Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
Kruche ciasto tarty świetnie pasuje do wielu sezonowych owoców np. śliwek. To połączenie doceniali już nawet nasi przodkowie. Jesteście ciekawi, jakie desery jedzono w XIX wieku? Koniecznie sprawdźcie przepis z 1837 roku na tartę ze śliwkami, który poleca Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 30 g cukru pudru
- 150 g masła
- 230 g przesianej mąki
- 300 g śliwek
Przepis
Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Formę (moja ma średnicę 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dłońmi rozprowadzamy na dnie formy ciasto kruche i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W czasie kiedy podpieka się spód przygotowujemy śliwki: myjemy je i wyjmujemy pestki. Do połówek śliwek dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i wszystko mieszamy. Wykładamy śliwki na podpieczony spód, posypujemy je resztą cukru i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto idealnie smakuje z prawdziwym sosem waniliowym.