Trwa ładowanie...

Najlepsze ciasta siostry Anastazji

Niewiele osób wie, że znana autorka książek kulinarnych – siostra Anastazja – swój pierwszy samodzielny posiłek zrobiła dopiero w wieku 17 lat, kiedy to po śmierci swojej mamy ugotowała ziemniaki i podała je z kwaśnym mlekiem.

Najlepsze ciasta siostry AnastazjiŹródło: Facebook
dxtlvjh
dxtlvjh

Gdy próbowała piec chleb, pierwszy spaliła, a kolejny był niedopieczony. Miała jednak w sobie ogromną pasję i po wstąpieniu do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości oznajmiła matce przełożonej, że to, co chciałaby robić w zakonie, to gotować. Dziś siostra Anastazja jest autorytetem dla wielu osób pasjonujących się gotowaniem, a jej ciasta wprost zwalają z nóg. Które z nich szczególnie polecamy?

Na zimno

Delikatny biszkopt, śmietankowa pianka oraz galaretki z bakaliami i owocami.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • ¾ szkl. mąki,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 800 ml śmietany kremówki,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • garść migdałów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 80 g rodzynek, brzoskwinie z puszki.
dxtlvjh

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, a potem po 1 żółtku. Dolewamy olej, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
  3. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zaczną lekko tężeć. To samo robimy z galaretkami agrestowymi.
  4. W czasie, gdy żółta galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy 400 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru. Mieszamy z galaretką i wylewamy na schłodzony biszkopt.
  5. Na masie rozkładamy grubo pokrojone orzechy i migdały oraz sparzone rodzynki. Wylewamy na nie tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
  6. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy galaretki brzoskwiniowe i wiśniowe. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i masę rozprowadzamy na cieście.
  7. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto odstawiamy najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.

Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu

Ciasto cappuccino

Puszysty biszkopt, chrupiące kokosowe ciasto, aksamitna masa.

dxtlvjh

Składniki na biszkopt:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag wiórek kokosowych.

Składniki na masę:

  • 2 szkl. mleka,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 dag cappuccino waniliowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dosypujemy mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  2. Białka do ciasta kokosowego ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie kokos wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i pieczemy w dużej blasze w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystudzenia, nie wyjmując go na zewnątrz.
  3. W garczku mieszamy cukier, cukier waniliowy, żółtka, budyń i mąkę. Mleko zagotowujemy. Dolewamy do niego wymieszane wcześniej składniki. Dokładnie mieszamy i razem zagotowujemy, ciągle mieszając, aż budyń będzie gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia.
  4. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a potem cappuccino w proszku. Wszystko dokładnie miksujemy.
  5. Ciemny biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy połowę masy, przykrywamy kokosowym ciastem, dajemy resztę masę i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
dxtlvjh

Puszek

Biszkopt z bitą śmietaną, migdałami i masą krówkową.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę migdałową:

  • 15 dag cukru,
  • 15 dag masła,
  • 30 dag migdałowych płatków,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Składniki na masę śmietanową I:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Składniki na masę śmietanową II:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki żelatyny.
dxtlvjh

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub gotowanego przez 2,5 godziny słodzonego mleka skondensowanego,
  • 1 paczka biszkoptów (okrągłych),
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, a następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez 30-40 minut.
  2. W garczku umieszczamy cukier, miód, masło i mleko. Wszystko razem podgrzewamy. Dodajemy płatki migdałowe i podsmażamy razem.
  3. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę krówkową, a na niej rozkładamy masę migdałową.
  4. Przygotowujemy pierwszą masę śmietanową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody.
  5. Masę wykładamy na ciasto. Układamy na niej okrągłe biszkopty. Robimy drugą masę śmietanową. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i kakao, a na końcu rozpuszczoną w ¼ szkl. wody żelatynę. Wykładamy na biszkopty.

Ciasto posypujemy tartą czekoladą. Ciasta siostry Anastazji są często dosyć pracochłonne. Warto jednak poświęcić im chwilę, bo nie tylko fenomenalnie smakują, ale również niesamowicie wyglądają.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj