Najlepsze ciasta siostry Anastazji
Niewiele osób wie, że znana autorka książek kulinarnych – siostra Anastazja – swój pierwszy samodzielny posiłek zrobiła dopiero w wieku 17 lat, kiedy to po śmierci swojej mamy ugotowała ziemniaki i podała je z kwaśnym mlekiem.
Gdy próbowała piec chleb, pierwszy spaliła, a kolejny był niedopieczony. Miała jednak w sobie ogromną pasję i po wstąpieniu do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości oznajmiła matce przełożonej, że to, co chciałaby robić w zakonie, to gotować. Dziś siostra Anastazja jest autorytetem dla wielu osób pasjonujących się gotowaniem, a jej ciasta wprost zwalają z nóg. Które z nich szczególnie polecamy?
Na zimno
Delikatny biszkopt, śmietankowa pianka oraz galaretki z bakaliami i owocami.
Składniki:
- 5 jajek,
- ¾ szkl. mąki,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 800 ml śmietany kremówki,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 2 galaretki agrestowe,
- garść migdałów,
- 100 g orzechów włoskich,
- 80 g rodzynek, brzoskwinie z puszki.
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, a potem po 1 żółtku. Dolewamy olej, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Masę delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zaczną lekko tężeć. To samo robimy z galaretkami agrestowymi.
- W czasie, gdy żółta galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy 400 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru. Mieszamy z galaretką i wylewamy na schłodzony biszkopt.
- Na masie rozkładamy grubo pokrojone orzechy i migdały oraz sparzone rodzynki. Wylewamy na nie tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
- Następnie w ten sam sposób przygotowujemy galaretki brzoskwiniowe i wiśniowe. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i masę rozprowadzamy na cieście.
- Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto odstawiamy najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.
Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu
Ciasto cappuccino
Puszysty biszkopt, chrupiące kokosowe ciasto, aksamitna masa.
Składniki na biszkopt:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 8 jajek,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto kokosowe:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag wiórek kokosowych.
Składniki na masę:
- 2 szkl. mleka,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 3 dag cappuccino waniliowego w proszku.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dosypujemy mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Białka do ciasta kokosowego ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie kokos wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystudzenia, nie wyjmując go na zewnątrz.
- W garczku mieszamy cukier, cukier waniliowy, żółtka, budyń i mąkę. Mleko zagotowujemy. Dolewamy do niego wymieszane wcześniej składniki. Dokładnie mieszamy i razem zagotowujemy, ciągle mieszając, aż budyń będzie gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
- Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a potem cappuccino w proszku. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Ciemny biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy połowę masy, przykrywamy kokosowym ciastem, dajemy resztę masę i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Puszek
Biszkopt z bitą śmietaną, migdałami i masą krówkową.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę migdałową:
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 30 dag migdałowych płatków,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Składniki na masę śmietanową I:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Składniki na masę śmietanową II:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1-2 łyżki kakao,
- 3 łyżki żelatyny.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej lub gotowanego przez 2,5 godziny słodzonego mleka skondensowanego,
- 1 paczka biszkoptów (okrągłych),
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, a następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez 30-40 minut.
- W garczku umieszczamy cukier, miód, masło i mleko. Wszystko razem podgrzewamy. Dodajemy płatki migdałowe i podsmażamy razem.
- Na biszkopcie rozsmarowujemy masę krówkową, a na niej rozkładamy masę migdałową.
- Przygotowujemy pierwszą masę śmietanową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody.
- Masę wykładamy na ciasto. Układamy na niej okrągłe biszkopty. Robimy drugą masę śmietanową. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i kakao, a na końcu rozpuszczoną w ¼ szkl. wody żelatynę. Wykładamy na biszkopty.
Ciasto posypujemy tartą czekoladą. Ciasta siostry Anastazji są często dosyć pracochłonne. Warto jednak poświęcić im chwilę, bo nie tylko fenomenalnie smakują, ale również niesamowicie wyglądają.