Trwa ładowanie...

Najlepsze ciasta siostry Anastazji

Niewiele osób wie, że znana autorka książek kulinarnych – siostra Anastazja – swój pierwszy samodzielny posiłek zrobiła dopiero w wieku 17 lat, kiedy to po śmierci swojej mamy ugotowała ziemniaki i podała je z kwaśnym mlekiem.

79
74
35
Share
Najlepsze ciasta siostry AnastazjiŹródło: Facebook
d40vubx
d40vubx

Gdy próbowała piec chleb, pierwszy spaliła, a kolejny był niedopieczony. Miała jednak w sobie ogromną pasję i po wstąpieniu do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości oznajmiła matce przełożonej, że to, co chciałaby robić w zakonie, to gotować. Dziś siostra Anastazja jest autorytetem dla wielu osób pasjonujących się gotowaniem, a jej ciasta wprost zwalają z nóg. Które z nich szczególnie polecamy?

Na zimno

Delikatny biszkopt, śmietankowa pianka oraz galaretki z bakaliami i owocami.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • ¾ szkl. mąki,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 800 ml śmietany kremówki,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • garść migdałów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 80 g rodzynek, brzoskwinie z puszki.
d40vubx

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, a potem po 1 żółtku. Dolewamy olej, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
  3. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zaczną lekko tężeć. To samo robimy z galaretkami agrestowymi.
  4. W czasie, gdy żółta galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy 400 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru. Mieszamy z galaretką i wylewamy na schłodzony biszkopt.
  5. Na masie rozkładamy grubo pokrojone orzechy i migdały oraz sparzone rodzynki. Wylewamy na nie tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
  6. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy galaretki brzoskwiniowe i wiśniowe. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i masę rozprowadzamy na cieście.
  7. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto odstawiamy najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.

Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu

Ciasto cappuccino

Puszysty biszkopt, chrupiące kokosowe ciasto, aksamitna masa.

d40vubx

Składniki na biszkopt:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag wiórek kokosowych.

Składniki na masę:

  • 2 szkl. mleka,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 dag cappuccino waniliowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dosypujemy mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  2. Białka do ciasta kokosowego ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie kokos wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystudzenia, nie wyjmując go na zewnątrz.
  3. W garczku mieszamy cukier, cukier waniliowy, żółtka, budyń i mąkę. Mleko zagotowujemy. Dolewamy do niego wymieszane wcześniej składniki. Dokładnie mieszamy i razem zagotowujemy, ciągle mieszając, aż budyń będzie gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
  4. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a potem cappuccino w proszku. Wszystko dokładnie miksujemy.
  5. Ciemny biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy połowę masy, przykrywamy kokosowym ciastem, dajemy resztę masę i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
d40vubx

Puszek

Biszkopt z bitą śmietaną, migdałami i masą krówkową.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę migdałową:

  • 15 dag cukru,
  • 15 dag masła,
  • 30 dag migdałowych płatków,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Składniki na masę śmietanową I:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Składniki na masę śmietanową II:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki żelatyny.
d40vubx

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub gotowanego przez 2,5 godziny słodzonego mleka skondensowanego,
  • 1 paczka biszkoptów (okrągłych),
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, a następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez 30-40 minut.
  2. W garczku umieszczamy cukier, miód, masło i mleko. Wszystko razem podgrzewamy. Dodajemy płatki migdałowe i podsmażamy razem.
  3. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę krówkową, a na niej rozkładamy masę migdałową.
  4. Przygotowujemy pierwszą masę śmietanową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody.
  5. Masę wykładamy na ciasto. Układamy na niej okrągłe biszkopty. Robimy drugą masę śmietanową. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i kakao, a na końcu rozpuszczoną w ¼ szkl. wody żelatynę. Wykładamy na biszkopty.

Ciasto posypujemy tartą czekoladą. Ciasta siostry Anastazji są często dosyć pracochłonne. Warto jednak poświęcić im chwilę, bo nie tylko fenomenalnie smakują, ale również niesamowicie wyglądają.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d40vubx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (35)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
30 styczeń 2022,
AmbassadorZ całą pewnością robi to dużo lepiej niż Gessler
30 styczeń 2022,
nnjadłem jej wypieki u Jezuitów w Krakowie dobre
30 styczeń 2022,
danaTo stara szkoła pieczenia. Używa bardzo dużo tłuszczu i cukru. Dla szczuplutkich nawet to za dużo.
Rozwiń komentarze (35)
d40vubx
d40vubx
d40vubx
d40vubx
d40vubx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.