Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku

Kruche ciasto tarty świetnie pasuje do wielu sezonowych owoców np. śliwek. To połączenie doceniali już nawet nasi przodkowie. Jesteście ciekawi, jakie desery jedzono w XIX wieku? Koniecznie sprawdźcie przepis z 1837 roku na tartę ze śliwkami, który poleca Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 rokuDeser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
oprac. Luiza Nowak

Składniki

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 230 g przesianej mąki
  • 300 g śliwek

Przepis

Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Formę (moja ma średnicę 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dłońmi rozprowadzamy na dnie formy ciasto kruche i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W czasie kiedy podpieka się spód przygotowujemy śliwki: myjemy je i wyjmujemy pestki. Do połówek śliwek dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i wszystko mieszamy. Wykładamy śliwki na podpieczony spód, posypujemy je resztą cukru i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto idealnie smakuje z prawdziwym sosem waniliowym.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega