Ciasta bez pieczenia w pięć minut
By wyczarować pyszny deser nie zawsze trzeba spędzić w kuchni dużo czasu. Niekiedy do przygotowania smacznego ciasta potrzeba zaledwie kilku minut, paru składników oraz… kuchenki mikrofalowej. Oto propozycje błyskawicznych łakoci, które zachwycą nawet największych łasuchów.
Ciasto czekoladowe
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj szybkie ciasto czekoladowe.
Zadanie jest banalnie proste. W dużym kubku (musi być przystosowany do podgrzewania w kuchence mikrofalowej) mieszamy mąkę pszenną (4 łyżki), cukier puder (4 łyżki) i kakao (2 łyżki). Dodajemy surowe jajko i delikatnie łączymy z suchymi składnikami. Następnie do kubka dolewamy mleko (3 łyżki), olej roślinny, np. kokosowy (3 łyżki) oraz kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej. Ponownie mieszamy, na koniec dosypując startą czekoladę, mleczną albo gorzką (2 łyżki). Możemy też dodać kilka rodzynek.
Kubek umieszczamy w kuchence mikrofalowej, którą ustawiamy na pełną moc. Po około 2 minutach ciasto powinno być gotowe. Pozostawiamy do przestudzenia, choć najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto z nutellą
Kremy czekoladowo-orzechowe do smarowania pieczywa cieszą się niesłabnącą popularnością. Popularną Nutellę można wykorzystać także do przygotowania szybkiego ciasta.
Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką
Do dużego kubka wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Cały czas mieszając dolewamy mleko (3 łyżki) oraz olej roślinny (3 łyżki). Dodajemy Nutellę lub inny tego typu krem (3 łyżki), a później cukier puder (2 łyżki), kakao (3 łyżki), mieloną kawę espresso (łyżeczkę) oraz szczyptę soli. Na koniec dosypujemy mąkę pszenną (4 łyżki) i dokładnie rozprowadzamy wszystkie składniki – masa powinna być gładka, bez grudek. Kubek wstawiamy do mikrofalówki ustawionej na pełną moc, na około 2,5-3 minuty. Ciasto jemy, gdy trochę ostygnie.
Ciasto waniliowe
Jeśli nie lubimy przysmaków czekoladowych możemy przyrządzić szybkie ciasto pachnące wanilią.
Do dużego kubka wsypujemy mąkę pszenną (4 łyżki), cukier puder (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (pół łyżeczki). Mieszamy, po czym dolewamy płynne składniki: mleko (4 łyżki), olej, słonecznikowy lub kokosowy (1,5 łyżki) oraz ekstrakt waniliowy (pół łyżeczki). Znów mieszamy, a na koniec posypujemy wierzch ciasta kolorową posypką. Kubek wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około 1-2 minuty. Ciasto świetnie smakuje z lodami śmietankowymi albo domową bitą śmietaną.
Ciasto bananowe
Gdy nie mamy czasu na pieczenie, a nabierzemy ochoty na coś słodkiego, warto przygotować błyskawiczne ciasto smakujące i pachnące bananem.
Potrzebny będzie jeden, średnio dojrzały owoc, który najpierw rozgniatamy widelcem na puree. Następnie dodajemy roztopiony olej kokosowy lub masło (łyżka), syrop klonowy (łyżka) i jajko. Łączymy wszystkie składniki, po czym dosypujemy mąkę pełnoziarnistą (4 łyżki), sodę oczyszczoną (pół łyżeczki), szczyptę mielonego cynamonu i soli. Dokładnie mieszamy, a na koniec dosypujemy 2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady. Masę przekładamy do dużego kubka, który umieszczamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Po 1,5-2 minutach ciasto jest gotowe.
Ciasto orzechowe
Masło orzechowe to produkt bardzo uniwersalny. Jest nie tylko pysznym smarowidłem do pieczywa czy krakersów, może je również wykorzystać do przygotowania błyskawicznego ciasta.
Na początku należy stopić zwykłe masło (1,5 łyżki), które następnie przelewamy do dużego kubka. Dokładamy masło orzechowe (1,5) i mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy żółtko, cukier brązowy (2 łyżki), mleko (1,5 łyżki) i kilka kropli esencji migdałowej. Ponownie mieszamy, po czym dosypujemy mąkę pszenną (2 łyżki) i szczyptę proszku do pieczenia. Wyrabiamy wszystko na gładką masę. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Po 1-1,5 minucie ciasto jest gotowe. Świetnie smakuje z polewą waniliową.
Ciasto jabłkowe
Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego przygotowanie jest jednak dość czaso- i pracochłonne. Na szczęście można przyrządzić znacznie szybszą alternatywę popularnego specjału.
Potrzebujemy średniej wielkości jabłka, ewentualnie połówki większego. Obieramy je i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych ostrzach. Układamy na dnie dużego kubka. W osobnym naczyniu wyrabiamy masę z mąki kokosowej (2 łyżki), białka z jednego jaja, syropu klonowego (łyżka) oraz proszku do pieczenia (pół łyżeczki). Zalewamy nią jabłko w kubku, który wstawiamy do kuchenki mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Po około 2 minutach ciasto powinno być gotowe. Znakomicie smakuje z domową bitą śmietaną.