także w diecie osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Skrywa m.in. potężną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają jego stężenie. Podobnie działa także inny składnik miąższu awokado – witamina B3 (niacyna), regulująca również przemianę materii.

/ 11Czerwone wino

Obraz
© 123RF

Alkoholu nie należy nadużywać, ale kieliszek trunku z czerwonych winogron może niekiedy działać zbawiennie na organizm. Czerwone wino jest bowiem bogatym źródłem polifenoli (m.in. resweratrolu), które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, przyczyniając się równocześnie do wzrostu stężenia jego "dobrej" frakcji – HDL.

/ 11Oliwa z oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli masz problem ze zbyt wysokim poziomem "złego" cholesterolu, pożegnaj się z tłuszczami zwierzęcymi i zastąp je olejami roślinnymi, chociażby oliwą z oliwek. Produkt pozyskiwany z owoców drzewa oliwnego to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego, który nie tylko pozytywnie wpływa na układ krążenia, ale zmniejsza również stany zapalne.

/ 11Jabłka

Obraz
© Fotolia

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka" – głosi brytyjskie przysłowie. I nie ma w nim wielkiej przesady. Badania wykazały, że wystarczy zjeść 1-2 duże owoce, by znacząco obniżyć poziom "złego" cholesterolu. To zasługa pektyn, czyli błonnika pokarmowego, którego znaczne ilości skrywa jabłko. Natomiast zawarte w nim flawonoidy przeciwdziałają przyklejaniu się blaszek miażdżycowych do ścianek naczyń krwionośnych.

/ 11Soja

Obraz
© Shutterstock.com

Spożycie tej rośliny na świecie rośnie błyskawicznie, lecz soja wciąż budzi kontrowersje, wywołane m.in. jej genetycznymi modyfikacjami. Nie ulega jednak wątpliwości, że jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych pogromców "złego" cholesterolu. To efekt wysokiej zawartości lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegających tworzeniu się zapasów LDL w wątrobie i blokowaniu naczyń krwionośnych.

/ 11Borówki

Obraz
© Fotolia

Zarówno rodzime, zbierane w polskich lasach, jak i coraz popularniejsze amerykańskie dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Badania naukowe wykazały, że borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu równie skutecznie, co wiele powszechnie stosowanych preparatów farmaceutycznych. Dodatkowo są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł luteiny, czyli silnego przeciwutleniacza pozytywnie oddziałującego na układ krążenia.

/ 11Płatki owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt otrzymywany z ziaren owsa powinien regularnie gościć w naszej diecie, szczególnie jeśli zmagamy się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Płatki owsiane są bowiem skarbnicą błonnika pokarmowego, który wiąże nadmiar szkodliwych lipidów, dzięki czemu są one wydalane z organizmu, zamiast trafiać do krwiobiegu. Ponadto stabilizuje poziom glukozy we krwi i pomaga na dłużej zachować sytość.

/ 11Łosoś

Obraz
© 123RF

Polacy wciąż jedzą za mało ryb, zwłaszcza morskich. Tymczasem trudno znaleźć lepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów (nadmiar tych tłuszczów prowadzi do miażdżycy)
, równocześnie zwiększając ilość potrzebnego cholesterolu HDL.

10 / 11Kozieradka

Obraz
© iStock.com

Aromatyczne nasiona świetnie pasują do dań mięsnych, zwłaszcza z kurczaka, cielęciny czy wołowiny. Dobrze komponują się z tłustymi rybami morskimi, tuńczykiem albo makrelą. Warto je dodawać do marynat, sosów oraz pikantnych zup. Kozieradka powinna często gościć w naszym jadłospisie, ponieważ jest produktem o dużych wartościach odżywczych. Badania naukowe potwierdziły, że obniża poziom "złego" cholesterolu, ale także poprawia perystaltykę jelit, chroni wątrobę i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

11 / 11Arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Choć głównym składnikiem jego soczystego miąższu jest woda, arbuzowi nie brakuje również walorów odżywczych. Wpływa na nie m.in. wysoka zawartość likopenu, czyli barwnika z rodziny karotenoidów, który nadaje owocowi czerwonego koloru, ale także pozytywnie wpływa na układ krążenia (obniża poziom "złego" cholesterolu LDL) oraz na wygląd skóry (sok arbuza działa ściągająco i oczyszczająco, pomaga w leczeniu stanów zapalnych czy zajadów).

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce