Dieta dla mózgu. Co powinni jeść uczniowie i studenci?
Koncentracja i dobra praca naszego mózgu w dużej mierze zależą od odpowiedniej diety. Oczywiście, nie jest to jedyny czynnik. Ważna jest aktywność fizyczna, sen, a także poziom stresu. Sposób odżywiania się jest jednak kluczowy. Żeby poprawić wydajność układu nerwowego, poprawić pamięć i koncentrację, warto postawić na dobrze skomponowaną dietę.
Zacznijmy od wody, bo to najważniejszy produkt, który pomoże w koncentracji. Dobrze nawodniony organizm pracuje sprawniej, szybciej i skuteczniej. Opinie o tym, że dziennie powinniśmy pić przynajmniej dwa litry wody nie są więc bezsensowne. Woda, oczywiście, może być dostarczana nie tylko w formie płynów, ale również w innych produktach: warzywach czy owocach. Ważne jest jednak to, by razem z wodą nie przyjmować zbyt dużych ilości cukru, bo działa on zupełnie odwrotnie niż woda.
Paliwo dla mózgu
Układ nerwowy, odpowiedzialny za poziom koncentracji wzmacniają produkty zbożowe, szczególnie te z grubo mielonego ziarna. Codziennie powinniśmy jeść więc pieczywo, makarony lub kasze. Węglowodany dostarczają energii, a nasz mózg pracuje o wiele lepiej.
Lecytyna - naturalny suplement diety
W jajkach z kolei znajduje się lecytyna, która nazywana jest bardzo często pokarmem dla mózgu. Lecytyna jest bardzo istotna, jeśli mamy kłopoty ze skupieniem się. Najlepiej przyjmować ją w formie naturalnej, choć istnieją suplementy diety, które zwiększają poziom lecytyny w organizmie. Według dietetyków, powinniśmy jeść kilka jajek w tygodniu. W pełni zapewni nam to odpowiedni poziom lecytyny.
Nocna owsianka
Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak, brokuły czy jarmuż muszą pojawiać się na naszych talerzach codziennie. Osoby jedzące porcję zielonych warzyw liściastych dziennie, mają o wiele lepszą pamięć i łatwiej im utrzymać koncentrację.
Zdrowe tłuszcze
Podobnie działają orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika i dyni. Orzechy i pestki zawierają mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, potrzebnej do lepszej pracy mózgu.
O dobroczynnych właściwościach ryb morskich wiadomo od dawna. Ryby takie jak łosoś, makrela, dorsz czy śledź zawierają, podobnie jak orzechy, kwasy omega-3, mające korzystny wpływ na układ krążenia i serce. Kwasy te poprawiają również jakość snu, dzięki czemu nasz mózg odpoczywa i może działać sprawniej.
Oliwa z oliwek i olej lniany to kolejne źródła kwasów omega-3. Wystarczy kilka łyżeczek dziennie, a od razu będziemy sprawniej myśleć i skuteczniej działać.
Witaminy z grupy B
Wyraźnie poprawimy koncentrację, jeśli dostarczymy organizmowi folianów, czyli witamin z grupy B. Witaminy te występują w ogromnych ilościach w roślinach strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja), a także w wątrobie, pomarańczach czy drożdżach. Dzięki witaminom z grupy B maleje również ryzyko udaru mózgu.
Zioła i przyprawy na koncentrację
Na pamięć i koncentrację wpływ mogą mieć również zioła, a dokładnie olejki eteryczne. O wiele lepiej się myśli w ładnie pachnących pomieszczeniach. Najbardziej skuteczny jest olejek z rozmarynu, ale bardzo podobnie działa tymianek, majeranek i cząber. Zioła w potrawach również usprawnią działanie naszego mózgu.